Hoe stress je huid verandert in een droogboeket (en wat je er aan kunt doen)

Body
je huid en stress

Als je veel stress heb, voel je dat niet alleen aan de binnenkant. Je ziet het óók aan de buitenkant. Het stresshormoon cortisol geeft je looks namelijk een flinke opdonder. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Waarom stress funest is voor je uiterlijk

Staat jou weer een drukke werkweek te wachten? Grote kans dat je je vooral druk maakt om de mentale kant van stress. Toch is stress niet iets dat zich alleen aan de binnenkant afspeelt. Ook je uiterlijk krijgt het op den duur zwaar te verduren als stressvolle periodes niet worden afgewisseld met broodnodige momenten van ontspanning. Er is namelijk een direct verband tussen stress en je huid. Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar je huid is veel meer dan een afscheiding tussen je lichaam en de buitenwereld. Het is een orgaan dat onderdeel uitmaakt van het complexe geheel van lichamelijke processen. Je kunt je huid dan ook niet los zien van je spijsvertering, je hormoonstelsel en je zenuwstelsel. Hoe het met je huid gesteld is zegt net zoveel over je gezondheid als de conditie van bijvoorbeeld je hart of lever.

Stress en je huid

In het geval van stress zenden je hersenen allerlei signalen uit die tot uiting komen via zenuwuiteinden in je huid. Zo kan acute stress leiden tot huidkwalen als netelroos en psoriasis. Maar ook chronische stress heeft gevolgen voor de conditie van je huid. Wanneer je gedurende een langere periode stress ervaart, maakt je lichaam continue te veel stresshormonen aan. Zonder dat je het door hebt voeren deze stresshormonen de productie van talg op. Hierdoor raken je poriën verstopt en krijg je sneller puistjes. Maar dat is nog niet alles. Het meest schadelijke stresshormoon cortisol beschadigt collageen en elastine in de huid. Elastine en collageen zijn eiwitten in spieren en bindweefsel die essentieel zijn voor een stevige huid. Ze houden je huid veerkrachtig. Je kunt het vergelijken met hoe je matras terugveert als je erop gelegen hebt. Zo werkt een gezonde huid ook. Maar als het collageen en de elastine in je huid beschadigd zijn, verliest je huid haar stevigheid. Net zoals een oude, ingezakte matras. Als je niet oppast, ziet je huid er na een periode van chronische stress uit als een droogboeket.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Weg met stress

Waar het op neer komt, is dat je met dure crèmes kunt smeren tot je een ons weegt. Een mooie, frisse huid begint uiteindelijk toch echt aan de binnenkant. Hoe minder stress je ervaart, hoe minder stresshormonen er worden aangemaakt. Dit heeft tot gevolg dat er minder ontstekingen in je lichaam ontstaan die kunnen leiden tot huidproblemen. Hoe je stress het beste kunt aanpakken, verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen vinden hun heil op een yogamatje (lees hier hoe je jouw woonkamer omtovert tot yogastudio) of door te mediteren. Wat je ook zou kunnen doen is het regelmatig maken van een boswandeling. Uit een groot Frans onderzoek onder een groot aantal boswandelaars is namelijk gebleken dat wandelen in de natuur stress verlaagt. Deelnemers aan dit onderzoek moesten iedere dag een dertig minuten durende boswandeling maken. Na iedere wandeling werd hun speeksel onderzocht op het stresshormoon cortisol. Al na drie wandelingen nam de hoeveelheid cortisol af. Dus hup, maak wat ruimte in je agenda trek je sneakers aan en duik het bos in! Voor je het weet heeft je huid weer haar gezonde glow.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Detox je huid, Adina Grigore

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen