Zen in 16 seconden: deze meditatie oefening gebruiken Navy Seals en US Marines

Body
davidj meditatie

Nog even en davidji geeft meditatieles aan Oprah Winfrey. Deze Amerikaanse meditatiemeester is expert op het gebied van stress relief. Zijn ’16 seconden meditatie oefening’ wordt gebruikt door Navy Seals, US Marines en professionele atleten. En je hebt ‘m zo onder de knie.

Zen in 16 seconden: deze meditatie oefening gebruiken Navy Seals en US Marines

Het opmerkelijke aan davidji is dat hij pas op latere leeftijd geïnteresseerd raakte in meditatie. De eerste twintig jaar van zijn carrière hield hij zich vooral bezig met grote fusies en acquisities. Dus als iemand weet wat stress is, dan is het davidji wel. Na zijn carrière in het bedrijfsleven ging davidji in de leer bij niemand minder dan Deepak Chopra. Inmiddels heeft hij meer dan 200.000 mensen geleerd hoe zij moeten mediteren. De boeken die hij heeft geschreven, De geheimen van meditatie en Zonder stress, zijn wereldwijde bestsellers.

Ingrijpende oefening

Op ons nachtkastje ligt Zonder stress en daarin staat een super eenvoudige, maar super effectieve oefening die we graag met je delen. Meer dan 16 seconden heb je niet nodig. Zelf noemt davidji dit de meest eenvoudige, maar ook meest ingrijpende oefening die hij heeft ontwikkeld. Hier gaan we:

‘Denk aan iets dat je afgelopen dagen irritatie bij je opwekte. Dat kan een lastig gesprek zijn of een teleurstelling. Ga niet meteen de diepte in, dit is geen therapie.

Haal nu die situatie of het gezicht van diegenen voor je en speelt het filmpje nog een keer af in je hoofd. Het kan gebeuren dat je jouw irritatie ergens in je lichaam voelt. Blijf een paar tellen bij die plek.

Adem nu langzaam en diep in door je neus. Terwijl je dat doet, tel je langzaam tot vier. Concentreer je op de lucht die door je neus en via je keel naar binnen stroomt. Volg je adem terwijl deze verder naar beneden stroomt. Door je borst, via je longen naar je buik. Voel hoe je buik zich uitzet. Houd dan je adem 4 tellen in. 1, 2, 3, 4.

Na de vierde tel laat je los en adem je langzaam uit door je neus. Volg hoe de lucht omhoog beweegt, via je borst, je keel en neus naar buiten. Zodra je het laatste beetje lucht hebt uitgeblazen, houd je je uitademing 4 tellen vast. Observeer vervolgens vier tellen lang hoe de uitgeademde lucht in het niets verdwijnt.  Adem dan weer normaal.

Je hebt nu 16 seconden gemediteerd! Maar wat is er binnen die seconden nu eigenlijk gebeurd? In feite heb je net aan ‘patroondoorbreking’ gedaan. Door aan een vervelende situatie te denken, hádden er namelijk stresshormonen kunnen vrijkomen. Maar jij hebt dit patroon doorbroken en de stroom van geconditioneerde lichamelijke en emotionele reacties stop weten te zetten. Volgens davidji stijg je in de zeventiende seconde uit boven de emotie van het moment. Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Wij vinden zijn boeken echte eye-openers. Vooral omdat hij schrijft zonder poespas. Je kunt ze bestellen via uitgeverij Altamira. Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.