videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Lieve vrouw: zo volg je het magische ritme van je vrouwelijke cyclus

Heart + Soul
vrouwelijke kracht, cyclus, archetypen, jori hemelaar, menstruatie
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
19.12.2019

De vrouwelijke cyclus blijft mateloos fascinerend. Wist je bijvoorbeeld dat onze cyclus verbonden is met de natuur en de seizoenen? Cycle Mentoring coach Jori Hemelaar* begeleidt vrouwen in het ontdekken van hoe deze 4 seizoenen maandelijks terugkomen in je menstruatiecyclus. Haar waardevolle inzichten over het beter begrijpen en inzetten van je diepe vrouwelijke kracht delen we in dit stuk. Ook zochten we bij elk seizoen een passende biologische massageolie om je te ondersteunen in deze periode van je cyclus. 

Lieve vrouw: zo volg je het magische ritme van je vrouwelijke cyclus

cycle mentoring, Jori Hemelaar, cyclus, menstruatie

Van Cycle Mentoring heb je misschien nog nooit gehoord. Maar zodra ik je vertel wat het is, hoor ik je denken: had ik dit maar eerder geweten. Gelukkig dat deze verborgen kennis inmiddels weer aan het licht komt, waardoor we onszelf beter begrijpen en uiteindelijk meer vanuit onze kracht door het leven gaan. Jori doet aan Cycle Mentoring en maakt vrouwen bewust van hun cyclus die uit 4 weken bestaat (en verder gaat dan je menstruatiecyclus). Elke week in je cyclus correspondeert met een seizoen waar je stemming, emoties en fysieke welzijn mee samenhangen.

Winter – Oude Wijze Vrouw

physalis, green detox, massage olie, vrouw

Je cyclus begint op de dag dat je ongesteld wordt. Dit is de wintertijd van de ziel, of het archetype van de wijze vrouw in jou. Dit is het moment om gemakkelijk in contact te komen met je hogere zelf. Ook kun je ingevingen verwachten, als je tenminste toegeeft aan de beweging naar binnen die je lijf en ziel willen maken. Je verkeert bijna continu in een meditatieve staat waarin visioenen en inzichten zich kunnen aandienen. Mannen hebben er volgens Jori’s leraar wel 10 jaar voor nodig om in een dergelijke staat van diepe meditatie te komen. In deze periode veranker je zaken of keuzes die je in de lente en zomer naar buiten gaat brengen. Ook leg je het kompas voor de volgende maand. Met andere woorden: als je nu goed voor jezelf zorgt, jezelf rust gunt en niet doorgaat met het drukke dagelijks leven, zul je merken dat de rest van je cyclus veel meer in harmonie verloopt. Dit komt omdat je beter naar je eigen natuur luistert. Het idee is om ‘zo schoon mogelijk’ aan de nieuwe maand te beginnen.

Bijpassende massageolie ‘Physalis Green Detox‘ (€17,99): Deze olie bevat een combinatie van 31 zuiverende essentiële oliën, waaronder tea tree, saro, dille, groene munt, venkel en rozengeranium. Een Green Detox massage is bij uitstek geschikt voor een diepgaande zuivering en helemaal passend bij de winterse oude wijze vrouw.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Lente – Het Meisje

In de lentefase van je cyclus ben je het meest rationeel. Dit is de fase van het denken. Maak zakelijke afspraken dus vooral in de week na je menstruatie. In deze ‘outgoing’ periode voel je je zelfverzekerd en heb je minder last van emotionele triggers. Dit is het moment om te netwerken, en socializen, online en offline! Je zult merken dat je vaker communiceert met ‘ik denk’ in plaats van ‘ik voel’. Vrouwen met een hoge prestatiedrang verlangen deze energie continu van zichzelf, waardoor een burn-out op de loer ligt. Ze zijn volledig los geraakt van hun vrouwelijke natuur en kunnen mogelijk ook lastig zwanger worden. Het archetype van de jonge vrouw, is vrolijk, speels en praktisch en misschien wel een beetje oppervlakkig. Dit is dan ook hét moment om extra te genieten van seks, want je voelt je lekker in je lijf.

Bijpassende massageolie ‘Physalis FlexSan‘ (€17,99): In de lente heb je superveel energie dus grote kans dat je ook flink aan het bewegen bent in de sportschool of op een yogamat. Dan is deze massageolie geen overbodige luxe. De 16 essentiële oliën (waaronder wintergroen, akkermunt, citroen­eucalyptus, cajeput, rozemarijn en gember) zijn ideaal om je spieren en gewrichten mee te verzorgen en ontspannen.

Zomer – De Moeder

physalis, massage olie, aromatherapie, sensuele vrouw

De 3e week van je cyclus breekt aan. Dit is de meest vruchtbare periode. Sommige vrouwen weten wanneer ze ovuleren. Dat merken ze aan een iets hogere temperatuur of doorzichtige, lijmige afscheiding. Meestal ovuleer je op de 13e en 14e dag. Je spreekt meer dan ooit vanuit je gevoel, je bent empathischer en kunt goed luisteren. Het archetype is de moeder die graag zorgt en die daarvan geniet. Voor je partner ben je in dit deel van je cyclus de sensuele vrouw en heb je behoefte om intens met gevoel te vrijen. Begrijpelijk, aangezien dit het moment is om nieuw leven te maken. Heb je geen partner? Dan is de zomer de beste tijd om te gaan daten. Je hebt behoefte aan romantiek. Luister daarnaar! Heb je zin om te koken en bakken? Maak daar gebruik van en maak alvast wat extra’s om in te vriezen. Straks in de herfst ben je maar wat blij met deze liefdevol gemaakte bakjes eten. In de zomer zit je het hoogst in je energie die nog steeds naar buiten is gericht. Omgeef je met mensen met wie je een hartconnectie hebt, daar word je vrolijk van.

Bijpassende massageolie ‘Physalis Sensual‘ (€17,99): Geef je in de zomer helemaal over aan een zinnenstrelende massage met essentiële oliën waaronder ylang ylang, petitgrain, zwarte peper, patchouli, vetiver en jasmijn. De Sensual massageolie heeft een verwarmend effect.

Herfst – De Heks

Ai, uitkijken geblazen! In de herfst van je cyclus heerst het archetype de heks. Zo rond de 20e/21e dag van je cyclus slaat de stemming om en verschuift je energie van buiten naar binnen. Dit kan met de nodige emotionele turbulentie gepaard gaan, want je verandert van ‘powerwoman’ naar ‘wild woman’. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wel zo handig om dit te weten. Je was heel sociaal, maar je behoefte daaraan neemt nu af. Uit je onderbewustzijn komt van alles naar boven waar je in de lente en zomer aan voorbij bent gegaan. Zie het als alle kleine onverwerkte trauma’s die oppoppen en gezien willen worden. In de herfst komt alles wat harder binnen en dat kan confronterend zijn. Denk twee keer na voor je  een confrontatie aangaat. De heks kan ineens onverwachts uit de hoek komen; zij staat voor transformatie. Dus pak die verantwoordelijkheid, schrijf op waar je ongenoegen over ervaart en ga er mee aan de slag in de lente. Seksueel kun je voor verrassingen komen te staan: fantasieën komen naar boven en die wil je uitleven. Deel met je seksuele partner waar je behoefte aan hebt. In de winter is je drang naar zoetigheid het groots. Pak op die momenten de gezonde bakjes uit de vriezer erbij!

Bijpassende massageolie ‘Physalis Ayurveda’ (€17,99): Deze kruidige Ayurveda massageolie bevat 10 essentiële oliën, waaronder kruidnagel, gember, zwarte peper, kaneel, kardemom en koriander en helpt om evenwicht tussen al je energiekanalen terug te vinden.

Female powers benutten

We leven in een mannentijdperk waarin gevoel een ondergeschikte rol speelt en risico’s worden uitgesloten. Wat de wereld nodig heeft is verzachting. Zodra vrouwen hun natuur beter begrijpen kunnen ze daaraan bijdragen. Doordat je snapt waar je gevoelens vandaan komen kun je hierop inspelen en wanneer je emotioneel instabiel bent, wees dan extra lief voor jezelf. De kennis van de seizoenen van jouw cyclus zorgt ervoor dat je je krachten kunt benutten. Door de Cycle Mentoring heb ik geleerd dat mijn lichaam en geest volgens een bepaald ritme werken, waarin verschillende eigenschappen en behoeftes centraal staan en alles er mag zijn. Dat ritme komt maandelijks terug en is telkens een uitnodiging mezelf beter te leren kennen. Vandaar dat ik de Menstrual Dreaming Chart van Jori bij ga houden, om meer inzicht te krijgen in mijn eigen seizoenen. Doe je mee?

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Jori geeft 1-op-1 sessies. Tijdens zo’n sessie leert ze je hoe je kunt charten en ontvang je een healing en persoonlijk advies over je eigen cyclus. Ook gaat ze dieper in op persoonlijke klachten die spelen rond je menstruatie. Kijk voor meer informatie over het werk van Jori op massageforwomen.nl/mentoring

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Physalis. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.