videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Stoppen met roken? Met deze 3 holistische tips lukt het je wél

Body
stoppen met roken

Op mijn 32e nam ik de beste beslissing van mijn leven: ik stopte – na 5 mislukte pogingen – met roken. Van de ene op de andere dag ging ik van 25 (!) sigaretten per dag naar nul. En réken maar dat je dan last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Nu 1 januari voor de deur staat en stoppen met roken op veel goede voornemen lijstjes prijkt, deel ik mijn verhaal. Want uit cijfers van het CBS blijkt dat nog altijd meer dan 20 procent van alle Nederlanders rookt. En als je het mij vraagt zijn dat een paar miljoen mensen teveel.

Stoppen met roken, met deze 3 holistische tips gaat het je lukken

stoppen met roken

Tussen het opsteken van mijn eerste sigaret en het doven van mijn laatste zat 20 jaar. Van mijn 13e tot mijn 32e heb ik gerookt als een schoorsteen. Het begon met een stiekem sigaretje in het fietsenhok, maar al snel ging mijn hele kleedgeld in rook op. Zelfs de dag nadat mijn keelamandelen waren geknipt stak ik een sigaret op. En – geloof me – dan ben je een bikkel. Als je alle sigaretten die ik in mijn leven heb gerookt achter elkaar zou leggen kun je vast drie keer de aarde rond. Maar daar probeer ik maar niet al te veel aan te denken.

Gewichtstoename en stoppen met roken

Het punt is dat je heel lang kunt roken voordat je de nadelige gevolgen echt gaat zien of voelen. Toen ik op mijn 32e stopte zag mijn huid er nog fris uit, waren mijn tanden hagelwit en rende ik probleemloos 5 kilometer, zonder rokershoestje. En wat je niet ziet of voelt, is er ook niet. Dat is althans hoe ik er als roker over dacht. Misschien wel de belangrijkste reden om stug door te roken, was dat ik als de dood was om aan te komen. Veel onderzoeken tonen aan dat stoppen met roken leidt tot gewichtstoename. Gemiddeld tussen de 2,5 en 6 kilo. Zware rokers (en dat was ik!) komen twee keer zo vaak dan lichtere rokers meer dan 5 kg aan na het stoppen. En sterk verslaafde rokers komen bijna twee keer zoveel in gewicht aan na het stoppen dan minder afhankelijke rokers.

Mentale uitdaging

Of de weegschaal op hol sloeg toen ik stopte? You betGedurende de eerste twee maanden kwam ik een halve kilo per week aan. En het was een enorme mentale uitdaging om mijn hoofd koel te houden. De weegschaal stopte uiteindelijk bij 76 kilo, 10 kilo zwaarder dan ik was. Misschien vind je me een aansteller, maar ik heb me daar knap ellendig door gevoeld. De verleiding om een crashdieet te volgen was groot, maar ik besloot met pijn en moeite te accepteren dat ik tijdelijk wat minder goed in mijn vel zou zitten. De kilo’s heb ik er uiteindelijk allemaal weer af gekregen door te gaan lopen. Minstens 30 minuten per dag, bovenop mijn normale dagelijkse activiteiten.

3 holistische tips om te stoppen met roken

Zoveel verschillende rokers, zoveel verschillende manieren om te stoppen. Laat ik voorop stellen dat er niet één juiste manier is. Maar deze 3 tips van een ex-schoorsteen kunnen geen kwaad.

1. Timing is everything

Timing is everything. Stoppen met roken komt nooit goed uit, maar eeuwig blijven uitstellen is natuurlijk ook geen optie. Wat helpt is om te kiezen voor een periode van ongeveer twee weken waarin je niet al te veel stress verwacht. De eerste 14 dagen zijn namelijk het lastigst. Mijn echte dieptepunt kwam op dag 10. De euforie van de eerste paar rookvrije dagen was voorbij en een akkefietje op mijn werk deed me bíjna overstag gaan. Gelukkig had ik een back up plan (zie tip 3 iets verderop). Vergeet niet dat roken net zo verslavend is als heroïne en cocaïne en het verslaafde duiveltje op je schouder er álles aan zal doen om door jouw wilskracht heen te breken. Haal daarom alles uit je blikveld wat je aan roken doet denken: je sigaretten, aanstekers, asbakken… Hup, de prullenbak in! Probeer ook rokende vrienden even te mijden. Als ze van je houden zullen ze dat begrijpen.

2. Ga voor cold turkey

Ik heb meerdere pogingen gedaan om te stoppen, telkens met hulpmiddelen: nicotinepleisters, Champix pillen van de dokter, elektronische sigaretten… Het punt met dit soort ‘hulplijnen’ is dat het uiteindelijk uitstel van executie is. Ik ken mensen die al meer een jaar geen sigaret meer hebben aangeraakt, maar zich vastklampen aan pleisters en pillen. Door te grijpen naar hulpmiddelen geef je jezelf onbewust het idee dat je het eigenlijk niet over de wilskracht beschikt om het op eigen kracht te kunnen. En daarmee is je poging misschien al gedoemd om te mislukken. Cold turkey stoppen is geen pretje, daar ben ik eerlijk over. Je kunt flink last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, labiliteit en nervositeit. Allemaal tekenen dat je lijf zich van gifstoffen aan het ontdoen is. Maar… na een dag of drie heb je de ergste fysieke ontwenningsverschijnselen achter de rug. Promise.

3. Zorg voor een back-up lijstje

Moeilijke momenten komen er zeker. Je zult te maken met golven van paniek, misschien zelfs wel een emotionele tsunami. Voor die momenten is er jouw back up lijstje. Schrijf 10 dingen op die je kunt gaan doen als je het niet meer trekt. Denk aan naar de bioscoop gaan (daar mag je niet roken en je bent weer twee uur verder), een massage nemen, naar de sauna gaan, douchen, sporten, je haar laten föhnen bij de kapper, je nagels lakken, een sjaal breien, een appeltaart bakken… Zo’n lijstje lijkt nu misschien onbeduidend, maar zou zó maar eens je redding kunnen zijn. You can thank me later :-).

Boekentip

stoppen met roken

Meer lezen over stoppen met roken? Ik vind het boek Nederland stopt! Met roken een aanrader. Dit boek is geschreven door longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, zelf ooit zware rokers. Nederland stopt! Met roken, €20,50.

Nog een laatste tip: één sigaret bestaat niet

Een enkele sigaret is genoeg om het hele verslavingscircus weer in gang te zetten. DOE HET NIET. 1 sigaret = 10.000 sigaretten.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.