Van Nederlander naar Auslander: zo veranderde heimwee Eva’s leven

Heart + Soul
Eva Lia
karlijn visser

Karlijn Visser
14.08.2019

Eva Lia Jordan is vanaf dag één lid van onze Holistik-family en al bijna 15 jaar een van mijn beste vriendinnetjes. Ze verruilde het bruisende Amsterdam 3 jaar geleden voor Berlijn. Momenteel is ze hoogzwanger van haar eerste kindje. Eva’s Singaporese roots, liefde voor healing foods, humor, creativiteit, oog voor schoonheid en kunst maken haar tot een veelzijdige lady waar we iets van op kunnen steken. Vandaar dat we haar gevraagd hebben om maandelijks een blog bij te houden over haar Aziatische visie op het holisme. In haar eerste blog stelde ze zichzelf aan je voor. Dit keer schrijft ze over hoe het is om je buitengesloten te voelen in een nieuwe stad. De inzichten die Eva dankzij die pijnlijke ervaringen kreeg deelt ze graag met jou, want gelukkig zijn het inmiddels kleine cadeautje geworden. 

Van Nederlander naar Auslander: zo veranderde heimwee Eva’s leven

Eva: ‘Op 1 augustus 2019 herinnerde mijn man Alex mij eraan dat ik nu officieel 3 jaar in Duitsland woon. Een mooi moment om terug te blikken naar alle voor en tegenslagen, en met name de enorme heimwee die ik – thank god – overwonnen heb. Ik ben nogal impulsief ingesteld en zoek van nature graag de spanning op. Vandaar dat nieuw, onbekend terrein me aantrekt. Dus op het voorstel om naar Berlijn te verhuizen met Alex omdat hij last had van heimwee (ironisch hé?), reageerde ik positief en achteraf ook best wel naïef. Berlijn is dichtbij, 1 uurtje vliegen van Amsterdam, heeft weinig cultuurverschil in vergelijking met Nederland en is vooral leuk en exciting. Dacht ik…

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Expat bubbel doorgeprikt

Maar man man man, wat had ik dat onderschat. Wellicht leuk als je het type mens bent die het prima vindt om in een expat bubble te leven. Dat bleek niets voor mij. Ik streefde er naar om dezelfde kwaliteit van leven te hebben als die ik had in Amsterdam. Met deze hoge lat stond ik voor een grote uitdaging. Herken jij ook waar dan ook ter wereld de Nederlanders uit duizenden? Dat zit ‘m in de manier hoe ze zichzelf dragen, zich kleden, zich presenteren. En dat alles zonder dat je ze überhaupt een woord Engels met een sterk Nederlands accent hebt horen praten. Het grappige is dus dat ondanks mijn Aziatische looks, in Nederland iedereen er ook vanuit dat ik Nederlandse ben en zo wordt ik ook behandeld. Zelden maakt iemand in Nederland mij erop attent dat ik hier eigenlijk niet thuis hoor als Aziaat, op de occasional ‘hey poepchinees’ na. Aangekomen in Berlijn voelde ik mij voor het eerst een buitenlander. Alsof ik van het Chinese platteland kom en hier in Duitsland eens even aan een gouden toekomst voor mezelf wil bouwen. Want, ik zie er anders uit, ik spreek de taal niet en het rode stoplicht negeren bij het oversteken verraad ook dat ik niet Duits ben 😉.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Buitengesloten zijn

Het gevoel dat mensen mij soms gaven dat ik hier volgens hen niet thuishoor, vond ik heel pijnlijk. Het heeft me vaak aan het denken gezet. Want als Aziatisch uitziende vrouw heb ik het nog relatief ‘makkelijk’. Laat staan dat je er zelf voor kiest als vrouw om een boerka te willen dragen… Het deed me ook realiseren dat het zo ontzettend belangrijk is voor iedereen, om een plek te hebben waar je je thuis voelt. Het lijkt simpel, maar juist als je het niet meer hebt weet je pas hoe belangrijk dit is voor je geluksgevoel. Voor mij viel het besef zwaar om te ervaren hoe het leven is als die warme thuisbasis – die er altijd als vanzelfsprekend was – opeens hard wegvalt.

Waardevol advies van geïmmigreerde Singaporese ouders

Doordat mijn ouders uit Singapore naar Nederland zijn geïmmigreerd, heb ik mijn moeder om advies gevraagd hoe hier mee om te gaan. Ze drukte mij op het hart om zo snel mogelijk de Duitse taal te leren. Ook gaf ze als wijze raad mee: “Als je na 3 jaar nog steeds je draai niet gevonden hebt in Berlijn, is het tijd om terug te keren. Je kunt jezelf daarna altijd recht in de spiegel aankijken en weten: ik heb het ECHT geprobeerd” Dus toen ik het na 2 jaar in Berlijn wonen nog steeds verschrikkelijk vond en me hier absoluut niet thuis voelde, wist ik dat ik nog een jaar ‘tegoed’ had die ik Alex had beloofd.

Duitse taalcursus was redding

Op mijn Pinterest moodboards verzamelde ik al plaatjes van hoe ik ons appartement in Amsterdam zou gaan inrichten. Toch kon ik mezelf er toe zetten om aan een intensieve taalcursus Duits te beginnen. En verrek; na een paar maanden veranderde mijn leven in Berlijn met 180 graden. Mensen die zeggen dat ze in Duitsland kunnen wonen zonder één woord Duits te spreken leven in een hele hele kleine bubbel kwam ik achter. Daarnaast is het in Duitsland niet de norm dat iedereen over een goed portie basiskennis Engels beschikt zoals wij Nederlanders. Alles in mijn derde jaar Berlijn veranderde: mijn vriendschappen met Duitsers verdiepte en ik voelde mijzelf weer langzaam opbloeien.

Liefde voor je thuishaven

Wat ik na mijn ‘heimwee ervaring’ van de daken wil schreeuwen is: wees je er van bewust hoe fijn het is om een thuishaven te hebben en voel daar dankbaarheid voor. De moeilijke periode zoals ik die de afgelopen 2 jaar heb ervaren gun ik niemand. Heimwee hebben is niet leuk en leidt verschrikkelijk af van al je andere doelen en ambities in het leven. Vraag je nieuwe buitenlandse collega voor de gezelligheid eens mee om samen te gaan lunchen of voor een coffee break. Heet die nieuwe (expat) buurman/buurvrouw welkom met een bosje bloemen, glimlach naar een onbekende in de bus en stel jezelf meer open. Want het mooie aan deze verhuizing is dat ik ook enorm verrijkt ben door nieuwe ontmoetingen en mooie vriendschappen die zijn ontstaan uit verrassende hoeken.

Overwonnen struggles

Had ik van te voren deze tegenslagen geweten, dan was ik zeker veilig in Amsterdam gebleven. De verhuizing was echt een veel grotere uitdaging dan ik gedacht had. Een sociaal leven opbouwen en een nieuwe stad tot je thuis maken was een struggle. Daarom voelt het als een grote overwinning op mijzelf dat ik nu vol overtuiging kan zeggen: Ich liebe Berlin! Dank voor de leerzame ervaring en verrijking die ik nooit had willen missen’.

Eva’s Dear Visual Diary

Wil je vaker visueel gepleased worden? Volg mij dan via @dearvisualdiary waar ik regelmatig Stories post. Of als je vragen hebt of gewoon iets leuks wil delen kan je me daar vinden’.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link