Wist je dat je maag zo groot is als 2 vuisten? Tijdens de feestdagen is deze door alle extra snackjes en diners al snel gevuld en belast jij je spijsverteringsvuur met teveel brandstof. Je verteringsproces kan dan verstoord raken waardoor je last krijgt van maagkrampen, gasvorming en een opgeblazen gevoel. Om dit te voorkomen schakelden wij onze favoriete Ayurveda therapeut Jeroen Mei in. Hij deelt zijn beste tips om zonder buikpijn van al het lekkers te genieten.
Opgeblazen buik tijdens de feestdagen: 7 tips!
1. Uitbuiken met CCF-thee
Ga na een uitgebreide maaltijd 10 minuten op je linkerzij liggen. De openingen van je maag wijzen dan naar boven, waardoor eten goed in je maag blijft en gassen gemakkelijker je maag kunnen verlaten. Je hebt daardoor minder last van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel. Een kruidenthee van hele komijn-, koriander en venkelzaadjes, ook wel CCF-thee genoemd (Coriander, Cumin & Fennel), is het perfecte post-diner drankje. Vul een thee-ei met de hele zaadjes in gelijke verhouding en laat 5 minuutjes trekken in kokend water. Venkel helpt tegen gasvorming, komijn stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en koriander helpt onder andere je lever te detoxen.
2. Let op onverenigbare voedingscombinaties
Te veel productgroepen (koolhydraten, dierlijke proteïne en groenten) door elkaar eten kan je maag en darmen behoorlijk overstuur maken. Ik vergelijk dat altijd met het draaien van de witte, de bonte en de fijne was in de wasmachine, dat gaat ook niet goed. Dus probeer daar een verstandige keuze in te maken. Eet je bijvoorbeeld vlees tijdens de feestdagen? Eet het dan samen met groente maar laat de koolhydraten zoals aardappel en rijst achterwege. Groente en een koolhydraatbron is ook altijd een goede combinatie.
3. Maak je eigen spijsverteringsbooster
Je kan je spijsvertering aanwakkeren door een spijsverteringsbooster te maken, vooral handig als het kerstdiner pas laat in de avond op de planning staat. Je mixt voor de spijsverteringsbooster gember (geraspt en uitgeperst in een zeefje zodat je het sap over houdt), een beetje citroensap, honing en een snufje zeezout. Verdun dit mengsel met lauwwarm water en maak het daarmee zo sterk (of mild) als jij wil. Verse gemberthee is ook een goede optie om je spijsvertering te stimuleren. Maar pas op met gemberthee en spijsverteringsboosters als je al veel ‘vuur’ in je systeem hebt. Als je bijvoorbeeld snel een kort lontje hebt of last hebt van brandend maagzuur of opvliegers.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
4. Check wat je body-mind type is
Ben jij meer Vata, Pitta of Kapha? Afhankelijk wel type je bent, kun je specifieke voeding goed of minder goed verteren. Ben je een Pitta (het vuurtype), pas dan op met heet, scherp, zout, vet en gefermenteerd eten. Vata’s (het luchttype) doen er goed aan om vooral gegaard eten te nemen en rauwe salades en kool te mijden. Kapha’s hebben van nature een trage spijsvertering en moeten dus vooral oppassen dat ze niet teveel eten. Scherpe specerijen zetten hun spijsverteringsvuur op een hoger pitje, dus daar mag dit aarde-type royaal mee zijn.
5. Eet veel groenten en kruiden
Kies voor zoveel mogelijk groenten op je bord. Daarmee maak je het je spijsvertering een stuk makkelijker en blijft je calorie-inname wat eenvoudiger onder controle. Door kruiden toe te voegen kan je voedingsmiddelen die van nature wat lastiger te verteren zijn, zoals vlees en kaas, makkelijker verteerbaar maken. Zo helpt zwarte peper de vertering van vlees en mosterd is een goede optie om kaas beter te verteren. Andere kruiden die je spijsvertering stimuleren zijn cayenne, gemberpoeder, kaneel, kardemom, komijn, koriander en fenegriek.
6. Raadpleeg de Ayurvedische apotheek
De ayurvedische apotheek kan ook uitkomst bieden. Heb je bijvoorbeeld last van oprispingen of brandend maagzuur? Neem dan wat Amalaki om je maag tot rust te brengen. Bij gasvorming en maagkrampen kan het middel Gasex uitkomst bieden. Zoals de naam al zegt; effectief tegen overtollige lucht in je darmstelsel. Om constipatie te voorkomen kun je het beroemde Ayurvedische Triphala gebruiken. Neem een paar tabletten met warm water of warme melk in voor je gaat slapen en neem opnieuw bij het wakker worden een dosering met warm water op je nuchtere maag. Je kunt het kruidenmengsel Triphala ook vijf minuten laten trekken in een kop kokend water en dan opdrinken.
7. Ga voor warme toetjes
De dame blanche kan je beter laten staan. IJs en andere koude dingen zorgen er namelijk voor dat de bloedvaten in je maag samentrekken om je lichaam te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Dat betekent minder bloed naar je spijsverteringsorganen en een minder optimale vertering van je voeding. Ga dus liever voor een warm chocoladetaartje. En als je die feestelijke ijscoupe nou echt niet kan weerstaan, laat het ijs dan eerst smelten in je mond in nip tussendoor af en toe van een warm glas thee om de ‘schade’ te beperken.
Geniet bewust
Met bovenstaande adviezen kom je een heel eind met het ondersteunen van jouw spijsvertering tijdens de feestdagen. Maar… vergeet vooral niet te genieten. Geef jezelf de ruimte om strenge dieetregimes los te laten. Je spijsvertering werkt namelijk ook veel beter als je blij en relaxed bent. Je lichaam kan best af en toe een paar glaasjes alcohol verwerken of een bord vol e-nummers. Ook hier geldt weer… it’s all about balance.
Toch klachten gekregen?
Heeft je spijsvertering het ondanks deze tips toch zwaar te verduren gekregen en voel jij je na de feestdagen zwaar, moe en heb je klachten als obstipatie of een onvolledige ontlasting? Las dan na de feestdagen een reset-dag in. Begin met het overslaan van het ontbijt en drink op je nuchtere maag een glas heet water met een theelepel honing en een beetje limoensap. Dit bevordert de afbreuk van vetten in je lichaam en is tevens een remedie tegen een te hoog cholesterol. Eet vervolgens tussen de middag een kop lichte bouillon met wat gesneden groente die je nog in de groentela hebt liggen. Eet ’s avonds wat basmatirijst met gestoomde of gewokte groente, zoals courgette, wortel of wat je nog hebt liggen. Wil je er een mildere detoxdag van maken? Eet dan ’s middags en ’s avonds kitchari en de volgende dag voel je je waarschijnlijk stukken lichter.
Over Ayurveda expert Jeroen Mei
Wil je uitgebreid advies over voeding die bij jouw type past, of heb je last van spijsverteringsklachten? Neem dat contact op met Jeroen voor een Ayurvedisch advies op maat via praktijkvoorayurveda.nl.