Dat je zweet als het warm is of als je een sprintje hebt getrokken om de trein te halen, is logisch. Maar wat als je veel transpireert zonder dat je je hebt ingespannen? Of als je je zweet ruikt terwijl je net gedoucht hebt? In dit artikel praat Linda Bot van Loveli je bij over 5 oorzaken van veranderingen in de hoeveelheid en/of geur van je zweet op een rijtje.
Transpireer je plotseling meer of ruikt je zweet anders? Dít zijn 5 mogelijke oorzaken
1. Een disbalans in je hormonen
Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je emoties en stress onder controle hebt. Bij een hoog oestrogeenniveau voel je je goed en in control. Oestrogeen helpt ook je hypothalamus met het reguleren van je lichaamstemperatuur. Op het moment dat je oestrogeenniveau daalt kan je gevoelens van stress ervaren. Bovendien kan je hypothalamus in de war raken en denken dat je lichaam oververhit is. Je lijf gaat dan extra zweet produceren om af te koelen. Een plotselinge daling van oestrogeen in je lichaam zorgt dus op twee manieren voor een vervelende zweetgeur. Bij een ‘normale’ menstruatiecyclus gebeurt dit eens per maand aan het begin van de derde week, precies tijdens je eisprong. Tijdens de vierde week van de cyclus is het oestrogeenniveau op het dieptepunt, waardoor je je veel sneller gestresst voelt én meer kunt gaan zweten. Ook tijdens de menopauze kan je oestrogeenniveau ineens dalen, wat voor opvliegers, zweetaanvallen en humeur wisselingen kan zorgen.
2. Voeding en zweet
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken. Spicy voedsel met veel ui en knoflook kan er ook voor zorgen dat de geurtjes regelrecht via je bloedbaan bij je zweetklieren belanden. Maar een veranderde zweetgeur kan ook een signaal zijn van een tekort aan magnesium of calcium. Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor je lichaam. Het speelt een rol bij honderden biochemische processen en heeft onder andere een deodoriserende werking. Zo kan het je lichaamsgeur binnen een paar dagen verbeteren. De lekkerste bron van magnesium? Pure chocolade!
3. Medicijnen en zweet
Sommige medicijnen hebben als mogelijke bijwerking overmatig zweten. Zelfs een simpel paracetamolletje heeft nachtelijk zweten als potentiële bijwerking. Heb je onlangs een antibioticakuur gedaan? Dan kan ook dat je lichaam uit balans hebben gebracht. Tenslotte kunnen ook hormoonregulerende medicijnen zweten verergeren. Check de bijsluiter en overleg met je huisarts.
4. Stress en zweet
Bij een spannende situatie kan het zweet je letterlijk uitbreken. Maar ook als je door een belangrijke verandering in je leven gaat, kan dit effect hebben op je lichaamsgeur. Emoties triggeren je aprociene klieren, die een onaangename zweetgeur kunnen veroorzaken.
5. Detox
Je lichaam gebruikt zweet om afvalstoffen af te voeren. Ben je begonnen met een detoxkuur of ineens heel gezond gaan eten, dan heeft je lichaam veel afvalstoffen om af te voeren. Dat kun je tijdelijk aan je lichaamsgeur ruiken. Zelfs overstappen van een deodorant met aluminium naar een deodorant zonder aluminium kan dit detoxeffect hebben, waardoor je tijdelijk juist een extra aanwezige zweetgeur hebt. Wat je ook doet, gebruik géén deodorant met aluminium, of een anti-perspirant of anti-transpirant. Zweten is gezond en belangrijk, en je wilt dit natuurlijke ontgiftingsproces zeker niet blokkeren.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Tekst: Linda Bot