Aromatherapie in de winter: déze geuren houden je happy

by Evelyn van Hasselt 16.12.2017

Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je geuren kunt inzetten om je fysiek én mentaal beter te voelen. Welke geuren jou happy houden in de winter lees je hier.

Aromatherapie in de winter: deze geuren houden je happy

Soms bewust, meestal onbewust voorziet je neus je de hele dag door ‘geurinformatie’. Deze informatie wordt opgeslagen in het limbische gedeelte van je hersenen. Dit is één van de oudste gebieden van je brein dat al ontwikkeld was bij onze primitieve voorouders. Nog vóór de spraakontwikkeling en vóór de ontwikkeling van gereedschappen en werktuigen. Dit maakt je reukzin tot je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je geuren thuis kunt inzetten om je fysiek en mentaal beter te voelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van geurdiffusers of het branden van geurkaarsen op basis van essentiële oliën.

Synthetisch versus etherisch

Maar let op: de ene geur is de andere niet. Er bestaat een groot verschil tussen synthetische en natuurlijke geuren. Synthetische geuren worden in een fabriek ontwikkeld en bootsen natuurlijke geuren na. Ze zijn bedoeld om een ruimte lekker te laten ruiken, maar hebben verder geen effect op je lichaam en geest. Natuurlijke geuren bevatten essentiële oliën. Dit zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen (signaalmoleculen) om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). De hoeveelheid essentiële olie die een plant produceert verschilt. Zo heb je voor één liter essentiële lavendelolie 150 (!) kilo bloeiende lavendeltoppen nodig. In tegenstelling tot synthetische diffusers en geurkaarsen zijn de natuurlijke varianten wél heilzaam voor je lichaam en geest. Maar welke geuren passen dan het beste bij de winter?

Winterse geuren

kama ayurvedaDoor hun kruidige geur zijn oliën zoals kaneel, kruidnagel, zwarte peper, nootmuskaat en gember zeer geschikt voor de wintertijd. Je kunt deze kruidige geuren apart gebruiken, maar goed combineren met een zachtere olie zoals sinaasappel. Sinaasappel is een olie die je ziel voedt. Deze olie geeft een gevoel van vreugde, verdrijft sombere gevoelens en maakt problemen dragelijk. Mijn favoriete sinaasappel olie is van Kama Ayurveda. Deze koudgeperste olie is niet goedkoop (€16) maar ruikt verrukkelijk. Je hebt maar enkele druppels nodig omdat deze olie zo geconcentreerd is. Ook grapefruit combineert goed met kruidige oliën. Grapefruit is een echte feel good geur en helpt bij somberheid. Net als bergamot. Deze frisse, pittige geur heeft een balancerend effect op je geest en kalmeert ongewenste emoties zoals stress, angst, verdriet en woede. Bergamot herstelt bovendien je vertrouwen.

Zelf een winter blend maken

Je huis tijdens de donkere maanden van het jaar omtoveren tot een happy place? Maak dan je eigen winter blend. De 3 blends passen perfect bij de tijd van het jaar. Doe je kerst blends in een klein leeg bruin glazen flesje met een druppelaar. Hiermee kan je de olie blend goed doseren. Aan een paar druppels in een diffuser heb je voldoende.

1) Drie Koningen Blend

De kostbare gaven van de 3 koningen verwerkt in een heerlijke blend die rust geeft in de stresvolle tijd voor de kerst en ook zeer geschikt is voor meditatie.

 • 6 druppels Wierook olie
 • 6 druppels Mirre olie
 • 6 druppels Cederhout olie
 • 6 druppels Sinaasappel olie
2) Kerstboom blend

Een combinatie van den en spar afgerond met cederhout zorgt voor de geur van verse dennentakken en een echte kerstboom in je huis.

 • 7 druppels Zilverspar olie
 • 7 druppels Den olie
 • 7 druppels Cederhout olie
3) Sugar and Spice Blend

Een kruidige, maar frisse blend die door de sinaasappel etherische olie een warme gezellige geur aan je huis geeft.

 • 10 druppels Sinaasappel olie
 • 8 druppels Kaneel olie
 • 5 druppels Gember olie
 • 1 druppel Nootmuskaat olie

Less is more

Kijk alleen uit dat je niet overdrijft met allerlei verschillende geuren in huis. Less is more. Zodra we ons niet echt bewust zijn van geur, gaan we op gevoelsniveau functioneren. We gaan ons anders gedragen. Vrijer. Wanneer we een geur heel sterk ruiken, zijn we het ons bewust. Voor in huis is dat eigenlijk een stap te ver. Zet geuren liever subtiel in. Een diffuser werkt daarvoor het beste.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: Gielen Aroma, Aromalifstyle.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN