Als bourgondiër een vegan lifestyle volgen: hoe dan?

by Eva Alberda 03.04.2017

Als bourgondiër kan ik intens genieten van goed en veel eten, inclusief ontelbare hoeveelheid calorieën. Anderzijds vind ik het heerlijk om na een yogalesje een groene smoothie van de 50 days of green happiness te maken, te letten op mijn zuivel en suikerinname en de alcohol links te laten liggen. Het gaat om de balans. Maar hoe kun je dan alsnog als bourgondiër de 50 days of green happiness volhouden?! Juist, door de recepten een bourgondische twist te geven. Daarom hieronder een gezond vegan recept, extra lekker gemaakt door chef Tjitze van der Dam van restaurant PRESSROOM in het INK Hotel. 

Als bourgondiër een vegan lifestyle volgen: hoe dan?

Hoe meer ik mij ging verdiepen in een plantaardige levensstijl, hoe meer voordelen ik zag. Natuurlijk is de footprint minder, maar buiten dat heb ik ervaren hoe het voelt om 50 dagen zeer voedzaam te eten. Life-changing om eerlijk te zijn. Het nadeel is wel dat wanneer je eenmaal op deze tour bent, je gelijk een stuk beroerder bent wanneer je wél een keer besluit om een biefstuk met jus te eten. Wat te doen? Volgens mij gaat het om de gulden middenweg. Laat je vooral inspireren door echte chefs, om hier vervolgens je eigen draai aan te geven.  In dit recept heb ik bijvoorbeeld de paprika en de knoflook uit het recept gelaten (geloof me, ik bespaar je met deze tip een blauw uitgeslagen zuurkoolschotel). En heb ik dit vervangen door de meer traditionele smaakmakers zoals laurier en zoetmakers als rozijntjes en appels.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Gouden tip: maak een planning

Het maken van een planning en weekboodschappen zijn voor mij de praktische dingen die ik heb over gehouden aan het volgen van de 50 days. Het vergt best wat aanpassingsvermogen. Zo ben je in eerste instantie druk bezig met de voorbereidingen, ook het koken kost meer tijd dan wat ik normaal normaal. Maar ook een groot voordeel; je maakt vaak zulke grote porties, dat je gelijk een lunch voor de volgende dag hebt.

Soms gebruik ik lekker roomboter

Waar ik tijdens de 50 days nogal eens tegenaan liep was dat sommige recepten duidelijk gericht zijn op het afvallen en het behalen van de juiste voedingswaarden. Je snapt het vast: ik maakte mijn vent daar totaal niet blij mee (lees: moet ik nu alweer alleen maar groente eten!?). Dus, manlief mee de keuken in en experimenteren maar. De oplossing was het zoeken naar smaakmakende ingrediënten en het hier en daar aanvullen met extra’s. Zo kies ik niet perse voor kokosroom-light als dat lastig te vinden is. En soms is roomboter gewoon lekkerder dan kokosolie!

Green Happiness zuurkool met eigen twist – (een boost voor je darmen)

Laat ik gelijk de daad bij het woord voegen! Ik heb een recept uitgezocht van The Green Happiness, en hieraan samen met chef Tjitze van der Dam een bourgondische twist gegeven: ras el hanout, paprika en boerenkool eruit. Appeltjes, sultana rozijnen en laurier blad erin.

Bereidingstijd 45 min

Ingrediënten voor 2 personen
2 eetl roomboter (20 gr) – als je vegan bent, vervang het dan door kokosolie.
500 g aardappelen (ongekookt)
250 g zuurkool (uit een zakje)
3 blaadjes laurier
1 zoete appel (Kinzi of Pink Lady)
peper en zout
1 handje sultana rozijnen
2 el edel gistvlokken (10 g)

Extra benodigdheden
Oven, ovenschaal, eventueel een keukenmachine

BEREIDINGSWIJZE

  1. Stoof de zuurkool met de helft van de roomboter (of kokosolie) en een klein beetje vocht en voeg de laurier toe. Meng de zuurkool met rozijnen en snijd de zoete appel in blokjes en voeg toe (Kinzi of Pink lady)
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een beetje kokosolie
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 cm. Bak de blokjes krokant in een koekenpan met de andere helft van de roomboter (als vegan vervang je dit uiteraard door kokosolie)
  4. Verwijder de laurierblaadjes uit de zuurkool. Meng daarna met de uitgelekte zuurkool en de aardappelen. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Doe het mengsel in de ovenschaal en zet 30 minuten in de oven.
  6. Bestrooi voor het serveren met edel gistvlokken (voor de extra vitamientjes).

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Bon appètit!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN