Yoga Nidra: ontdek de healing space tussen waken en slapen

Body
yoga nidra
karlijn visser

Karlijn Visser
24.08.2021

Yoga Nidra is enorm in opkomst. Het is een vorm van yoga die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Soms zelfs in trance. Dat terwijl je de hele les heerlijk warm onder een dekentje ligt. Hoe dit precies werkt en waarom het zo heilzaam is (zeker voor slechte slapers!) vroegen we aan Yoga Nidra teacher Suze Retera. 

Dit is waarom iedereen aan Yoga Nidra zou moeten doen

Wat is Yoga Nidra?

Suze Retera, holistisch therapeut

Suze: Yoga Nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning waarbij je liggend een stem volgt die je door een gestructureerde meditatie heen praat. Het doel? Een moeiteloze staat van zijn en een hoger bewustzijn bereiken. Het is dan ook niet een actieve practice of techniek die je moet leren of oefenen, iedereen kan het! Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven, bereik je een trance-staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.

Wat doe je als docent tijdens het geven van Yoga Nidra?

Suze: De docent laat je eerst ontspannen waarna, afhankelijk van de stijl van Yoga Nidra, je contact maakt met je sankalpa – wat vrij vertaald intentie of hartewens betekent. Daarna word je door een rotatie door het lichaam begeleidt wat ervoor zorgt dat je diep ontspant en mogelijk een staat van trance bereikt. Het thema van de Nidra kan verschillen en gekozen worden gebaseerd op de behoefte of klachten van de student. Denk hierbij aan Nidra’s voor het stimuleren van creativiteit, loslaten van trauma, slapeloosheid, depressie of diepe ontspanning. Het thema loopt als een rode draad door de Nidra en komt na de lichaamsrotatie aan bod in de visualisaties en het introduceren van tegenstellingen: zoals warm en koud of licht en zwaar, gespannen en ontspannen. Hierdoor wordt het rationele brein nog meer buiten spel gezet, verdiept de trance en worden de tegenstellingen samen gebracht wat de neurologische paden in de hersenen kan veranderen. Vervolgens brengt de docent je terug naar je ademhaling, je sankalpa en langzaam terug naar een wakkere staat waarna de Yoga Nidra wordt afgerond.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Bestaat het al lang of is het een vrij nieuwe vorm van yoga?

Suze: Yoga Nidra bestaat – net als yoga – al eeuwen en heeft wortels in de Upanishads en Vedische teksten (eerste teksten: Mahabarate 300 voor Chr – 300 na Chr). Ook in de meest bekende yoga tekst, de Patanjali’s Yoga Sutra, komen elementen van Yoga Nidra terug zoals het bereiken van een ‘droom staat’ en het cultiveren van tegenstellingen wat een onderdeel is van Yoga Nidra.

Waarom is yoga nidra zo populair geworden?

Suze: Yoga Nidra is al lang een onderdeel van de practice veel yoga beoefenaars, maar in het Westen inderdaad minder bekend dan yoga asana en zittende meditatie. Het kan zijn dat dit deels komt door de focus die wij in het Westen hebben op een fysiek uitdagende practice, en het idee dat je voor inzichten en verlichting moet ‘werken’. Yoga Nidra wordt daarnaast nog wel eens gezien als minder gevorderd of diepgaand dan zittende meditatie. Onderzoek en ervaringen tonen echter aan dat dit absoluut niet het geval is. De effecten van Yoga Nidra zijn even krachtig en diepgaand als dagelijkse meditatie. Het kan zijn dat het nu steeds populairder wordt omdat mensen zich steeds bewuster worden van de behoefte aan diepe ontspanning en minder ‘doen’.

Wat is voor jou de kracht van Yoga Nidra?

Suze: Het is heel toegankelijk, niet dogmatisch en makkelijk toepasbaar in je dagelijks leven. Je kunt het niet verkeerd doen en het nodigt je uit om wat zachter te zijn voor jezelf. De ontspanning is heel diep, waardoor het een sterk effect heeft op je gevoel van welzijn, maar ook ruimte en helderheid geeft voor heling en inzichten. Het is de krachtige werking gecombineerd met de zachtheid van de practice die me zo aanspreekt.

Kun je het ook beoefenen zonder guided meditation?

Suze: In principe volg je tijdens Yoga Nidra een stem die je begeleidt. Het is dus altijd een guided meditation waarbij de thema’s kunnen variëren. Willekeurig Yoga Nidra op Youtube gaan luisteren raad ik af omdat je niet weet wat de kwaliteit is, en je toch een staat van diepe ontspanning en beïnvloedbaarheid bereikt tijdens de practice. Voor het Kom thuis in de lichaam meditatiepakket heb ik een yoga nidra guided mediation ingesproken die je in een diepe staat van ontspanning brengt.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.