Verdwalen in het groene hart van Duitsland: Kar en Eef gingen je voor

by Evelyn van Hasselt 07.08.2017

We zeggen het maar gelijk: Thüringen is niet de meest bruisende deelstaat van Duitsland. En toch hebben Karlijn en ik ons er goed vermaakt. Thüringen heeft namelijk het grootste aaneengesloten oerbos van het land. En dat is précies waar wij stadse types van opknappen.

Thüringen: het groene hart van Duitsland

thuringenEen caffè latte met havermelk hoef je er niet te bestellen. En van smashed avo on toast en poké bowls hebben ze in Thüringen ook nog nooit gehoord. En voor stadse types als wij is dat toch even slikken. Toch heeft het groene hart van Duitsland iets waar Amsterdam niet aan kan tippen: een gigantisch aaneengesloten beukenbos waar je uren kunt dwalen zonder een kip tegen te komen. Dit bos maakt onderdeel uit van het Hainich National Parkéén van de 14 nationale parken die Duitsland telt. Wat dit gebied zo bijzonder maakt is dat hier het “natuur natuur laten zijn” principe geldt. Het gebied wordt overgelaten aan natuurlijke processen. Dode bomen blijven liggen en precies dat geeft je het gevoel dat je echt even bent ontsnapt aan de cultiverende hand van de mens. En dat op 5 uur rijden vanaf Amsterdam.

Bos baden

thuringenWat Karlijn en ik tijdens ons verblijf in Thüringen zoveel mogelijk hebben gedaan is boslucht opsnuiven. Japanners hebben een woord voor je in de natuur bevinden: Shinrin-Yoku of “bos baden”. Japanse onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de positieve, lichamelijke effecten van de natuur komen door het inademen van boslucht. Door de  natuurlijke biodiversiteit zit de lucht in een bos vol met goede bacteriën, essentiële plantaardige oliën en negatief geladen ionen. Het inademen ervan is goed voor het versterken van je natuurlijke weerstand. En als het inademen van boslucht zo gezond is, dan is het aanraken van bomen vast nog veel heilzamer. In Japan is het knuffelen van bomen in ieder geval de normaalste zaak van de wereld. Bomen worden er gezien als een bron van universele energie die emotionele en fysieke genezing kan bewerkstelligen. En het fijne aan Hainich National Park is dat je er weinig mensen tegenkomt en dus ongegeneerd kunt huggen met één van de duizenden beukenbomen. Bij de Germanen was de beuk als boom gewijd aan Freya, de godin van het huwelijk en trouw. En nog steeds worden er veel hartjes en initialen in de beukenschors gesneden. De kwaliteit van de beukenergie is vooral verdraagzaamheid. De affirmatie die bij deze boom hoort is: ‘Ik erken dat vele paden tot wijsheid leiden en ik behandel anderen met begrip en tolerantie’.

Canopy Walk boven de boomtoppen

canopy walk hainichEen best wel toeristische maar super toffe plek binnen het Hainich National Park is de Canopy Walk. Dit is een 530 meter lang en 44 (!) meter hoog pad boven de boomtoppen. Volgens insiders is de mooiste tijd van het jaar om dit pad te bewandelen de herfst. Karlijn en ik hebben het niet met eigen ogen kunnen zien maar eind september/ begin oktober schijnt het hier met fel geel en rood gekleurde bladeren adembenemend mooi te zijn. Toch is de Canopy Walk ook in de zomer de perfecte plek om in contact te komen met de natuur. Mocht je kans zien om in augustus af te reizen naar Thüringen schrijf je via info@baumenkronen-pfad.de dan vooral in voor één van de volgende activiteiten boven de boomtoppen:

  • Klankschaal meditatie – 3 augustus en 25 augustus, van 19.00 uur tot 20.30 uur, €35
  • Kundalini yoga – 19 augustus, om 9.30 uur, €49
  • Gong meditatie – 23 augustus, 19.00 uur tot 21.00 uur, €54

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Meer weten over Thüringen? Kijk dan op www.vakantie-thuringen.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN