Volle maan: met deze 5 rituelen maak je optimaal gebruik van haar krachtige energie

Holy Crap
volle maan rituelen

Volle maan is het hoogtepunt van de 28 dagen durende maancyclus. Gedurende dit moment in de cyclus is de energie van de maan erg hoog en vooral als je sensitief bent kun je dit flink voelen. Je emoties kunnen bijvoorbeeld sterker zijn en slapen gaat moeizamer. Mensen vinden het vaak maar moeilijk om hun draai te vinden met volle maan. Als je echter vertrekt vanuit een heldere, bewuste intentie, kun je de krachtige energie juist vóór je laten werken. Wij hebben 5 volle maan rituelen voor je op een rijtje gezet. 

Volle maan: met deze 5 rituelen maak je optimaal gebruik van haar krachtige energie

1. Loslaten wat jou niet meer dient

Volle maan wordt vaak geassocieerd met loslaten. Het is een perfect moment om te onderzoeken welke mensen, objecten, gewoonten of gevoelens niet langer een positief effect op je leven hebben. Je kunt immers pas iets nieuws verwelkomen als daar ook de ruimte voor is. Een voorbeeld van een simpel, maar effectief ritueel om je te helpen loslaten is het volgende:

 • Pak een pen en papier.
 • Denk na over wat jij wilt loslaten tijdens deze volle maan.
 • Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wat jij wilt laten gaan, schrijf dit dan op in de tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld: ‘Ik laat al mijn destructieve gewoonten los.’
 • Neem nadat je alles hebt opgeschreven een moment om te visualiseren hoe jouw leven zou zijn als al deze dingen los hebt gelaten.
 • Hierna kun je er ook nog voor kiezen om het papier waarop je geschreven hebt te verbranden. (Wees natuurlijk wel voorzichtig met hoe en waar je dit doet voor je eigen veiligheid.)
 • Eindig het ritueel met het bedanken van de maan voor haar ondersteuning en energie.

2. Journalen

Maan journal

Journalen is populair, en dat is niet voor niets. Het opschrijven van gedachten en gevoelens werkt meditatief en helend. Het benoemen van dromen en verlangens bekrachtigt ze. Ongetwijfeld heb je al ergens een notitieboekje liggen; zo niet, doe jezelf dan vooral een maan journal cadeau. Tijdens volle maan kun je in je journal reflecteren op de volgende vragen:

 • Wat staat tussen mij en mijn ideale leven? Wat houdt mij tegen?
 • Hoe kan ik deze dingen loslaten?
 • Waarvan zou ik juist meer in mijn leven willen? Hoe kan ik dit bereiken?

3. Maanwater maken

Maanwater is water dat geruime tijd in het maanlicht heeft gestaan. Hierdoor heeft het water de energie van de maan kunnen opnemen. Je kunt maanwater drinken of bijvoorbeeld in bad gebruiken. Het idee is dat je de energie van de maan dan direct in je lichaam opneemt. Wil je het zelf eens proberen? Zo kun je maanwater maken:

 • Vul een glazen fles of pot (met afsluitbare deksel of dop) met water.
 • Zet de fles/pot buiten in direct maanlicht of eventueel voor een raam.
 • Zet je intenties voor het maanwater en denk na over waar je het water voor wilt gebruiken. Je kunt dit bijvoorbeeld in de fles/pot fluisteren of hardop zeggen.
 • Laat het glas of de pot de hele nacht in het maanlicht staan. In de ochtend is je maanwater klaar voor gebruik! (Haal de fles/pot wel weg voor zonsopgang zodat het geen zonne-energie opneemt.)

Je hoeft dit overigens per se met volle maan zelf te doen; de drie dagen voor en na volle maan is de energie namelijk ook sterk genoeg.

4. Volle maan cirkel

vrouwencirkel

Bijeenkomen met vrienden en/of familie (of like minded vreemden!) tijdens volle maan is een ontzettend fijne manier om de energie van de maan te benutten. Je kunt bijvoorbeeld een ‘full moon circle’ organiseren. De bedoeling hiervan is om met een groep mensen (van oudsher een groep vrouwen) een cirkel te vormen. Samen deel je jullie persoonlijke intenties voor deze volle maan. Je kunt ook samen mediteren, zingen, of yoga doen. Of misschien wil je wel samen een liefdevolle maaltijd koken of elkaar voorlezen uit jullie favoriete boeken. Op deze manier kun je samen de maan eren.

5. Volle maan meditatie

Volle maan is de perfecte tijd om te mediteren, vooral met jouw specifieke intenties in gedachte. Een meditatie is eigenlijk al een ritueel op zich, maar leent zich ook perfect als voorbereiding op een ritueel. Hoe dan ook brengt het je meteen in de juiste mindset om te werken met de energiestromen van de maan.

 • Zit of lig op een plek waar de maan zichtbaar is.
 • Sluit je ogen en voel hoe het maanlicht de ruimte en jouw lichaam vult.
 • Focus je op je ademhaling en de intentie die jij hebt gezet voor deze meditatie.
 • Visualiseer hoe het maanlicht jouw lichaam en geest reinigt.
 • Breng langzaam je focus terug naar de ruimte en open je ogen.
 • Herhaal zo vaak als je wilt. Zorg dat je rustig terug in de ruimte komt als je klaar bent.

Nidra Deep Sleep olie

Slaap dieper en word wakker met meer energie. Deze Ayurvedische olie met nachtjasmijn kalmeert en helpt je om beter te slapen.
Bestel nu voor €29,- Nidra diepe slaap olie
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.