Uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO blijkt dat 1,2 miljoen Nederlanders kampen met burn-out klachten. Je kunt dus wel stellen dat er sprake is van een burn-outepidemie. Als je een burn-out vanuit de Chinese geneeskunde bekijkt, dan zie je dat er een disbalans in je levensenergie (Qi) aan ten grondslag ligt. Maar wat betekent dat precies en, belangrijker, hoe herstel je dan de balans?
Chinese geneeskunde & burn-out: noodkreet van je Yin energie
Qi wordt vaak uitgelegd als levensenergie. Het is een onzichtbare ‘lijm’ die alle processen in je lijf met elkaar verbindt. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt Qi door je lichaam verspreid via energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde stromen: Yin en Yang. Yang energie wordt bestempeld als mannelijk en onder andere geassocieerd met de woorden: buiten, doen, denken, presteren, verandering, hard, warm en snel. Yin energie is ‘vrouwelijk’ en staat voor heel andere woorden: binnen, rust, voelen, rond, koel, zacht en langzaam. Een gezond evenwicht tussen yin en yang is essentieel voor je fysieke en mentale welzijn.
Constant in Yang
In onze westerse samenleving staat de delicate balans tussen yin en yang energie onder druk. We worstelen met verwachtingen om succesvol, fit, gelukkig, mooi en gezond te zijn. Constant willen we presteren. Altijd druk zijn betekent voortdurend in je yang energie zitten. Je verwaarloost daardoor niet alleen je gezondheid, je put óók je yin energie uit. Als deze vrouwelijke energiestroom niet gevoed wordt, droogt deze stroom akelig snel op. En als ze te lang wordt ondergesneeuwd door yang energie, dan kan dit uiteindelijk resulteren in een burn-out. Vaak heeft je lichaam dan al wel een aantal alarmbellen laten rinkelen. Hieronder vind je 5 waarschuwingssignalen:
1. Rug- en/of knieklachten
Rug- en knieklachten zijn volgens de Chinese gezondheidsleer allebei uitingen van een verzwakte Waterenergie. Jouw Waterenergie is als het ware je spaarrekening, daar zitten je reserves en die zijn bij een burn-out altijd behoorlijk aangetast. Dus als je ineens (meer) last van je rug of knieën begint te krijgen dan is dat een signaal van uitputting. Neem je deze waarschuwing niet serieus en neem je geen gas terug, dan loop je kans op een burn-out.
2. ’s Nachts naar de wc moeten
Moet je normaal nooit ’s nachts plassen en nu ineens wel? Of moet je er normaal één keer uit en nu vaker? Dan is dat ook een duidelijk signaal van je Waterenergie dat je meer energie uitgeeft dan je binnen krijgt.
3. Regelmatig verkouden of grieperig
Ben je vaker dan één of twee keer per jaar verkouden of grieperig, of herstel je maar heel langzaam? Dan is dat een duidelijk teken van een lage weerstand, en dus een verlaagde energie.
4. Emotionele disbalans
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden. Dus als je merkt dat je de laatste tijd sneller geprikkeld bent, snel van humeur wisselt of lang blijft hangen in een emotie (bijvoorbeeld verdriet of angst) dan is dat een signaal dat je energie niet in balans is. Hetzelfde geldt trouwens voor onverklaarbare fysieke klachten.
5. Verveling en het gemis van inspiratie
Als je niet de juiste hoeveelheid en soort voeding binnenkrijg, dan raak je ondervoed en ga je je reserves aanspreken met mogelijk een burn-out als gevolg. En let op: dat geldt zowel voor de fysieke voeding als de niet-fysieke voeding! Als jij je constant verveelt op je werk, dan krijg je te weinig goede niet-fysieke voeding binnen. Daar moet dan een flinke portie inspiratie tegenover staan buiten werkuren. Mist die ook? Dan ben je waarschijnlijk je energievoorraad aan het uitputten.
Yin checklist
Zoals je inmiddels vast begrijpt is het belangrijk om te zorgen dat je op tijd ‘in Yin’ gaat, om uitputting (of erger) te voorkomen. Rusten, zowel fysiek en mentaal, is daarbij het allerbelangrijkste. Dat klinkt simpel, maar uitrusten is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je steeds maar die druk blijft voelen om ‘aan’ te staan. De checklist hieronder laat je met wat concretere voorbeelden zien hoe je meer Yin-energie in je leven brengt.
– Eet ’s avonds het liefst voor 19.00 uur zodat je met een lege maag gaat slapen
– Ga vroeg slapen en slaap in een donkere, opgeruimde kamer (check deze feng shui tips)
– Houd je mobiele telefoon buiten de slaapkamer
– Haast je zo weinig mogelijk
– Doe rustig aan met yang-versterkende dranken zoals koffie, frisdrank en alcohol
– Houd je handen en voeten warm
– Omring jezelf met mensen van wie je houdt: het is belangrijk dat je je fysiek en mentaal ondersteund en geaard voelt
– Zoek elke dag de natuur even op, al is het een korte wandeling in het park
– Vermijd stressvolle situaties zoals autorijden bij slecht weer
– Vermijd ruimtes met veel prikkels (licht, geluid etc.) en mensenmassa’s
– Luister naar rustgevende mantra’s
– Brand kalmerende etherische oliën (lavendel, kamille, rozen, jasmijn, salie)
– Mediteer dagelijks, al is het maar een paar minuten
– Kies voor ‘zachte’ vormen van yoga zoals yin yoga en yoga nidra
Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Precies wat je nodig hebt om je yin energie te vergroten. Wil je Yoga Nidra zelf proberen? Gun jezelf dan het Holistik Yoga Nidra & Slaap Pakket met 3 nidra’s van één van de beste teachers van Nederland: Suze Retera.
Meer lezen
Een burn-out: dit is waarom het herstel vaak zo lang duurt
Dit is hoe meditatie kan helpen bij het herstel (en voorkomen) van een burn-out
Rhodiola: waarom dit kruid jouw beste vriend is bij een burn-out
Beweging als medicijn bij een burn-out: dit zijn de do’s en don’ts
Burn-out & stress: met deze 10 hands-on tips haal je de druk van de ketel
Ademhaling en burn-out: waarom ze meer met elkaar te maken hebben dan je denkt
Opgebrand raak je niet zomaar: dit zijn de 12 fasen van een burn-out
Een burn-out voorkomen? Let op déze 7 tekenen aan de wand…
Burn-out & Ayurveda: een verfrissende kijk op opgebrand zijn