Migraine: met dit noodplan herstel je de (hormonale) disbalans

Body
migraine
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
30.12.2022

Wanneer je last hebt van migraine kan dat een behoorlijke impact hebben op je leven. Er zijn veel uiteenlopende oorzaken van migraine en daarbij is het belangrijk om te onthouden dat ieder lichaam anders reageert. Wanneer er sprake is van hormonale migraine kunnen aanpassingen in voeding en levensstijl klachten verlichten. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe praat je bij.

Migraine: zo herstel je de (hormonale) disbalans

Karlijn: In mijn praktijk adviseer en begeleid ik regelmatig cliënten met lichte tot zware migraine, waarvan de meeste vrouwen last hebben van hormonale migraine. Door aanpassingen te maken in voeding en leefstijl plus eventueel aanvullende suppletie te gebruiken kan de ernst en de duur van migraine verminderen en in sommige gevallen medicatie worden gestopt. Mocht jij regelmatig last hebben van migraine dan geef ik je hierbij een aantal tips waar je wellicht baat bij hebt.’

Cyclusafhankelijke migraine

Er zijn meerdere vormen van hormonale migraine. Zo kan migraine ontstaan door cyclusafhankelijke hormoonwisselingen. Meestal gaat dit om een sterke daling in het hormoon oestrogeen. In de maandelijkse cyclus gebeurt dit meestal in de dagen rond de eisprong (dag 14) en/of vlak voor de menstruatie. Als oestrogeen daalt, daalt ook het level van serotonine in het hoofd en de bloeddruk (vaatverwijding). Beide verhogen de kans op het ontstaan van migraine. Waarom sommige vrouwen hier wel last van hebben en anderen niet heeft te maken met de hoeveelheid oestrogeen die in het lichaam circuleert. Wanneer er sprake is van een teveel aan oestrogeen spreken we ook wel van oestrogeendominantie. Bij een hoog oestrogeenlevel kunnen de dalingen in oestrogeen veel groter zijn en dit verhoogt de kans op hormonale migraine.

Een teveel aan oestrogenen  

Een teveel aan oestrogeen kan worden veroorzaakt door een hoog vetpercentage, aangezien er meer oestrogeen in het vetweefsel wordt aangemaakt. Ook xeno-oestrogenen (chemische hormonen) die we binnenkrijgen door o.a. bestrijdingsmiddelen en plastics kunnen de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam laten stijgen. Het advies is daarom zoveel mogelijk puur, natuurlijk en waar kan biologisch te eten. Een slechte leverwerking door bijvoorbeeld alcoholconsumptie of een hoge belasting met chemische stoffen kan zorgen voor een teveel aan oestrogeen aangezien oestrogenen worden afgebroken in je lever.

Omega-3-vetzuren

chiazaad

Vrouwen met cyclusafhankelijke migraine kunnen baat hebben bij een hogere inname van onverzadigde vetzuren. Het advies is dagelijks omega-6-vetzuren te gebruiken, zoals: noten, zaden en koudgeperste oliën als olijfolie en sesamolie. De nadruk dient echter met name liggen op het verhogen van de inname van omega-3-vetzuren, aangezien hier vaak een groter tekort van is. Voedingsproducten die omega-3-verzuren bevatten zijn o.a. walnoten, walnootolie, chiazaad, hennep, levertraan en vette vis. Je kunt ook kiezen voor een hoogwaardig omega-3 supplement.

TIP: Als lezer van Holistik krijg je met de waardevoucher code ‘Holistik10’ 10% korting op je complete bestelling bij Vitamines.com.

Spijsverteringsstoornissen en darmproblemen aanpakken

Spijsverteringsstoornissen en darmproblemen kunnen leiden tot een slechte leverwerking en/of een hormonale disbalans en daarmee tot het ontstaan van migraine. Je bent namelijk niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert en opneemt. Het is altijd belangrijk om dergelijke klachten eerst aan te pakken wanneer je wat wilt doen aan migraine. In de praktijk doe ik dat door de samenstelling van de darmflora in beeld te brengen door middels van ontlastingsonderzoek en voedselintoleranties in kaart te brengen door middel van een voedselintolerantietest, zodat we gericht te werk kunnen gaan.

Bloedsuikerspiegel en stresshormoon reguleren

Het snel stijgen en daarna dalen van de bloedsuikerspiegel blijkt ook bij een uitlokkende factor te zijn van migraine. Dit omdat het snelle stijgen en dalen gepaard gaan met de aanmaak van stresshormonen die voor het afwisselend aan- en ontspannen van de vaten kunnen leiden. Voeding met een hoge glycemische index (koekjes, snoep, frisdrank, wit brood, witte pasta etc.) laat je bloedsuikerspiegel zeer snel stijgen en kan je dus beter zoveel mogelijk laten staan. Beter is het om complexe koolhydraten en vezels te eten die je bloedsuikerspiegel beter reguleren zoals boekweit, haver en quinoa.

Magnesium

chocolade

Aangezien stresshormonen van invloed zijn op het aan- en ontspannen van vaten is het belangrijk om de aanmaak hiervan te reguleren door bewuste ontspanning in te bouwen. Denk hierbij aan mediteren, ademhalingsoefeningen, een strandwandeling en yoga. Voldoende magnesium kan hierin ondersteunend werken omdat het de stressbestendigheid verbetert, het bloedvatkrampen tegengaat, de hormoonhuishouding verbetert en de gevoeligheid van de hersenen voor migraine doet afnemen. Ruim 50% van de migrainepatiënten lijdt aan een magnesiumtekort. Wellicht een goed idee om wat meer magnesiumrijke voeding te eten zoals: noten, zaden, volkoren granen, rauwe cacao en zeewier en het als magnesium supplement te gaan innemen.

Tip van onze lezers: migraine masker

migraine masker

Van onze lezers kregen we als tip om bij hoofdpijn en migraine een migraine masker te gebruiken voor natuurlijke pijnverlichting. Het masker laat geen licht door en werkt met warme of koude compressie. Leg het masker 20 seconden in de magnetron voor warme therapie. Voor koude therapie kun je het masker het best 2 uur in de vriezer leggen. Het masker richt zich direct op probleemgebieden zoals de zijkanten van je gezicht, de achterkant van jee nek, je voorhoofd en je ogen.

Voordelen van een migraine masker

  • Optimale compressie – Een migraine masker zorgt voor rustgevende compressie om hoofdpijn of migraine te verlichten. Het masker sluit nauw om het hoofd aan waardoor je optimaal kunt ontspannen.
  • Eenvoudig te gebruiken – De gel warmt snel op in de magnetron en voor koude therapie is het masker na 2 uur in de vriezer klaar voor gebruik.
  • Geen last van vervelend licht – Licht wordt dankzij het masker geblokkeerd zodat je de gordijnen hoeft te sluiten.
  • Werkt ook tegen puffy eyes – Dankzij de koudetherapie is een migraine masker ook ideaal om opgezwollen ogen te verhelpen
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.