Déze 4 lente kruiden zijn geen ONkruid, maar juist super gezond!

Food
lente kruiden
karlijn visser

Karlijn Visser
15.03.2019

Vraag jij je ook weleens af hoeveel levenskracht er nog in supermarkt-voedsel zit? Voedsel dat vaak mijlen heeft afgelegd, meestal in plastic verpakking. Daarom is het zo gezond om regelmatig krachtvoer direct van de aarde te plukken. Kruiden-expert Linda Schaap weet precies welke groene blaadjes jouw systeem zuiveren van winterse afvalstoffen. 

Déze 4 lente kruiden zijn geen ONkruid, maar juist super gezond!

Linda Schaap: De winter maakt eindelijk plaats voor de lente. Yay! Langere dagen, meer zonneschijn en… een overvloed aan malse groene blaadjes die helpen bij de voorjaarsschoonmaak van binnenuit. Toeval? I don’t think so. De natuur is briljant en laat deze blaadjes precies op poppen wanneer we ze het beste kunnen gebruiken – in de lente. Groene blaadjes zitten vol met chlorofyl die ons bloed helpen reinigen. Iets dat erg welkom is na een winter waarin we vaker zwaarder en meer eten, minder daglicht zien, minder bewegen en vaker ziek zijn. Vers (en wild) groen zet de boel weer in beweging en schoont je systeem op van alles wat zich in de winter heeft opgehoopt. Om zo weer fris en fruitig nieuwe energie te kunnen laten stromen. Hieronder vind je mijn favoriete wilde lentekruiden.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

1. Veldkers

Linda Schaap, lente kruiden, veldkersVeldkers groeit het hele jaar door op mossige en natte gebieden. Eén van mijn lievelings plantjes om te eten in de winter en in het voorjaar. De kleine blaadjes hebben veel smaak en voedingsstoffen. Lekker pittig, net als waterkers. De Nederlandse naam ‘kers’ is afgeleid van het oud Germaanse woord ‘krasjo’, dat ‘eten’ betekent. Mensen weten dus al langer hoe lekker en gezond deze plantjes waren. Kleine veldkers werd vroeger als rauwkost (vol met vitamine C!) gegeten tegen scheurbuik. Het werkt preventief tegen ontstekingen en ook heeft deze plant een bloedzuiverende werking – waardoor het goed te gebruiken is om voorjaarsvermoeidheid te helen, of liever nog te voorkomen. Superlekker in een salade of in een zelfgemaakte pesto!

2. Kleefkruid

Wellicht een kruidje dat je nog van vroeger van het buitenspelen kent. Het blijft namelijk – zoals de naam doet vermoeden – kleven aan kleding door de minuscule haartjes. Dit kruid stimuleert je lymfesysteem en helpt de productie van lymfevloeistof aanmaken. Het lymfenvatenstelsel is simpel gezegd het riool van je lichaam: het helpt bij het afvoeren van overtollig vloeistof uit de weefsels en afvalstoffen uit onze cellen. Daarnaast is dit kruid een diuretica (hier ga je zeg maar flink van plassen), wat een fijne bijkomstigheid is als we lekker willen doorspoelen tijdens het detoxen. Deze kruidjes zijn zacht van smaak en kun je prima zo opknabbelen. Wanneer je de structuur wat vreemd vindt, kun je ze makkelijk met een schaar fijn knippen en door je lievelingssalade husselen. In smaak merk je er niets van en je hebt wel je verse-eigen-gekplukte-gratis superfoods binnen vol levenskracht! En wanneer je een blender hebt, kun je kleefkruid ook aan je dagelijkse (groene) smoothie toevoegen. Deze kruidjes zijn krachtig: een klein beetje heeft al een groot effect.

3. Paardebloemblad

linda schaap, kruiden, paardenbloemWeer zo’n kruid dat keihard wordt bestempeld als ONkruid terwijl het ongelooflijk weldadig is. Alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar. Zowel de bladeren, als de bloemen (te gek in salades) en de wortels (supergoed en gezond koffie alternatief dat in plaats van belastend voor de lever te zijn, de lever ondersteunt in haar functie). Voor nu zou ik de eerste bloemen laten staan voor de bijen: aangezien paardenbloemen één van de eerste bloemen zijn die opengaan voor onze geliefde bijen. Ze zorgen daarom dat vele andere eetbare gewassen kunnen groeien. Wel kunnen we wat frisse jonge blaadjes oogsten. Ze zijn licht bitter van smaak, één van de smaken die wij als mens in de loop van de tijd zijn vergeten te eten, terwijl deze o-zo heilzaam is. Bitter helpt tegen suikercravings, stimuleert het metabolisme, ondersteund de lever en gal productie (whoohoo, detox!) en helpt met de absorptie van de belangrijke vitamines als A, D, E & K. Ook deze kunnen prima uit de losse hand gegeten worden – mocht je nog eens trek hebben tijdens een wandeling. Daarnaast is het lekker fijngesneden in salades of in smoothies.

4. Brandnetel

Zelf kon ik het trouwens niet laten toch ook een takje basilicum door mijn eigen home-made brandnetel peso te gooien. Mijn all time favorite. Van deze prachtig krachtige plant zijn ook weer alle delen eetbaar, de jonge blaadjes, in de nazomer de zaadjes, in het najaar kun je de stengels oogsten om touw van te maken en in de winter kun je zelfs de wortels gebruiken. Ik ben dan ook blij dat ik ze weer op zie komen, de nu nog kleine krachtige blaadjes, smaken fris. Brandnetels zijn ware superfoods. Ze helpen bij vele kwaaltjes en zijn perfecte voorjaarsreinigers. Hippocrates maakte melding van maar liefst 61 remedies met brandnetels. De plant zit boordevol mineralen en wordt daarom gebruikt in de strijd tegen bloedarmoede, mineraal-tekorten (waar de meeste westerlingen ondertussen aan lijden doordat de landbouwgrond waarop ons voedsel verbouwd wordt veelal is uitgeput, door het massaal verbouwen van monoculturen), algehele zwakte en voorjaarsmoeheid. Verder helpt ook het herstel bij, of na ziekte en verkoudheden. En mocht dat je nog niet overtuigd hebben om dit keer niet met een grote boog om de brandnetel heen te lopen maar er van te eten: brandnetels zijn ook nog eens bloedzuiverend, vocht afdrijvend en anti-allergisch. Een perfecte timing zo in het pre-voorjaar.

Hoe brandnetels te gebruiken?

Als diehard wild foodie eet ik de blaadjes vaak rauw (als je ze op een bepaalde manier oprolt prikken ze niet), maar ze zijn ook goed in smoothies te verwerken. Daarnaast maak ik graag een brandnetel “infusie”, ofwel een thee die ik de hele nacht laat trekken en dan de volgende dag gedurende dag opdrink. Een andere manier om te ontgiften en ontladen is een voetenbad maken met brandnetels. Pak een voetenbad, strooi de brandnetels er in en overgiet ze met heet water. Voeg er vervolgens wat koud water bij tot je een aangename temperatuur bereikt. Naast dat wilde kruiden een goed idee zijn omdat super vers, lokaal, sustainable en levenskrachtig zijn, zet het plukken van ons eigen voedsel ook een belangrijk ander proces in gang. Meer in contact leven met Moeder Aarde en haar cycli betekent ook dichter bij je eigen ware natuur leven. En dat is  simpel gezegd wat een mens blij, gelukkig én gezond maakt. En daar blijft het niet bij. Want de gelukkige gezonde mens maakt hierdoor ook keuzes die bijdragen aan een gelukkigere en gezondere wereld. Enjoy the goodness, naturally!

Gratis kruiden en specerijen e-book

Ben jij na het lezen van dit artikel ook zo enthousiast over kruiden? Lees dan dit e-book nog even, hierin staan nog veel meer tips en informatie over healthy kruiden & specerijen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link