Ayurveda detox recept: zuiverende Kitchari om je lichaam mee in balans te brengen

Body
kitchari, detox, ayurveda, recept

Jeroen Mei
03.01.2019

Onze Ayurveda expert Jeroen Mei reisde onlangs af naar de bakermat van de Ayurveda: Kerala in India (hier lees je zijn verslag van een week detoxen en verjongingskuren volgen). Hij nam 3 overheerlijk recepten mee terug uit India. Om te beginnen met Kitchari; een ideaal gerecht om mee te detoxen in januari. Jeroen maakt zelf wekelijks een pan Kitchari om zijn lichaam op te schonen. Hieronder lees je waarom Kitchari zo zuiverend werkt en het bij uitstek een gerecht is voor onrustige Vata-types. Maar ook als je Pitta of Kapha bent doet Kitchari veel goeds. Check hier welke body-mind type, ofwel Dosha, jij bent.  

Ayurveda detox recept: zuiverende Kitchari om je lichaam mee in balans te brengen

Jeroen: Van de drie dosha’s Vata, Pitta, Kapha, is Vata het meest gevoelig voor disbalans. Vata’s zouden dus – meer nog dan de andere body-mind types – heel goed op hun voeding moeten letten. Maar ook als je geen pure Vata bent, kan jouw Vata uit balans raken (zeker als je een druk bestaan leidt met veel prikkels). Het is dus altijd goed om wat aandacht aan je Vata te geven.

Ayurveda en de 5 elementen

Volgens de Ayurveda is alles in de wereld zoals we die kennen opgebouwd uit de vijf elementen; Ether, Lucht, Water, Aarde en Vuur. Deze elementen vinden we dus ook terug in onze voeding en de verschillende smaken die we kennen:
– Zoet (aarde en water)
– Zout (vuur en water)
– Zuur (aarde en vuur)
– Scherp (lucht en vuur)
– Bitter (ether en lucht)
– Wrang (aarde en lucht)
In elk van die smaken domineert een bepaald element. Vata dosha correspondeert met de elementen Ether en Lucht. De etherische doorluchtigheid die zo typerend is voor Vata, komt in balans door voeding waarin veel van de elementen aarde en water voorkomen. Concreet dus de smaken: Zoet, Zout en Zuur.

De 6 smaken uitgelegd volgens Ayurveda

Denk bij Zoet niet aan geraffineerde suikers (dit is voor iedereen slecht), maar aan de meeste groenten en voornamelijk knolgewassen zoals pastinaken, rode biet, zoete aardappels, wortels en pompen. Dit zijn letterlijk aardse en aardende smaken die de lucht-dosha weer in balans kunnen brengen. Denk ook aan noten, zaden en oliën en granen zoals rijst en spelt. De smaak Zuur vinden we terug in citrusvruchten, appels, aardbeien, groene druiven, pruimen, frambozen, bosbessen en bramen. Maar ook kaas en yoghurt hebben een zurige kwaliteit. De Zout smaak spreekt het meest voor zich en hierbij kunnen we naast tafelzout – om ons eten op smaak te brengen (gebruik bij voorkeur Himalaya zout) – denken aan gerookte vis, Marmite, ansjovis, olijven en kaas. We eten met z’n allen veel te veel zout dus wees matig. Teveel zout geeft vroegtijdige veroudering, rimpels en grijs haar! Maar kleine hoeveelheden geeft rust en evenwicht in de geest en vermindert kramp en spanning in het lichaam. Naast deze voorkeurssmaken is het voor Vata persoonlijkheden heel belangrijk om zoveel mogelijk warm en vers te eten (vermijdt kliekjes). Mijdt ook voeding die droog, bros en krokant is. Een beetje olie zou in geen enkele maaltijd voor Vata mogen ontbreken. En rauw eten is in een Vata dieet taboe.

Kitchari voor Vata types

Kitchari is een authentiek Indiaas recept dat met name voor Vata heel geschikt is, het bestaat voor de helft uit rijst en de andere helft uit mungbonen (of gespleten mungbonen). Dit zijn overigens de enige bonen die voor Vata geschikt zijn. Kitchari is een heerlijk warm, voedzaam, aardend maar toch licht verteerbaar maaltje. Onderstaand recept is genoeg voor vier personen.

kitchari, detox, ayurveda, recept

Ingrediënten: detox Kitchari

– 1 kopje (circa 200 gram) mungbonen – een paar uur tot een nacht lang geweekt in water
– 1 kopje (circa 200 gram) basmati rijst – afgespoeld en eventueel een paar uur geweekt
– circa 1 eetlepel ghee of kokosolie
– 1 eetlepel komijnzaadjes
– 1 eetlepel korianderzaadjes
– 1/2 eetlepel gemalen komijn
– 2 knoflooktenen, geplet en fijngehakt
– stukje gember (ter grote van een duim), fijngesneden
– 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
– 1 biologische bouillonblokje(groente)
– 1 bos verse koriander, de blaadjes
– Himalaya zout naar smaak
– peper naar smaak
– extra; voeg wat wortelgroenten toe zoals wortel, knolselderij of pastinaak.

Bereiding Ayurveda detox Kitchari

1. Verhit de kokosolie of ghee in een pan met dikke bodem en voeg komijnzaadjes en korianderzaadjes toe. Vervolgens de knoflook, gember en eventueel de wortelgroentes toevoegen. Sauteer dit een paar minuten op medium tot laag vuur. Voeg dan als laatste komijnpoeder en kurkuma toe en bak dit even mee.
2. Doe de afgespoelde mungbonen en rijst in de pan en voeg water toe tot het circa een centimeter onder water staat. Voeg het bouillonblokje toe. Na zo’n 20 minuten is de Kitchari gaar (afhankelijk hoe lang de mungbonen geweekt zijn). Voeg indien nodig water toe en check of bonen en rijst gaar zijn. De dikte van de Kitchari kun je naar eigen smaak bepalen, maar het hoort enigszins dun en soepachtig te zijn. Mix vervolgens ongeveer de helft van het mengsel met een staafmixer.
3. Maak op smaak met wat Himalaya zout en eventueel extra kruiden en peper.
4. Serveer warm en strooi er royaal verse korianderblaadjes over.

Ayurvedisch consult: aanbieding van Jeroen voor jou

Wil je zelf eens een Ayurvedisch consult ervaren? Meld je dan t/m 31 januari 2019 aan bij Jeroen via praktijkvoorayurveda.nl. Doe dit onder vermelding van ‘Holistik’ en je krijgt €15 korting op je eerste uitgebreide consult van 1,5 uur.

Verblijf in Somatheeram, India, via Puur & Kuur

Puurenkuur organiseert wereldwijd wellnessreizen, waarbij je kunt kiezen uit de thema’s Fitness, Detox, Thalasso, Ayurveda, Wellness, Yoga, Anti-stress en Mindfulness. Boek je via hen, dan ontvang je vaak leuke extra’s. Jeroen verbleef in het Ayurveda resort Somatheeram. Alleenreizenden hebben het hele jaar bij Puurenkuur een streepje voor en ontvangen standaard 5% korting. Voor meer informatie, kijk op: puurenkuur.nl, info@puurenkuur.nl of bel (020) 573 03 50.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link