Chinese geneeskunde & schoonheid: waarom een stralend uiterlijk begint bij je organen

Body
chinese geneeskunde

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde is schoonheid ‘an inside job’ die begint bij de zorg voor je organen. Hoe beter je longen, nieren en lever functioneren, hoe mooier je huid, haar en nagels. 

Chinese geneeskunde & schoonheid: waarom een stralend uiterlijk begint bij je organen

De eerste 35 jaar van mijn leven was ik er van overtuigd dat schoonheid uit een (liefst zo duur mogelijk) potje kwam. Inmiddels – ik ben nu 42 – weet ik wel beter. Schoonheid is an inside job. Hoe beter je zorgt voor de binnenkant, hoe meer je straalt aan de buitenkant. Vijf schoonheidsgeheimen waar ik heilig in geloof zijn:

Schoonheid en organen

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde gaat men nog een stapje verder. Wat je ziet aan de buitenkant, vindt z’n oorsprong aan de binnenkant. In je organen om precies te zijn. Hoe beter ze functioneren, hoe mooier je bent. Vooral je longen (huid), nieren (haar) en lever (nagels) hangen samen met uiterlijke schoonheid.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

1) Je longsysteem en een mooie huid

Bezien vanuit de westerse geneeskunde zijn je longen verantwoordelijk voor je ademhaling. Ze hebben als functie om je lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast spelen de longen een rol in het afweersysteem. De luchtwegen maken slijm aan dat afweercellen bevat. In het slijm blijven stof en virussen hangen. Door te hoesten wordt het slijm met het stof en virussen verwijderd. Binnen de Chinese geneeskunde hebben je longen nóg een belangrijke taak. Ze zijn verantwoordelijk voor een goede verspreiding van Chi (levensenergie) naar je meridianen en organen, waaronder je huid. Als de Chi goed verspreid wordt, is je lichaam beschermd tegen invloeden van buiten en straalt je huid. Nu het najaar in aantocht is, doe je er verstandig aan je longenergie in de gaten te houden. Longenergie wordt namelijk verzwakt door blootstelling aan pathogenen (virussen, bacteriën, schimmels) en klimaatsinvloeden zoals kou, hitte, vocht en vooral blootstelling aan wind. Ook luchtverontreiniging en roken hebben een negatief effect op je longsysteem, net als het niet goed verwerken van verdriet. Ze laten uiteindelijk allemaal sporen achter op je huid en dat is nou juist wat je niet wilt.

2) Je niersysteem en mooi haar

De belangrijkste functies van de nieren in de westerse geneeskunde zijn het verwijderen van afvalstoffen uit je bloed en de regulatie van vocht (zorgen voor de juiste hoeveelheid zouten en water in je bloed). Daarnaast wordt er in de nieren vitamine D geactiveerd. In de traditionele Chinese geneeskunde is de nierfunctie veel breder. Binnen het niersysteem vallen bijvoorbeeld ook de functies van je bijnieren en blaas. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde kun je mooi haar niet los zien van je nieren en je bloed. Of je haar mooi glanst en goed gehydrateerd is, hangt samen met de hoeveelheid bloed in je lichaam en de kwaliteit daarvan. Als er onvoldoende bloed door je lichaam stroomt, gaat het eerst naar de organen die het ‘t hardst nodig hebben. Alleen het laatste beetje bloed wordt dan ‘gereserveerd’ voor je haargroei. Om die reden hebben mensen met bloedarmoede vaak ook last van haaruitval. De sleutel voor een mooie, volle bos haar ligt volgens Chinezen dus bij je bloed (en de nieren die het zuiveren). Maar hoe zorg je er voor dat je bloed optimaal kan stromen? Quick fixes zijn er helaas niet, maar een paar geheime ingrediënten wél. Zo eten Chinese vrouwen die mooier haar willen zwart sesamzaad en walnoten. Ook moerbeien (vers of gedroogd) hebben een gunstig effect op je bloed.

1) Je leversysteem en mooie nagels

In de westerse geneeskunde wordt de lever gezien als een orgaan met verschillende functies. Zo maakt je lever giftige stoffen zoals medicijnen en alcohol onschadelijk en produceert dit orgaan essentiële stoffen zoals vetten en eiwitten. In de traditionele Chinese geneeskunde is de leverfunctie veel breder. Binnen het leversysteem vallen bijvoorbeeld ook de meridianen (energiebanen). Hoe goed (of slecht) je leversysteem functioneert zie je terug in je nagels. Gezonde nagels zijn zachtroze en sterk. Als je leversysteem niet goed functioneert, worden je nagels bleek, broos en breken ze snel af. Bloed, Chi (levensenergie) en voedingsstoffen worden dan niet voldoende door je lijf getransporteerd. Wat helpt is de energie van je lever versterken. Deze voedingsmiddelen helpen daarbij: havermout, roggebrood, lima bonen, cashewnoten, courgette, groene bonen, citroenen, limoenen en avocado’s. Ook meer bewegen, minder stress en het uiten van emoties dragen bij aan het herstel van je lever. Wat je volgens de Chinese geneeskunde juist niet moet doen is je nagels zeven dagen per week bedekken onder een laagje (gel)nagellak. Beter is het om je nagels te laten ademen, net als je huid.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: dokterveenstra.nl, Your guide to holistic beauty, Zhang Yifang

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.