Een burn-out voorkomen? Let op déze 7 rode vlaggen

Jeanine: 1 op de 7 werkende mensen kampt met burn-out klachten. Dit maakt het tot een serieus probleem binnen onze westerse samenleving. Soms zijn mensen na 3 tot 6 maanden ‘opgeknapt’ maar herstel kan ook veel langer duren. Er is zelfs een verhoogde kans om langdurig en soms blijvend uit het arbeidsproces te geraken. Bovendien zie ik – als therapeut en mentor in energie management – dat mensen weer opnieuw in een burn-out terecht komen als ze hun energie niet echt goed aangevuld hebben. Alle redenen dus om een burn-out voor te blijven! Maar hoe doe je dat dan?

Signalen van je lichaam

Veel mensen denken dat wanneer ze zich niet moe voelen, dat er dan niks aan de hand is. Maar dat klopt niet! Je energie kan al enorm aan het afnemen zijn terwijl jij dat niet in de gaten hebt. Ik heb genoeg mensen mensen begeleidt bij wie dit zo was. Het zijn vaak mensen met een sterke persoonlijkheid, met volharding. Mensen die zich niet door het minste of geringste uit het veld laten slaan. Die niet snel opgeven en op karakter maar door gaan. Ze hebben wel signalen gekregen van hun lichaam, maar ze niet als zodanig herkend.

7 rode vlaggen

Misschien ben jij ook wel zo’n persoon. Hard werkend, gedreven en absoluut geen ‘watje’. Misschien voel jij je ook niet moe. Misschien heeft jouw lichaam je ook al signalen gegeven, maar heb je ze niet herkend of erkend als een op de loer liggende burn-out… Dan is het maar goed dat je dit artikel leest. Want ik deel 7 signalen met je waarvan ik als therapeut met zekerheid kan zeggen dat het voorlopers van een burn-out kunnen zijn.

Holistik Energy Pakket

Jouw holistische gids uit het doolhof van vermoeidheid
Nu slechts €29,95
HERZIENE EDITIE
Holistik Spijkermat

1. Rugklachten en/of knieklachten

Misschien vind je het vreemd dat ik deze twee klachten samen benoem. Maar het zijn allebei uitingen van een verzwakte Waterenergie. Jouw waterenergie is als het ware je spaarrekening, daar zitten je reserves en die zijn bij een burn-out altijd behoorlijk aangetast. Dus als je ineens (meer) last van je rug of knieën begint te krijgen dan is dat een signaal van uitputting. Neem je deze waarschuwing niet serieus en neem je geen gas terug dan loop je kans op een burn-out.

2. ‘s nachts je bed uit moeten om te gaan plassen

Ja, ook al drink je een pot thee ‘s avonds dan zou je eigenlijk niet je bed uit moeten hoeven om te gaan plassen. Moet je dit normaal nooit en nu ineens wel? Of moet je er normaal één keer uit en nu vaker? Dan is dat ook een duidelijk signaal van je Waterenergie dat je meer energie uitgeeft dan je binnen krijgt.

3. Onverklaarbare klachten

Heb je pijntjes die niet te verklaren zijn? Herstel je maar niet van die enkelblessure? Speelt je huid weer ineens op? Dan is je energie niet optimaal, ook al voel jij daar niets van. Maar neem van mij – een therapeut die duizenden mensen onder haar handen heeft gehad – aan dat dit een teken aan de wand en zorg ervoor dat je jouw energie weer op orde krijgt.

4. Regelmatig verkouden of grieperig

Ben je één of twee keer per jaar grieperig of verkouden? Dan is dat heel normaal, zo kan je immuunsysteem ook weer even lekker updaten. Maar ben je vaker aan de beurt of herstel je maar heel langzaam dan is dat een duidelijk teken van een lage weerstand dus een verlaagde energie. Tijd voor veranderingen dus.

5. Emotionele disbalans

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk een deel van elkaar dus als je merkt dat je de laatste tijd sneller geprikkeld bent, snel van humeur wisselt of lang blijft hangen in een emotie (bijvoorbeeld verdriet of angst) dan is dat – net als bij de onverklaarbare fysieke klachten – een signaal dat je energie niet optimaal is. Emotion = energy in motion.

6. Verveling en het gemis van inspiratie

Vanuit de Chinese geneeskunde gezien draait jouw Aarde-energie om het verteren van voeding en het omzetten naar Qi, levensenergie. Via jouw Aarde-energie komt er ongeveer 60% van je energie intake binnen. Behoorlijk belangrijk dus als we het hebben over burn-out! Nu denk jij bij voeding misschien aan een boterham met pindakaas, maar voeding heeft ook een niet-fysieke kant en die is ook belangrijk. Als jij niet de juiste hoeveelheid en soort voeding binnen krijgt dan raak je ondervoed en ga je je reserves aanspreken met mogelijk een burn-out als gevolg. En let op: dat geldt dus zowel voor de fysieke voeding als de niet-fysieke voeding! Als jij je dus constant verveelt op je werk dan krijg je te weinig goede niet-fysieke voeding binnen. Hetzelfde geldt voor wanneer jouw werk je totaal niet boeit of inspireert. Daar moet dan een flinke portie inspiratie tegenover staan buiten werkuren. Heb je dat niet? Dan krab jezelf maar eens achter je oren en ga er iets aan doen want je bent je Aarde-energie aan het uitputten.

7. Verminderde concentratie

Als je Aarde-energie niet sterk is dan zet je je voeding niet goed om naar levensenergie en is je grootste input van energie (60%) dus verstoord. Dat wil ook zeggen dat de vertering van je voeding niet goed verloopt, zowel fysiek (dus van je boterhammetje) als van je niet-fysieke voeding en dan neem je dus minder goed informatie op, en kan je je minder goed concentreren. Wederom dus een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen…

Conclusie

Wil je een burn-out voor blijven dan is het niet genoeg om alleen maar te kijken of je wel of niet moe bent. Er zijn andere signalen die een net zo belangrijke indicator zijn van een aankomende uitputting zoals rug- en/of knieklachten, ‘s nachts je bed uit moeten om te plassen, onverklaarbare klachten, verminderde weerstand, emotionele disbalans, verveling en verminderde concentratie. Dus wacht niet totdat je je ook echt moe voelt en neem weer de regie over je leven en je energie!

Holistik Energy Pakket

Jouw holistische gids uit het doolhof van vermoeidheid
Nu slechts €29,95
HERZIENE EDITIE
Holistik Spijkermat