Triphala: dit maakt het populairste supplement uit de Ayurveda tot een complete apotheek in één potje

Ayurveda
ayurveda
Jeroen mei

Jeroen Mei
07.12.2017

Een sterke gezondheid begint bij een goede werking van je darmen. Triphala is een beproefd middel uit de Ayurveda om de spijsvertering gezond te houden of een verstoorde darmwerking te herstellen. Ayurvedisch therapeut Jeroen Mei is gespecialiseerd in de werking van de spijsvertering en stelde voor ons een top-3 van belangrijkste medicijnen uit de Ayurveda samen. Triphala trapt af. 

Triphala: populair kruidengeneesmiddel uit de Ayurveda en dit is wat het doet

Triphala is een complexpreparaat samengesteld uit de gedroogde bestanddelen van drie fruitsoorten (Triphala betekent letterlijk ‘drie vruchten’) die een balancerende en herstellende werking hebben op het maag- darmsysteem. Met andere woorden Triphala harmoniseert de werking van je darmen. Het is tevens een goede darmreiniger doordat Triphala het darmstelsel ontdoet van gifstoffen.

De drie bestanddelen zijn Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki(Terminalia belerica) en Haritaki (Terminalia chebula):

– Amalaki staat bekend om zijn verjongende, versterkende en voedende eigenschappen.
– Bibhitaki heeft een toniserende/vitaliserende werking op zowel het darmweefsel als het longweefsel.
– Haritaki is regenererend en bevordert de stofwisseling en de absorptie van nutriënten.

Waar is het goed voor?

Door de combinatie van de drie werkzame bestanddelen is Triphala voor veel kwalen te gebruiken die betrekking hebben op de spijsvertering. Daarnaast is het middel goed voor ogen, longen, zenuwstelsel, hart en vaten. Het werkt versterkend op het immuunsysteem en bevordert gewichtsverlies door te helpen bij het verwijderen van gifstoffen. Niet voor niets is Triphala misschien wel hét populairste supplement in de Ayurveda. Er wordt wel gezegd dat een kundig arts bijna alle kwalen met dit middel kan genezen.

Constipatie, gasvorming en onregelmatige stoelgang

Volgens de Ayurveda moet je dagelijks minstens een keer naar de wc gaan om je te ontlasten. Triphala is bij uitstek geschikt om te zorgen dat je dagelijkse naar de wc gaat. Het maakt de stoelgang soepel en voorkomt gasvorming.

Darmziektes

Triphala werkt dankzij Amalaki en Bibhitaki ontstekingsremmend (anti-inflammatie) en heeft daardoor een positief effect op ziektes als Crohn en Colitis Ulcerosa waarbij het darmslijmvlies ontstoken is.

Prikkelbare darmsyndroom

Ook mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) met onregelmatige klachten van de darm zoals gasvorming, krampen, diarree en constipatie hebben baat bij Triphala. Het versterkt het darmslijmvlies van de dikke darm en verbetert de peristaltiek.

Verjonging

Amalaki bevat 20 keer meer vitamine C dan een sinaasappel en is daardoor een sterke antioxidant. Oxidanten geven schade aan cellen en weefsels. Door de hoge dosis vitamine c en de toniserende werking op de weefsels en de darmreinigende werking wordt Triphala in de Ayurveda aangeduid als een zogenaamde rasayana. Rasayana betekent vertaald uit het Sanskriet ‘verjongingsmiddel’ doordat het de weefsels regenereert.

Is Triphala voor mij geschikt?

Je kunt Triphala gebruiken wanneer je bovengenoemde klachten hebt maar het is ook heel geschikt om constipatie te voorkomen. Of als onderhoudsmiddel om je darmen gezond te houden en regelmatig te ontdoen van toxinen. Het supplement mag langere tijd ingenomen worden en het is zelfs aan te raden om het minimaal 1 of 2 maanden te gebruiken. Ook kinderen kunnen het product innemen, halveer dan de dosering. In verband met de mild laxerende werking niet gebruiken bij diarree en voor de zekerheid wordt gebruik tijdens zwangerschap niet aangeraden.

Hoeveel heb ik nodig van Triphala?

Om normaal werkende darmen te ondersteunen volstaat het om dagelijks 2 capsules/ tabletten in te nemen. Een goede optie is drie uur na het avondeten of voor het slapen gaan. Bij darmreiniging, constipatie of andere darmproblemen twee maal daags 3 capsules met warm water innemen. Doe dit bij het opstaan en naar bed gaan. praktijkvoorayurveda.nl

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.