BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Het Japanse hara punt: waarom jouw bestaan begint in je buik

Body
hara punt

Hara is een Japans begrip en betekent letterlijk ‘buik’. Het hara punt verwijst naar het gebied tussen de onderkant van je borstbeen en het begin van je schaambeen. Maar waarom vormt dit energiecentrum dan de basis van jouw bestaan?

Het hara punt: waarom jouw bestaan begint in je buik

Hoewel hara letterlijk ‘buik’ betekent, verwijst het woord naar veel meer dan alleen een tastbaar onderdeel van je lijf. Japanners zien hara als je belangrijkste bron van kracht, rust en stabiliteit. Volgens Seigen Yamaska – auteur van het boek De weg van hara – zit hara diepgeworteld in de Japanse cultuur en zie je het overal in terug: van de vechtkunst (judo, aikido, karate) en de theeceremonie (sado) tot aan het bloemschikken (kado) en de Japanse kaligrafeerkunst (shodo). Maar wat is hara dan precies? En, ook niet onbelangrijk, wat hebben wij westerlingen er aan?

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Hara punt

In onze westerse samenleving ligt de focus op denken, ratio. Het grootste deel van de dag zitten we in ons hoofd in plaats van ons lijf. Hierdoor ontstaat een onevenwichtige verdeling van energie wat resulteert in spanningen en stress. We voelen dit vaak wel, maar weten niet goed hoe we spanning moeten ‘wegdenken’. En precies dan biedt het hara punt uitkomst. Zodra je jouw aandacht naar het hara punt verlegt, neutraliseer je emoties en gedachtes. Het hara punt wordt om die reden ook wel ‘geen geest’ of ‘dragende midden’ genoemd. Als je een Japanner vraagt waar zijn IK zich bevindt dan wijst hij naar zijn buik. Blijkbaar is de buik een nulpunt waar de IK rust vindt. Waar de IK als een neutrale waarnemer, zonder allerlei gedachten en gevoelens, aanwezig kan zijn.

Maak van je belly je best friend

In de 24/7/365-maatschappij waarin we leven hebben we allemaal behoefte aan een manier om kracht en kalmte te vinden als we omringd worden door chaos. Op dit soort momenten kun je jouw focus voortaan op het hara punt richten. Het centrum van dit punt bevindt zich ongeveer 4 centimeter onder je navel. Zie het als een ballonnetje dat groter of kleiner wordt al naar gelang je er aandacht aan geeft. Hoe meer je bent verbonden met je hara punt, hoe meer vertrouwen je hebt in wat je doet. Je leert om je intuïtie te volgen en er naar handelen, zónder eerst in je hoofd te gaan om de feiten te controleren.

Oefenen

Leven vanuit je hara kun je op elk moment van de dag oefenen. Neem bijvoorbeeld een paar keer per dag de tijd om bewust vanuit je buik te ademen. Als je gaat wandelen, laat de beweging dan vanuit je buik ontstaan. Zelf een mailtje typen kan je vanuit je hara doen. Probeer de woorden eens niet vanuit je hoofd, maar vanuit je buik te laten komen. Zo maak je van je belly stap voor stap jouw best friend.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Bron: happyhara.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.