De eerste signalen van de overgang

Body
eerste signalen overgang
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
13.01.2022

Mensen denken vaak dat de menopauze na de laatste menstruatie begint, maar niets is minder waar. De peri-menopauze kan tot wel tien jaar voor de ‘echte’ menopauze beginnen en verschillende fysieke en emotionele klachten veroorzaken. In dit artikel lees je wat de eerste signalen van de overgang zijn. 

De eerste signalen van de overgang

In de peri-menopauze, het begin van de overgang, gaan je hormonen op zoek naar een nieuw evenwicht. Vaak merken vrouwen als eerste dat hun menstruatie verandert. Omdat het oestrogeen-niveau in je lichaam daalt rijpen je eicellen minder snel. Daardoor wordt enerzijds de tijd tussen menstruaties meestal langer, dus je wordt minder vaak ongesteld. Anderzijds kan je menstruatie ook juist heftiger worden. Door de langere tijd tussen menstruaties kan het baarmoederslijmvlies namelijk langer doorgroeien, waardoor het dikker wordt. Bij een volgende menstruatie moet dit slijmvlies worden afgestoten. Omdat het dikker dan normaal is, kan het zijn dat je heftiger menstrueert dan voorheen.

Andere signalen van de overgang

Door de veranderende hormonen in je lichaam kun je ook last krijgen van andere klachten, zoals:

 • opvliegers
 • nachtzweten
 • stemmingswisselingen
 • vermoeidheid
 • (vaginale) droogte
 • hoofdpijn
 • gewichtstoename
 • spier- en gewrichtspijn
 • haaruitval
 • slapeloosheid
 • verminderd libido
 • concentratieproblemen
 • neerslachtigheid
 • prikkelbaarheid

Omgaan met de overgang

Belangrijk om te onthouden is dat niet elke vrouw al deze symptomen ervaart en dat sommige vrouwen überhaupt geen of nauwelijks last hebben van de overgang. Bovendien kun je met leefstijlveranderingen vaak je hormonen al heel goed ondersteunen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je stresslevels binnen de perken te houden, gezond te eten en voldoende te blijven bewegen en slapen. Het kan ook helpen om kennis te verzamelen over de overgang en je ervaringen met andere vrouwen te delen. Lange tijd werd de overgang bijna als een soort ziekte gezien. Als je er al wat over hoorde, was het negatief. Maar de overgang kan ook een periode van empowerment en bezinning zijn. Het luidt een nieuwe levensfase in, waarin je prioriteiten veranderen en je een nieuw innerlijk evenwicht mag vinden. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om gebruik te maken van hormoontherapie om hun klachten te beperken. Dat is natuurlijk geen must, maar het kan wel fijn zijn om je erover in te lezen.

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.