BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit

Heart + Soul
chakra
karlijn visser

Karlijn Visser
04.10.2019

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiecentrum. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. Je hartchakra staat voor de verbinding tussen beiden. Deze week staat het tweede chakra centraal (eerder behandelden we Muladhara, de wortelchakra). De sacraalchakra gaat over je emoties, je seksualiteit en de manier waarop jij je met de ander verbindt.

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit

Chakra’s zijn bepalend voor hoe jij je voelt; de energiewielen hebben een invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.

Chakra’s en je aura

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continue waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen, ofwel je aura. Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functie goed te kunnen blijven uitvoeren, is het raadzaam om regelmatig aandacht aan je chakra’s te geven. Zo blijven ze netjes opgeladen. Ook helpt dit om eventuele blokkades op te heffen voordat ze je fysieke gezondheid gaan beïnvloeden. Dit is hoe je goed voor je tweede chakra zorgt.

Swadhisthana of sacraalchakra

Het sacraalchakra bevindt zich net onder je navel, ter hoogte van het heiligbeen. Waar het eerste chakra voor verbinding staat en met het element aarde is verbonden, staat het tweede chakra voor beweging en het element water. Het is ook verbonden met de kleur oranje en je smaak.

chakra emotie blokkadeHet sacraalchakra verbindt jou met je emoties, je seksualiteit en met anderen. Het ontwikkelt zich vooral tussen ons 7e en 13e levensjaar en raakt geblokkeerd door gevoelens van schuld en schaamte. Fysiek kunnen blokkades zich manifesteren als problemen met de geslachtsorganen, het bekkengebied, nieren, de bloedsomloop en de waterhuishouding. Menstruatieproblemen worden ook vaak gelinkt aan een disbalans in het sacraalchakra. Op emotioneel en seksueel gebied kan een ‘energietekort’ in je tweede chakra zorgen voor een compleet gebrek aan beweging: een zeer laag libido, afgesloten zijn van je emoties en geen verbinding met anderen aan kunnen gaan. Je ontzegt jezelf plezier en hebt moeite om jezelf en anderen te vertrouwen.

Energieoverschot in je sacraalchakra

Anderzijds kan een ‘energieoverschot’ je juist het gevoel geven dat je emoties, behoeften en relaties out of control zijn: je hebt emotionele uitbarstingen en bent afhankelijk van anderen. Je behoefte aan seks (of andere verdovende middelen zoals suiker, drugs, etc.) voelt dwangmatig. Je hebt het gevoel dat je emoties jou regeren in plaats van andersom en vertoont manipulatief gedrag. Als je tweede chakra goed in balans is, sta je in contact met je emoties, seksualiteit en creativiteit. Ook sta je jezelf toe je behoeften en gevoelens uit te drukken zonder ze krampachtig vast te willen houden. Je ervaart de pieken en dalen van het leven, maar voelt je desondanks veerkrachtig en goed gegrond. Je kunt anderen accepteren en vergeven.

Breng beweging in je levensenergie

Om je sacraalchakra te balanceren is het goed om contact te maken met het element water. Ga zwemmen of neem een lange, meditatieve douche of bad. Drink ook voldoende water. Eet daarnaast oranje voeding zoals pompoen, zoete aardappel, wortel, mango en sinaasappel. Voorbeelden van yogahoudingen die helend werken voor het sacraalchakra zijn de trikonasana (driehoekshouding), paschimottasana (zittende vooroverbuiging) en balasana (child’s pose). Als er te weinig energie door je tweede chakra stroomt en je niet in contact staat met je gevoelens, focus dan op het losmaken van je emoties. Je kunt er natuurlijk over in gesprek gaan met anderen, maar schreeuwen, boxen, springen of dansen kan ook om je emoties mee in beweging te krijgen. Maak tijd voor het uiten van je creativiteit door te koken, schilderen, zingen etc. Probeer ook regelmatig een spontane actie uit om meer beweging in je levensenergie te creëren.

Vind emotionele triggers

Als de energie juist op een ongecontroleerde manier door je sacraalchakra stroomt, is het raadzaam om je emotionele triggers te vinden. Deze ademhalingsoefeningen helpen je om emoties te beheersen. Creëer ruimte tussen jou en je fysieke en emotionele sensaties met behulp van mindfulness en meditatie. Zowel een energietekort als -overschot in je sacraalchakra kan te maken hebben met jouw overtuigingen rondom seksualiteit. Maak bewust tijd om dankbaarheid te voelen voor je lichaam en probeer (als het even kan) dagelijks positief tegen je spiegelbeeld te spreken. Omarm de wisselingen in je energielevel (lees ook: “Mooie vrouw, lees dit asjeblieft om je diepe vrouwelijke kracht te begrijpen“), je looks, en je stemmingen. Alles in je leven is constant in beweging. Een gezond sacraalchakra biedt een veerkrachtige basis voor deze natuurlijk flow.

INTERESSANTE SWADHISTHANA FEITEN

Kleur: oranje
Element: water
Edelstenen: carneool, vuuropaal, tijgeroog, citrien, topaas, maansteen en rode jaspis
Frequentie: 417Hz
Mantra: VAM
Affirmatie: ‘Ik verdien het om te voelen, ik verdien plezier en genot.’
Essentiële olie: deze harmoniseert je eerste chakra
Muziek: deze playlist is speciaal voor het balanceren van je tweede chakra

KRISTALLENMAT OM JE CHAKRA’S MEE TE BALANCEREN EN OP TE LADEN

root, chakra, wortelchakra, healthy lineTijdens de ‘In Goop Health’ summit waar Evelyn en ik afgelopen zomer waren, maakten we kennis met de bijzondere chakramatten van Healthy Line. Toen ik er ‘s middags op neer plofte om alle indrukken van die dag te verwerken, werd opstaan een opgave. De mat is namelijk volledig gevuld met healing crystals en geeft een speciaal soort warmte af.

Het doel van de kristallen, infraroodstraling én het gezonde pulserend elektromagnetisch veld dat de mat neerzet is het balanceren en reinigen van je chakra’s, gecombineerd met diepe ontspanning (super fijn om hier deze Yoga Nidra sessie op te doen). De intelligente mat verlicht spanning in je spieren, bevordert de bloedsomloop en geeft je een relaxt gevoel van top tot teen. Je stelt zelf de temperatuur in. Je kunt ‘m zelfs gedurende de nacht gebruiken. Waarschuwing: misschien maakt ‘ie het je wel éxtra moeilijk om weer op te staan na je savasana of dutje. Omdat het herfst is en de kou en nattigheid toenemen, is deze mat geen overbodige luxe om op weg te kruipen. Note: het is geen goedkoop cadeautje voor jezelf, dat zeggen we er vast bij. Maar heb je hem eenmaal in huis (ook een aanrader voor reiki practicioners of andere vormen van therapeutisch energiewerk) dan heb je er heel lang plezier van.

HEALTHY LINE CHAKRAMAT X HOLISTIK

Met code KVH10S krijg je 10% korting op een Healthy Line chakramat. Liever een extra cadeautje bij je bestelling? Voer code KVHFREEGIFT in bij het afrekenen en je ontvangt een gratis magnetische energy armband. Per order kun je één code gebruiken. Kijk hier om alle matten te bewonderen.

Meer lezen over chakra’s?

Wortelchakra: zo blijft deze chakra gezond en jij verbonden met de aarde
Zo reinig je jouw 7 chakra’s met edelstenen
Dit is hoe je geblokkeerde chakra’s weer laat stromen met de juiste voeding
Je kruinchakra: de verbinding tussen jou en het grotere geheel
Zonnevlechtchakra: dit is hoe je de bron van jouw innerlijke vuur zuiver houdt

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.