De Ayurveda, de oudste gezondheidsleer ter wereld, onderscheidt grofweg drie levensfasen, elk met een andere dominante dosha. De overgang luidt de overgang van de derde fase in, waarin Vata dosha – verbonden met de elementen lucht en ether – centraal staat. Als je niet weet hoe je de toename van deze energieën kunt compenseren, kunnen er typische overgangsklachten ontstaan. Denk aan een droge huid, stemmingswisselingen, slecht slapen en gewrichtspijn. Ga je bewust aan de slag met het balanceren van jouw dosha’s, dan kun je deze vervelende klachten verminderen of zelfs voorkomen. Zodat je kunt genieten van al het moois dat deze levensfase kan brengen: toegenomen wijsheid, (innerlijke) rust en een gevoel van vervulling. Deze tijd wordt in de Ayurveda niet voor niets de ‘gouden tijd’ in het leven van een vrouw genoemd! Onderstaande tips helpen je op weg.
7 tips uit de Ayurveda om de overgang te verlichten
Een ‘gouden tijd’… dat is niet hoe de overgang doorgaans in het westen beschreven wordt. Het gaat vooral vaak over problemen, disbalans en verlies. Hoewel het heel belangrijk is om goede, betrouwbare informatie te verzamelen over mogelijke klachten, is het ook goed om op zoek te gaan naar positieve(re) verhalen en verrassende feiten. Kijk kritisch naar de informatie die je tot je neemt, want die beïnvloedt de ervaring van je eigen lijf en leven.
Ayurveda & overgang tips
Als het gaat om leefstijlaanpassingen die je kunt maken tijdens de overgang, dan kun je met een gerust hart bij de Ayurveda aankloppen voor advies. Deze holistische gezondheidsleer helpt je om de balans te herstellen en beschermen in lichaam, geest en ziel. Op zoek naar gepersonaliseerd advies? Overweeg dan een Ayurvedische arts te raadplegen. Hieronder alvast een aantal tips.
1. Vata-balancerende voeding
Eet veel warm, gekookt voedsel in plaats van rauwe voeding om Vata dosha in balans te houden. Kook met kruiden die jouw spijsverteringsvuurtje (agni) ondersteunen, zoals komijn, venkel en koriander.
2. Ondersteun agni
Je kunt agni verder ondersteunen door een theelepel gemalen gember met limoen en een beetje zout voor en na maaltijden te nemen. Drink gedurende de dag ook een aantal kopjes KKV-thee om de spijsvertering te stimuleren, de vochtbalans te verbeteren en afvalstoffen af te voeren. Neem hiervoor gelijke delen korianderzaad, komijnzaad en venkelzaad. Vermaal deze een beetje met een vijzel, om de zaadjes te openen. Je kunt het mengsel in een thee-ei of theezakje doen.
3. Yoga Nidra voor ontspanning
Tijdens de overgang is het erg belangrijk dat je je stresslevels binnen de perken houdt. Yoga Nidra kan je daarbij helpen. Het is een vorm van meditatie die je in een diepe staat van ontspanning brengt, noem het zelfs een trance waarin je toegang krijgt tot je onderbewuste. Voor Holistik’s Slaap Dossier heeft traumatherapeut en yogadocente Suze Retera 3 Yoga Nidra’s als guided mediation ingesproken, die jou op verschillende manieren in een staat van diepe ontspanning brengen.
Wil je weten of je in de overgang zit?
Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.DOE DE TEST
4. Helend maanlicht
Tijdens de overgang neemt de ojas – de immuunkracht en veerkracht van het lichaam – af. Traditioneel werd maanlicht gebruikt om ojas te stimuleren én verkoeling te brengen (fijn als je last hebt van opvliegers). Jezelf een kwartiertje per week blootstellen aan maanlicht kan al een verschil maken.
5. Zoek verkoeling op
Over opvliegers gesproken, Nadi Shodhana Pranayama heeft verkoelende effecten op je zenuwstelsel. Het kan ook helpen om scherpe en zure voeding te vermijden en je inname van cafeïne en alcohol te beperken. Drink in plaats daarvan granaatappelsap en pepermuntthee. Deze drankjes werken verkoelend en hebben een reinigend effect op het bloed. Het kan ook helpen om voor de maaltijd 2 eetlepels puur Aloë Vera sap te nemen.
6. Abhyanga
Een belangrijk ritueel binnen de Ayurveda is abhyanga: een (zelf)massage met warme sesamolie. Een abhyanga ondersteunt je lijf bij het afvoeren van afvalstoffen die zich op de huid én in je lichaam hebben verzameld. De massage stimuleert de doorbloeding, stofwisseling en spijsvertering en werkt tegelijk ontspannend en aardend. Daardoor heeft de abhyanga vaak ook een positief effect op je nachtrust. Bovendien helpt abhyanga de droogheid te verminderen die tijdens de overgang in het hele lichaam voor kan komen. Je kunt een abhyanga uit laten voeren door een Ayurvedisch massagetherapeut, maar de Ayurveda raadt aan deze ook in je eigen routine te verwerken.
7. Laat het verleden los
Tenslotte: geef jezelf alle tijd en ruimte om te reflecteren op het verleden. Je lichaam geeft aan dat je een nieuwe levensfase ingaat en het is belangrijk om daar ook mentaal en emotioneel bij stil te staan. Onopgeloste problemen, ongeheelde wonden of onvervulde dromen kunnen veel stress, woede en verdriet – en daarmee ook fysieke klachten – veroorzaken. Welke thema’s vragen om jouw aandacht? Wat mag je eindelijk accepteren of loslaten? Als je merkt dat er te veel opkomt, schakel dan de hulp van een dierbare of professional in.