Orthomoleculair therapeut: zó ondersteun jij de hormonen die je libido bepalen

Body
hormonen, libido, seksualiteit, orthomoleculair therapeut

Het libido wordt vaak gezien als iets dat zwart of wit is. Je hebt wel of geen zin, en vrouwen denken ook nog eens vaak dat ze hier weinig over te zeggen hebben. Opwinding overkomt je, is het idee. Maar als je opwinding door een hormonale bril bekijkt, zie je dat het een cyclisch fenomeen is. Gedurende de menstruatiecyclus en verschillende levenscycli is het aan natuurlijke veranderingen onderhevig. Is er op hormonaal gebied echter iets uit balans, dan kan het zijn dat je lichaam niet goed in staat is het genot te ervaren dat er normaal gesproken wél zou zijn. Hoe dat zit en wat je eraan kunt doen, legt orthomoleculair therapeut Desirée Domacassé hieronder uit. 

Orthomoleculair therapeut: zó ondersteun jij de hormonen die je libido bepalen

femmegetic, desiree DomacasséDesirée: ‘Veel vrouwen denken dat opwinding je gewoon overkomt. Dat het afneemt als je eenmaal moeder bent en richting de menopauze al helemaal steeds verder inzakt. Maar opwinding stimuleer je, in je vruchtbare én onvruchtbare jaren, met kennis van je hormonen. Het idee is dat als je maar vooral niet te veel nadenkt, het vanzelf wel gebeurt, de opwinding. Dit terwijl er duidelijk een verschuiving heeft plaatsgevonden op hormonaal gebied, waardoor wat je fijn vindt en wat je bevredigt even anders is. Je hormonen hebben invloed op je denken, emoties, gedrag en je lichaam. Ook opwinding en het hebben van een orgasme is grotendeels een hormonaal samenspel. Het voorspel, de masturbatie of penetratie die bijvoorbeeld geweldig voelt tijdens je ovulatie, kan de plank een week of twee later volledig misslaan. Veel vrouwen geven zichzelf dan de schuld.

Hormonale disbalans

Je zal dus gedurende je cyclus en leven verschuivingen voelen in je libido en seksleven, dat is volkomen normaal. Maar het kan ook zijn dat er op hormonaal gebied iets verstoord is waardoor je minder of geen genot kunt ervaren, of niet opgewonden raakt. Wanneer je geslachtshormonen uit balans zijn, heb je niet de juiste hersenstoffen die het ervaren van genot faciliteren. Aan welke hersenstofjes moet je dan denken?

Stikstofoxide

Dit stofje is van belang voor o.a. de bloedtoevoer. Het ontspannen van je bloedvaten zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je geslachtsorganen kunnen stromen, waardoor je gevoeliger bent en dus ook meer opwinding kunt ervaren.

Oxytocine

Dit is het welbekende knuffelhormoon dat moeders en baby’s nodig hebben om te hechten. Maar meer oxytocine leidt ook tot meer verbondenheid met je partner, verhoogt je verlangen en helpt met het bereiken van een hoogtepunt.

Dopamine en serotonine

Dopamine en serotonine zijn allebei genotsstofjes die, wanneer ze in voldoende mate aanwezig zijn, leiden tot het sneller ervaren van seksuele opwinding. Ze zorgen er ook voor dat je lichaam en geest datgene willen herhalen wat zo goed voelde.

Cortisol

Van het stresshormoon cortisol hebben we een gezonde hoeveelheid nodig om opgewonden te raken. Maar wanneer we chronische stress ervaren, dan worden seksuele verlangens juist onderdrukt. Want stress gaat om overleven, en daar moet alles voor wijken.

Schildklierhormonen

Zonder voldoende schildklierhormonen vertraagt je stofwisseling en kan het hormoon prolactine toenemen. Dit is vervelend, omdat het leidt tot vaginale droogte, wat weer pijnlijke seksuele ervaringen als gevolg kan hebben. Ook beïnvloedt een tekort aan schildklierhormonen de hoeveelheid testosteron die je tot je beschikking hebt. En hoewel testosteron bekend is als het mannelijk geslachtshormoon, hebben vrouwen deze ook nodig voor plezierige seksuele ervaringen. Onderstaande 4 tips helpen je om je libido en genot op hormonaal gebied te ondersteunen.

1. Verander je definitie van het concept libido

Wanneer je op zoek gaat naar meer plezier en genot in het leven, dan neem je de touwtjes weer in handen. Het gaat dan niet alleen om meer sensualiteit, maar om het genieten van alle zintuiglijke ervaringen. Je kunt in alles wat je doet meer plezier ervaren. Van het mindful eten van de dingen die je echt lekker vindt, iets meer moeite doen in de ochtend om jezelf mooi te maken, je kinderen extra knuffelen tot het aanzetten van geurkaarsen en mooie muziek wanneer je aan het werk bent. Alledaagse momenten op deze manier benaderen met plezier en genot in het achterhoofd stimuleren al je hersenstofjes.

2. Zie seks als een vitaliteitsverhogende, spirituele reis

Wanneer je hormonen uit balans zijn heb je vaak een verminderd libido, terwijl juist het vrijen kan bijdragen aan een gezonde cyclus. En minstens zo belangrijk is dat het helpt om je vrouwelijke energie te laten stromen. Onderzoek laat zien dat vrouwen die minimaal één keer per week seks hebben met hun partner meer kans hebben op een gezonde menstruatie. Daarbij verlaagt regelmatig vrijen je risico op hart- en vaatziekten en botontkalking. Ook blijft je vaginale weefsel soepel, doordat je vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen op peil blijft. Seks zorgt er bovendien voor dat je pijngrens omhoog gaat, waardoor vervelende klachten als migraines kunnen verminderen. En wanneer je veel stress ervaart, is de diepe ontspanning die gepaard gaat met een bevredigende seksuele ervaring, alleen of met je partner, dé manier om endorfines vrij te maken en cortisol te helpen je lichaam te verlaten.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

3. Verminder stress

Ook de stappen die je buiten de slaapkamer onderneemt om te ontspannen, dragen bij aan een gezond libido. Denk aan tijd doorbrengen in de natuur, mediteren, maar ook jezelf omringen met mensen waar je energie van krijgt. Zeker als je worstelt met het ontvangen van genot kun je bij dierbaren oefenen met het aannemen van hulp en affectie. Het nemen van kruiden kan je ook helpen de vicieuze cirkel van stress te doorbreken. Ashwaghanda is een Ayurvedisch kruid waar veel onderzoek naar wordt gedaan en die de mogelijkheid heeft om je weerbaarder te maken voor stress. Je stresssysteem kan zich met behulp van dit kruid sneller herstellen. Geef het zeker een half jaar de tijd, want het effect van het kruid bouwt zich geleidelijk op.

4. Ondersteun je hormonen met voeding

Je vrouwelijke geslachtshormonen hebben goede vetten nodig om zich op te kunnen bouwen. Voeg aan elke maaltijd wat gezonde vetten toe in de vorm van ghee, roomboter, kokosolie, koudgeperste lijnzaadolie, walnootolie en olijfolie (deze laatste 3 oliën verhit je niet). Maar ook avocado’s, het eten van een handje vol macadamianoten en tahin dragen door het vetgehalte bij aan de opbouw van je hormonen. Ook vitamine C speelt een essentiële rol bij het verlagen van je stressniveau en bij de aanmaak van voldoende progesteron, dat een ontspannende uitwerking heeft op je lichaam. Vergeet niet om ook je schildklierhormonen te voorzien van belangrijke mineralen zoals selenium en zink. Zonder deze mineralen maakt je lichaam te weinig actieve schildklierhormonen aan om je stofwisseling voldoende te stimuleren.

Kortom: Hoe meer hormonale balans je ervaart, hoe makkelijker het wordt om in contact te staan met je seksuele verlangens. En daarbij ook beter aan te voelen wat je in elke fase van je cyclus nodig hebt om opgewonden te raken en bevredigende seksuele ervaringen te hebben.’

Over Desirée Domacassé

femmegetic, desiree DomacasséDesirée is gezondheidswetenschapper en orthomoleculair therapeut. Ze is de oprichter van Daisy’s Yellow Pepper, een postpartum praktijk waarbinnen (nieuwe) moeders worden geholpen met het ontzwangeren. Daarbij heeft zij vanuit haar (praktijk)ervaring Femmegetic ontwikkeld, een voedingssupplement speciaal voor moeders die meer energie nodig hebben. Femmegetic is een unieke formule met o.a. ashwagandha, vitamine D, vitamine C, selenium, zink en andere essentiële voedingsstoffen om ontstane nutriënt tekorten aan te vullen. Met code holistik21 kun jij nu met 10% korting Femmegetic [femmegetic.com/producten] uitproberen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.