videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Vorige levens: 3 oefeningen om oude ballast op te ruimen

Heart + Soul
vorige levens

Nathalie Meertens
02.07.2024

Heb jij het gevoel dat je vorig levens jou roepen? Dat je nog een ervaring moet verwerken, of een vergeten les te leren hebt? Misschien denk je wel dat dit onmogelijk of gek is, en wuif je het gevoel weg. Volgens Mary Mueller Shutan, auteur van Gids voor spiritueel ontwaken, loop je daarmee een belangrijke kans mis. Het ‘opruimen’ van ballast uit vorige levens is namelijk een cruciale stap op jouw pad naar spirituele ontwaking. Hieronder lees je hoe je die flashbacks kunt herkennen en ze integreert met je huidige ik. En natuurlijk niet zonder een waardevolle les aan de herinnering over te houden… 

Oude ballast uit vorige levens: dit is hoe je het opruimt

gids voor spiritueel ontwakenGeconfronteerd worden met ervaringen uit een vorig leven kan heel verwarrend zijn. Vooral omdat je er geen fysiek referentiepunt voor hebt, zoals bij herinneringen uit je huidige leven. Het kan ook lastig zijn om je behoefte aan absolute waarheid los te laten. In Gids voor spiritueel ontwaken schrijft Mary Shutan echter dat het uiteindelijk niet uitmaakt of je herinneringen honderd procent ‘waar’ zijn. Veel belangrijker is dat ze vaak een blokkade aanwijzen die om heling vraagt. Verder is het volgens Shutan niet de bedoeling dat de sporen van vorige levens hoekstenen worden van je huidige identiteit, bijvoorbeeld omdat ze zo fascinerend of speciaal zijn. Ze komen langs om een reden, maar moeten vooral ook weer losgelaten worden. Laten we kijken hoe je zo’n proces kunt doorlopen.

Hoe manifesteren de herinneringen zich?

Volgens Shutan komen problemen uit vorige levens vaak tot uiting in een specifiek lichaamsdeel. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het opruimen van een aanhoudende blokkade in je keel beseffen dat je keel in een vorig leven is doorgesneden. Of je ziet dat de pijn in je bekken zijn oorsprong heeft in een miskraam die je in een vorig leven hebt gehad. Zo’n besef kan er gewoon plotseling zijn, of in de vorm van een droom of visioen komen.

Bijzondere dromen

Het kan ook andersom gaan: vorige levens dienen zich aan in bijzondere dromen of vage herinneringen die ogenschijnlijk niets met je huidige leven te maken hebben. Of je ziet steeds een bepaald voorwerp terugkomen in je geest. Vervolgens herinnert je lichaam zich de sensatie die in je vorige leven bij deze verschijning hoorde, en wordt de herinnering vollediger. Fysieke klachten die verbonden zijn aan de herinneringen verminderen vaak niet totdat je aan het ‘opruimen’ slaat. Hoewel de inzichten die dat proces met zich meebrengt meestal niet voldoende zijn om fysieke klachten helemaal te verhelpen, kunnen ze wel heel goed bijdragen aan je herstel. Het kan zijn dat na zo’n ingeving medicatie die eerst niet werkte, nu plotseling wél effectief is.

Oefening 1: Blokkades uit vorige levens opruimen

Als je hebt ingezien dat een ervaring uit een vorig leven voor een blokkade in jouw huidige zelf zorgt, kan de volgende oefening helpen die op te heffen.

 1. Laat de ervaring naar boven komen. Sla niet aan het fantaseren of speculeren; blijf gewoon aanschouwen.
 2. Voel in welk gebied van je lichaam deze herinnering wordt vastgehouden. Daar voel je pijn of ongemak.
 3. Is er ook een voorwerp dat bij de herinnering hoort?
 4. Richt je aandacht op het voorwerp of lichaamsgebied en vertel het dat je het ziet en voelt. Dat je er klaar voor bent het los te laten.
 5. Laat het los. Visualiseer dat het voorwerp of de pijn je lichaam verlaat.
 6. Ga herhaaldelijk met je aandacht terug naar dit gebied in je lichaam totdat het ‘schoon’ en helder voelt. Je voelt geen pijn of zware lading meer en de herinnering of het voorwerp komt niet meer omhoog.

Onverklaarbare patronen

Vaak kun je de herinnering vrij makkelijk loslaten als je bovenstaande oefening (herhaaldelijk) doet. Dat geldt volgens Shutan vooral als bijvoorbeeld je doodservaring uit een vorig leven niet goed was verwerkt. Het kan echter ook zijn dat je een uitgebreidere les moet leren uit patronen die je mee hebt genomen uit een vorig leven. Die patronen kun je herkennen aan hun terugkerende en onverklaarbare karakter. (Waarom heb je zo’n hekel aan je zus? Waarom trek je steeds dezelfde foute mannen of vrouwen aan?) Als je vermoedt dat de bovenstaande oefening niet voldoende is, kun je die aanvullen met de volgende.

Oefening 2: Patronen uit vorige levens opruimen

 1. Gebruik de vorige oefening als basis: welke herinnering komt omhoog en aan welk lichaamsdeel is deze verbonden?
 2. Vraag nu om inzichten. Aan je lijf, een gids, God of een vorige versie van jezelf: wat voor jou goed voelt. Wat moet je weten over dit patroon?
 3. Soms ontvang je meteen een antwoord, soms komt het na enkele dagen. Blijf aandachtig en luister. Het is nu extra belangrijk om alert te zijn op synchroniciteiten, ’toevalligheden’ die helemaal niet zo toevallig zijn. Welke verbindingen komen plotseling aan het licht? Welke mensen ben je tegengekomen?
 4. Als je een inzicht hebt ontvangen, zeg dan tegen het patroon dat het zich uit je lichaam vrij mag maken. Visualiseer dat het patroon dit doet.
 5. Als je het fijn vindt, visualiseer dan dat het koord dat jou met je vorige leven verbond, nu doorgesneden wordt. Of dat het patroon en de bijbehorende energie naar een veilige plek buiten jou worden gebracht.
 6. Ga weer herhaaldelijk met je aandacht terug naar je lichaam totdat je voelt dat het ‘schoon’ is.

Energiecysten

De overblijfselen uit je vorige levens gaan gepaard met bepaalde energie, die jij in je fysieke lichaam vasthoudt. Voordat je begon met ‘opruimen’ was deze waarschijnlijk gestold tot wat craniosacraal therapeut John Upledger een ‘energiecyste’ noemde. Die ontstaat als je de energie, bewust of onbewust, onderdrukt. In het ‘opruimproces’ komt deze energie weer vrij. Als je haar leert kanaliseren en integreren, kan ze heel waardevol zijn voor je spirituele groei. Bovendien ontstaat er dan pas écht ruimte voor de nieuwe levensenergie, die staat te popelen om jou te voeden.

Oefening 3: De vrijgekomen energie kanaliseren

 1. Ga zitten en plaats je voeten plat op de vloer. Stel je voor dat je kruin(chakra) open gaat en laat wit licht door deze opening binnenkomen.
 2. Stel je voor dat deze energie het gat vult dat door de opgeheven blokkade is ontstaan. Als er toch nog wat over was gebleven van de energiecyste, wordt dat nu door het licht weggesmolten. Laat deze restjes door je voeten wegstromen of als rook uit je lichaam opstijgen.
 3. Vraag nu of de kracht van de ervaring door je heen wilt komen. Stel je deze kracht voor als een licht met een specifieke kleur en laat het door je hele lichaam stromen.
 4. Vraag wat het geschenk van dit vorige leven was. Luister aandachtig naar wat je binnenkrijgt.
 5. Vraag tenslotte of je vorige leven en huidige leven geïntegreerd mogen worden. Deze vereniging kan heel krachtig voelen, maar kan zich ook stilletjes voltrekken. Vertrouw erop dat het gebeurt en bedank jezelf dat je dit helende proces hebt durven doorlopen.

Gids voor spiritueel ontwaken

Wil jij meer weten over spiritueel ontwaken? Duik dan Mueller’s boek Gids voor spiritueel ontwaken eens in. Ze vertelt hoe je je een weg baant door de 12 lagen van de geconditioneerde werkelijkheid en wat de verschillende manieren van ontwaken zijn. Mueller gaat bovendien in op veelvoorkomende ontwaakervaringen: van koude rillingen tot astrale projectie. Kortom, het boek is een nuttige plattegrond van het doolhof dat spiritueel ontwaken heet. Zodat jij je niet langer bang hoeft te zijn om erin te verdwalen. Gids voor spiritueel ontwaken, €25, o.a. verkrijgbaar via Bol.com.

[karlijnwebinar-cta]

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.