BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

De psychologie achter poetsen: dit is hoe schoonmaken onze gespannen geest kalmeert

Holy Crap
schoonmaken stress

Nathalie Meertens
07.04.2020

Het zal je misschien verbazen, maar één van de best gelezen artikelen van afgelopen week ging over schoonmaken met baking soda. Toch is het ook weer niet zo vreemd dat we nu de instinctieve neiging hebben om vaker te poetsen dan normaal. Het zien van een opgeruimd huis zorgt onbewust namelijk voor een daling van je stressniveau, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Zuid-Californië. Schoonmaken geeft je het gevoel dat je controle hebt over je omgeving. En precies dát is waar veel mensen nu behoefte aan hebben…

De psychologie achter poetsen: dit is hoe schoonmaken onze gespannen geest kalmeert

Ons leven zit boordevol onzekerheden. Momenteel, tijdens de Corona-crisis, spelen er extra veel dingen waarvan we de afloop niet in de hand hebben. Maar gelukkig kunnen we wél bepalen hoe schoon onze woning is. De psychologie achter de stress-verminderende eigenschappen van schoonmaken heeft een evolutionaire grondslag. Volgens Martin Lang, antropoloog van de Masaryk universiteit in Tsjechië vallen mensen graag terug op bepaalde rituelen om hun stress te managen. Dit komt omdat het menselijke brein een natuurlijke voorkeur heeft voor voorspelbaarheid. Eén zo’n stressverlagend ritueel is schoonmaken. Als jij de schoonmaakkast induikt, weet je zeker dat je je straks voldaan zult voelen. Die voorspelbaarheid is rustgevend. Iets dat psycholoog en auteur van het boek Zooikoorts Hein Zegers beaamt. Volgens Zeger creëert een opgeruimd huis bovendien visuele rust. Als gevolg daarvan heb je vaak na een opruimbeurt plotseling ook meer ruimte in je hoofd. Een bijkomend voordeel van opruimen is dat je weer precies weet waar alles ligt. Ook dat creëert een gevoel van controle.

Prikkeling van je zintuigen

Kinfill, duurzaamheid, schoonmaakmiddel, ecoEen andere reden waarom schoonmaken je stress kan verlagen is omdat het je zintuigen prikkelt. Je ruikt de frisse geur van ecologische schoonmaakmiddelen, hoort de stofzuiger en voelt het warme water op je handen. Geprikkelde zintuigen kunnen je afleiden van razende gedachten en je een geaard gevoel geven. Als je bovendien gebruik maakt van ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen geeft dat een extra dosis peace of mind. Tip: de beeldschone producten van Kinfill bevatten geen pesticiden of chloriden en het leuke is dat je ze in concentraat koopt in herbruikbare fles om thuis met water aan te lengen. Het gebruik van single use plastic wordt hiermee teruggedrongen. Daarnaast is Kinfill lokaal geproduceerd met natuurlijke, vegan ingrediënten.

Grote schoonmaak & kleine rituelen

Zit de grote schoonmaak er op? Probeer dan kleine schoonmaak rituelen in je dagelijkse leven te integreren. Het boek A Monk’s Guide to a Clean House and Mind van de Boeddhistische monnik Shockei Matsumoto is hierbij een mooie leidraad. Het allerbelangrijkst is volgens Matsumoto om je dag te beginnen én eindigen met een kort schoonmaakritueel. Zo zorg je ervoor dat je je ochtend fris begint en dat je geen rommel meeneemt naar de volgende dag. Was altijd al je afwas af, vouw je kleding netjes op, maak je eettafel schoon en maak je toilet netjes. Dan ben je voortaan trouwens ook met die voorjaarsschoonmaak een stuk sneller klaar!

Energetisch reinigen

Nadat je jouw woonruimte in materiële zin van rommel hebt ontdaan, kun je nog een stapje verder gaan door je huis energetisch te reinigen. Vaak wordt hiervoor rook gebruikt. Rook vertegenwoordigt de overgang van de materiële naar de spirituele wereld. Je kunt verschillende gedroogde kruiden branden, in een bosje of in een zeeoorschelp of vuurvast schaaltje. Gebruik bijvoorbeeld salie, lavendel, ceder of sweetgrass. Zorg dat er zo veel mogelijk frisse lucht door je huis kan stromen tijdens het smudgen. Zet je ramen het liefst een paar uur wagenwijd open. Reinigende kristallen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld apofylliet, kyaniet en fluoriet.

Meer lezen over schoonmaken

20 toepassingen van baking soda die je huis (en je leven!) een stuk frisser maken
Boeddhistisch schoonmaken: je doet het met deze 5 tips van een Japanse monnik
Hoe gezond is jouw huis? Met deze 9 tips houd je jouw keuken, woonkamer én slaapkamer ‘clean’

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.