De vorm van jouw lichaam en de plekken waar jij vet vasthoudt geven informatie over hoe je lijf reageert op voeding en wat je hormonale en metabole (stofwisseling) karakteristieken zijn. Aan de hand hiervan kunnen we 4 verschillende lichaamstypes onderscheiden. Welk type ben jij?
Dit zegt de vorm van jouw lichaam over je hormonen
Hoewel er 4 verschillende types zijn, is de kans groot dat je niet voor de volle 100 procent binnen één categorie valt. Vaak is er sprake van een mix. Ieder persoon is anders en ieder lichaam reageert uniek. Toch geeft deze blog je meer inzicht over de hormoonbalans in jouw lichaam. Laten we dus vooral wat dieper in de 4 verschillende types duiken:
1. het Cortisol-type
Het cortisol-type wordt gekenmerkt door het vastzetten van vet rondom de buikzone, ook wel bekend als het ‘appeltype’. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Een gematigde hoeveelheid van dit hormoon heeft een positief effect op je gezondheid, maar een teveel kan allerlei vervelende gevolgen met zich meebrengen. Buikvet is er daar één van, maar denk ook aan een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en hoofdpijn. Het cortisolgehalte in je lichaam stijgt dus door stress. Omdat we tegenwoordig zoveel willen en zoveel moeten is het niet vreemd dat dit cortisolgehalte bij veel mensen behoorlijk hoog is. Daarnaast kan het cortisolgehalte in jouw lichaam niet alleen verhoogd worden door stress vanuit je dagelijks leven, maar óók door stress vanuit overmatig sporten, verstorende stoffen vanuit je leefomgeving en voeding waar je lichaam niet goed op reageert. Het cortisoltype heeft vaak veel behoefte aan cafeïne, chocola en zoute voedingsmiddelen. Herken jij jezelf in dit type? Het advies is meer eiwitten te eten en te zorgen voor inname van goed zout, zoals Keltisch zeezout of Himalaya zout.
2. Het Insuline-type
Het insuline type kenmerkt zich door een toename van vet in de taille en de welbekende love handles. De oorzaak ligt vaak in een te hoge consumptie van suiker en koolhydraten, maar ook – daar is ie weer – een teveel aan stress. Vaak is er sprake van een combinatie van een teveel aan cortisol en een teveel aan insuline. Cortisol zorgt er op zijn beurt namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat, waardoor je lichaam weer meer insuline moet aanmaken om deze op peil te houden. Het insuline type heeft vaak een grote behoefte aan zoetigheid, maar het is juist van belang te minderen in de hoeveelheden suikers/koolhydraten en meer eiwitten te gaan eten. Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en kan helpen de bloedsuikerspiegel beter te reguleren. Ook kaneel blijkt een gunstige invloed te hebben op de bloedsuikerspiegel en kan op die manier er indirect voor zorgen dat je zoetbehoefte afneemt.
3. Het Oestrogeen-type
Het oestrogeen type kun je herkennen door het vastzetten van vet op de dijen en heupen, oftewel de peervorm. Dit lichaamstype kan wijzen op oestrogeendominantie in het lichaam, wat tegenwoordig bij een groot aantal vrouwen het geval is. Een aantal symptomen van oestrogeendominantie zijn: cellulite, stemmingswisselingen, vocht vasthouden, hoofdpijn en PMS klachten. Deze disbalans in de hormonen wordt o.a. veroorzaakt door slechte voeding en xeno-oestrogenen (chemische hormonen) die we binnenkrijgen vanuit het milieu. Ook een teveel aan alcohol en een slechte leverwerking dragen bij aan het verhogen van de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam. Het oestrogeen type heeft vaak een verhoogde behoefte aan zuivel en zoet. Mocht jij jezelf hierin herkennen? Het is belangrijk op te letten met de hoeveelheid alcohol en juist meer kruisbloemige groente te eten zoals spruitjes, broccoli, bloemkool, boerenkool en radijsjes
4. Het Schildklier-type
Bij het schildklier type zit het vet niet zozeer op een plek, maar is het meer verdeeld over het hele lichaam. Het type kenmerkt zich onder andere door: overgewicht, weinig energie, vaak koud hebben en constipatie. Personen met een vertraagde schildklieractiviteit hebben vaak niet eens zoveel trek, maar toch lukt het ze maar niet om gewicht te verliezen. Voor het schildklier type is het advies op te passen met de inname van de hoeveelheid gluten en rauwe koolsoorten, aangezien dit kan leiden tot een trager werkende schildklier. Belangrijk is juist wel om voldoende jodium binnen te krijgen, niet vanuit brood maar vanuit zeegroente of anders d.m.v. een goede multivitamine. Daarnaast is ook het mineraal selenium essentieel voor een goede schildklierfunctie. Paranoten zijn een goede bron van dit mineraal.
Over Karlijn Hoebe
Karlijn Hoebe is orthomoleculair therapeut & transformatie coach. Zij begeleidt voornamelijk vrouwen met uiteenlopende (hormonale) klachten om meer in balans te komen. Voor persoonlijk advies kun je bij haar terecht in haar praktijk in Heiloo of online een afspraak bij haar maken. Kijk voor meer informatie op karlijnhoebe.nl of stuur een mail naar info@karlijnhoebe.nl
Meer lezen van Karlijn Hoebe
Afvallen? Deze rol speelt je darmflora
Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS