Bedtime story: Gierigheid en hoe je ervan los komt

Wonderful World
Bedtime story gierigheid geven

Zomaar iets geven kan lastiger zijn dan je denkt. Maar als je weet hoe het moet, gaat er een hele wereld voor je open. En dat is precies wat de vrek in deze bedtime story leert. Lees je mee?

Bedtime story: Gierigheid en hoe je ervan los komt

Nog niet zo heel lang geleden woonde ergens ver weg in de Oekraïne een belastinginner die het niet zo nauw nam met het geld van de tsaar. Hij vroeg altijd meer dan nodig was en een groot deel daarvan verdween in zijn eigen zak. Op een zeker dag kreeg hij te horen dat de onderminister van de tsaar zijn papieren kwam controleren. Ai, daar zat die man aardig mee in zijn maag. Hij had zeker tienduizend roebel nodig om de kas weer aan te vullen en dat had zelfs hij niet, want zijn geld verdween meestal even snel als hij het bijeen stal. Hij besloot daarom maar iemand uit het joodse getto gevangen te nemen. Dat deed hij wel vaker als hij geld nodig had. Gevangenschap deed de joden denken aan Egypte en daarom kwamen ze altijd zonder dralen met losgeld, ook als de betrokkenen totaal onschuldig was. Dus reed hij naar het getto en pikte hij iemand op. Het ongeluk wilde dat de jongeman van zijn keuze net op het punt stond te gaan trouwen.

De joodse gemeente kende zijn pappenheimers. Iemand haalde geld op en ging met vijftig roebel naar het huis van de belastinginner. Dat was gewoonlijk genoeg. Maar tot zijn grote verbazing kreeg de man te horen dat het losgeld dit keer veel hoger was: wel tienduizend roebel. Zoveel geld had de arme jood in zijn leven nooit bij elkaar gezien en verslagen ging hij terug naar het getto. De verbazing was even groot als de ontsteltenis en verontwaardiging. Hoe durfde die man! En dan nog wel bij iemand die onschuldig was en op het punt stond te gaan trouwen.

Een van de rabbi’s wist raad. Hij vroeg twee van zijn vrienden mee te gaan onder de gelofte dat ze een absoluut stilzwijgen zouden betrachten, wat er ook gebeurde. Toen ze dat beloofden, legde de rabbi zijn plan uit: ‘Er is meer één persoon in de hele gemeenschap die zo veel geld kan missen: de vrek. Laten we hem om het geld vragen.’ De vrienden vonden het een belachelijk plan: ‘Die vrek heeft zijn naam niet zomaar gekregen. Hij is zo rijk omdat hij elke cent omkeert en nooit iets weggeeft. Hoe denk je van hem geld los te kunnen peuteren? Daarbij woont hij apart en bemoeit hij zich helemaal niet meer met de gemeenschap.’ ‘Laat dat maar aan mij over,’ zei de rabbi. ‘Maar: mondje dicht!’ En zo trokken ze gedrieën het bos in, op weg naar de vrek.

Deze zag hen al van verre aankomen en wachtte hen op: ‘Nou, jullie komen hier anders nooit langs. Het gaat zeker om geld!’ ‘Inderdaad,’ zei de rabbi en hij vertelde in geuren en kleuren het lot van de arme jongeman en de gemene belastinginner. ‘Heb ik niks mee te maken,’ mompelde de vrek nors. Hij draaide zich om en liep naar binnen. ‘Zie je wel,’ zeiden de vrienden. ‘Stil, houd je mond,’ antwoordde de rabbi. ‘Het is nog niet voorbij.’ Voor ze goed en wel het erf af waren, kwam de vrek weer naar buiten en duwde de rabbi een cent in zijn hand. ‘Hier, doe er maar iets goeds mee,’ ze hij korzelig. ‘Bedankt! Honderd, nee duizend maal dank voor dit geschenk,’ riep de rabbi uit. ‘Moge God u belonen voor dit geld. Ik weet niet hoe ik u moet bedanken, zo groot is mijn dankbaarheid.’

Verbaasd keken de vrienden toe. Zoveel dankbaarheid voor een cent? Ze snapten er niets van maar hielden zich aan hun afspraak en zeiden niets. De rabbi ging nog een tijdje door met zijn zegeningen en daarna ging de vrek weer naar huis. De rabbi en zijn vrienden draaiden zich om, maar weldra stond de vrek weer voor hun neus. Weer met een cent. En weer kreeg hij tot zijn verbazing van de twee vrienden een stortvloed van zegeningen over zich heen. Zo ging het door. De vrek bleef terugkomen, de centen werden stuivers en dubbeltjes en uiteindelijk goudstukken. Het is snel verteld, maar al die zegeningen kostten wel de nodige tijd. Die tijd was echter goed besteed, want na anderhalf uur heen en weer lopen van de vrek en een stortvloed aan zegeningen die zijn weerga niet kende, waren de tienduizend roebel bij elkaar.

Onderweg naar huis vertelde de rabbi zijn verbaasde vrienden hoe de vork in de steel zat: ‘Die eerste cent was het moeilijkste voor de vrek. Toen hij daar eenmaal afstand van kon doen, volgde de rest vanzelf. Gelukkig zag ik dat die cent heel erg vies was. Hij had die cent al vaker willen weggeven. Hij kon als vrek geen afstand doen van meer dan een enkele cent. Omdat niemand zo’n kleinigheid wilde aannemen, bleef hij ermee zitten. Daarom kon hij nooit meer geven dan die ene, enkele cent die bij elke poging vuiler en vuiler werd. Ik prees hem omdat hij alles gaf wat hij kon geven, al was het maar een cent. Het waren wellicht de eerste vriendelijke woorden die hij in jaren had gehoord, en daardoor aangemoedigd gaf hij weer een cent. Elke gave leidde tot meer en groter en je weet nu waar dat toe leiden kan.’

Als dat geen goede afloop is, weet ik het niet, maar het verhaal is nog niet afgelopen en wordt nog mooier. Luister maar. De vrienden liepen meteen door en kochten de jongeman vrij. Diezelfde avond nog vierde de hele gemeenschap de bruiloft van de jongeman. De belastinginner had de gotspe ook op de bruiloft te komen. Voor gratis dank was hij altijd te vinden. ‘s Avonds laat besteeg hij zijn paard om naar huis te gaan. Maar rijden en drinken gaan niet goed samen en hij viel pardoes van zijn paard met zijn hoofd op een grote steen. Dat was het einde van de belastinginner.

Mensen vonden in zijn zadeltas het geld van de vrek en wilden het aan hem teruggeven. Maar de vrek was geen vrek meer: hij had besloten weer in het getto te gaan wonen en aan liefdadigheid te gaan doen, dus hij gaf het geld aan de jongeman en zijn bruid. Een onschuldige bevrijd uit de gevangenis, de vrek teruggekeerd in de gemeenschap en een huwelijk van een wees die weer familie kreeg. Dat betekende drie dubbel feest. Reken maar dat daar nog lang over gepraat werd!

Bron: De kleren van de yogi, Wim van der Zwan, Altamira. Meer inspirerende verhalen lezen uit De kleren van de yogi? je kunt het boekje hier bestellen. Een aanrader!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link