Op déze 5 manieren draagt lezen bij aan je gezondheid

Body
lezen gezond
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
15.11.2019

Nederlanders lezen gemiddeld 7,2 boeken per jaar. Dat maakt ons tot één van de meest belezen landen ter de wereld. Dat je met lezen je kennis vergroot, is logisch. Maar wist je dat lezen ook ontzettend goed is voor je gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijft zelfs dat bijna niets zo effectief is tegen stress als lezen. Daarnaast beschermt lezen je tegen dementie én kan dat mooie boek op je nachtkastje er voor zorgen dat je sneller in slaap valt. Boekenwurmen schijnen bovendien langer te leven…

Op déze 5 manieren draagt lezen bij aan je gezondheid

Nederland is een echt leesland. We trekken gemiddeld 36 minuten per dag uit voor gedrukte media zoals boeken, kranten en tijdschriften. Dat lijkt misschien niet veel, maar ligt stukken hoger dan het Europees gemiddelde van 28 minuten per dag. Alleen in Duitsland en Finland zitten mensen langer met hun neus tussen de boeken. Boeken lezen we het liefst ‘s avonds tussen 20.00 en 23.00 uur en dan het liefst op de bank, in bed of in bad. Hoewel de meeste mensen gedrukte boeken lezen, kiezen steeds meer mensen voor een e-reader. Niet zo gek want – buiten het feit dat er veel minder bomen hoeven te worden gekapt om papier van te maken – heeft een e-reader een aantal onmiskenbare voordelen ten opzichte van gedrukte boeken. Maar daarover later meer.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

5 voordelen van lezen voor je gezondheid

Dat lezen bijdraagt aan je gezondheid realiseren veel mensen zich niet. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter, dan lezen een gunstig effect heeft op je hartslag, spierspanning en je brein. En onderschat ook vooral het slaapverwekkende effecten van lezen niet. Daar kan geen slaappil tegenop. Hieronder vind je 5 gezondheidsvoordelen van lezen.

1) Lezen vermindert stress

Uit een Brits onderzoek uit 2009 – uitgevoerd door neuropsycholoog David Lewis – blijkt dat lezen helpt tegen stress. Dat komt voornamelijk omdat lezen concentratie vergt en je even naar een andere wereld brengt. Al na zes minuten lezen verlagen je hartslag en spierspanning. Lezen werkt daarmee beter en sneller dan andere methoden om de zenuwen te kalmeren. Lezen reduceert stress namelijk met maar liefst 68 procent. Ter vergelijking: muziek luisteren staat op de tweede plaats (61 procent), gevolgd door een kop thee drinken (54 procent) en een wandeling maken (42 procent). Volgens Lewis maakt het in principe niet uit wat je leest. Maar omdat het meer concentratie vergt om je een hele andere wereld voor te stellen, is meeslepende fictie misschien wel de meest effectieve remedie tegen stress.

2) Lezen beschermt tegen dementie

Net als sporten helpt om het lichaam in goede vorm te houden, helpt intellectuele oefening om de hersenen in goede vorm te houden. Onderzoek heeft herhaaldelijk uitgewezen dat taken die veel denkkracht of -activiteit vragen (zoals lezen), bijdragen aan de groei van hersencellen en verbindingen tussen die cellen. Dit leidt tot een verbetering van het geheugen en andere cognitieve functies. Bovendien kan het toegenomen volume van de hersenen op latere leeftijd schade compenseren die tot dementie zou kunnen leiden.

3) Het verlicht somberheid en angst

Lezen kan op verschillende manieren somberheid, verdriet en angst verminderen. Zelfhulpboeken kunnen bijvoorbeeld inhoudelijk nuttig zijn. Ze bieden je handvatten om met negativiteit om te gaan en kunnen je weer doen vertrouwen in jezelf en de toekomst. Maar ook fictie kan je helpen in sombere periodes. Meeleven met allerlei personages haalt je even uit je eigen hoofd en geeft je afleiding van je eigen problemen. Of misschien maken die personages juist wel hetzelfde mee als jij en bieden ze je een nieuw perspectief over hoe je er het beste mee om kunt gaan.

4) Lezen helpt je in slaap te vallen

Om goed in te kunnen slapen, is het belangrijk om te beginnen met ontspannen ruim voordat je naar bed gaat. Dat doe je het beste met een avondritueel dat bijna elke avond hetzelfde is, zodat je je lijf een seintje geeft dat het bijna tijd is om te gaan slapen. En je doet er goed aan om op z’n minst een deel van dat avondritueel aan lezen te besteden. Het geeft je ogen rust, en, zoals we eerder vertelden, kan 6 minuten lezen je stresslevels en spierspanning al verlichten.

5) Als je leest leef je langer

Volgens een onderzoek van de Yale University School of Public Health hebben mensen die regelmatig een boek lezen ook nog eens een langere levensverwachting. Volwassenen die meer dan 3,5 uur per week lezen, hebben een 23% lagere kans om te sterven in de 12 jaren die volgen. Een halfuurtje lezen per dag is dus dé manier om je levensverwachting te verlengen.

De voordelen van een e-reader

We schreven het al: steeds meer mensen kiezen voor een e-reader in plaats van een gewoon boek. Misschien wel het grootste voordeel is dat je elk gewenst boeken voortaan binnen luttele seconden kunt downloaden. Je hoeft dus niet meer te wachten tot een boek bij je thuis wordt bezorgd (wat ook beter is voor de planeet want minder transportbusjes op de weg). Over de planeet gesproken, elektronische lezen is super duurzaam want er hoeven geen bomen meer te worden gekapt om jouw leeshonger te stillen. Over het blauwe licht dat van een e-reader afkomt hoef je je geen zorgen te maken. Míts je voor een goede e-reader kiest. En dat brengt ons bij een winactie die je echt niet aan je neus voorbij wilt laten gaan…

WIN: E-reader van Pocketbook t.w.v. €175

pocketbookDe stapel boeken op ons nachtkastje heeft onlangs het veld moeten ruimen. Wat er nu ligt? Een super stijlvolle, koperkleurige e-reader van Pocketbook. Je neemt ‘m overigens ook gemakkelijk mee, want met 155 gram is de Touch HD 3 ongeveer net zo zwaar als een appel. Of je nou buiten of binnen leest, met SMARTlight stel je altijd de helderheid en kleurtemperatuur van de verlichting precies in zoals je het zelf wilt. Omdat je de lichtkleur zelf kunt regelen kun je het aantal blauwe lichtstralen (je weet wel, het licht dat de productie van het slaaphormoon melatonine verstoort) naar wens reduceren. Wil je liever voorgelezen worden? Sluit dan via de meegeleverde adapter of via bluetooth een koptelefoon aan en luister audioboeken, muziek of podcasts. Je bedient de e-reader met het touchscreen of met de knoppen, net wat je zelf fijn vindt. Als kers op de taart heeft deze e-reader een waterdichte coating. Je kunt ‘m dus gerust meenemen als je in bad gaat. Wil jij zo’n fijne e-reader van Pocketbook winnen t.w.v. €175? Om kans te maken vragen we je het volgende te doe

1. Volg Holistik en Pocketbook via Instagram
2. Vul hieronder je gegevens in en schrijf je in voor onze nieuwsbrief (mocht je dat nog niet gedaan hebben).

Je naam*

Je e-mailadres*

We zullen je wekelijks onze nieuwsbrief met populaire artikelen sturen en incidenteel een e-mail met een leuke aanbieding.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze (privacyverklaring)

Voor 30 november 2019 ontvangt de winnaar bericht per mail. Succes!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pocketbook. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan vooral dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link