Mooie vrouw, lees dit asjeblieft om je diepe vrouwelijke kracht te begrijpen

Heart + Soul
reiki, cycle mentoring, Jori Hemelaar, cyclus, menstruatie
karlijn visser

Karlijn Visser
15.04.2017

Onze vrouwelijke cyclus fascineert me mateloos. Eerder schreef ik een artikel over waarom ik spiritueel gezien geen pijnstillers slik wanneer ik ongesteld ben. Wat ik mistte was meer kennis over hoe onze cyclus verbonden is met de natuur en de seizoenen. Gelukkig belandde Cycle Mentoring coach Jori Hemelaar op mijn pad. En dat leidde tot een gesprek met bijzondere inzichten over het beter begrijpen en inzetten van onze diepe vrouwelijke kracht.  

Mooie vrouw, lees dit asjeblieft om je diepe vrouwelijke kracht te begrijpen

cycle mentoring, Jori Hemelaar, cyclus, menstruatieVan Cycle Mentoring heb je misschien nog nooit gehoord. Maar zodra ik je ga vertellen wat het is hoor ik je denken: had ik dit maar eerder geweten. En zo logisch ook. Same here. Gelukkig dat deze verborgen kennis inmiddels toch weer aan het licht mag komen, waardoor we onszelf beter begrijpen en uiteindelijk gebalanceerder en meer vanuit onze kracht door het leven kunnen gaan. Jori (30) doet aan Cycle Mentoring en maakt vrouwen bewust van hun cyclus die uit 4 weken bestaat, en dus niet alleen de menstruatie. Elke week in de cyclus correspondeert met een seizoen. Ook de maan is van grote invloed op onze fysieke toestand en emoties, maar daarover later meer. Want ik heb Jori bijna gesmeekt of ze asjeblieft contributor voor Holistik wil worden omdat ik haar werk zo bewonder. And she said yes!

Winter – Oude Wijze Vrouw

Je cyclus begint in de winter op de dag dat je ongesteld wordt. Dit is de tijd van de ziel, of het archetype van de wijze oude vrouw in jou. Dit is het moment om gemakkelijk in contact te komen met je hogere zelf. Ook kun je ingevingen verwachten, mits je toegeeft aan de inwaartse beweging die je lijf en ziel willen maken. Je verkeert in een bijna continue meditatieve staat van zijn waarin visioenen en inzichten zich kunnen aandienen. Een staat waar mannen volgens Jori’s leraar wel 10 jaar voor nodig hebben om in deze diepe meditatie te komen. In deze periode veranker je zaken of keuzes die je in de lente en zomer naar buiten gaat brengen. Ook leg je het kompas voor de volgende maand. Met andere woorden: als je nu goed voor jezelf zorgt, jezelf rust gunt en niet doorgaat met het drukke dagelijks leven, zul je merken dat de rest van je cyclus veel meer in harmonie verloopt omdat je beter naar je eigen natuur luistert. Het idee is om ‘zo schoon mogelijk’ aan de nieuwe maand te beginnen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Lente – Het Meisje

In de lente ben je het meest rationeel. Dit is de fase van het denken. Maak zakelijke afspraken of afspraken met mannen waarin je je rationeel sterk wilt uitdrukken, dus vooral in de week na je menstruatie. De kans op emotionele inzinkingen of huilbuien is in deze ‘outgoing’ periode het kleinst. Het moment om te netwerken, socializen en Facebooken is aangebroken. Je zult merken dat je vaker communiceert met ‘ik denk’ in plaats van ‘ik voel’. Vrouwen met top-functies moeten deze energie van zichzelf continu hebben, waardoor een burn-out op de loer ligt. Ze zijn volledig los geraakt van hun vrouwelijke natuur en kunnen mogelijk ook lastig zwanger worden. Het archetype van het jonge, ongecompliceerde vrolijke meisje is speels, praktisch en misschien wel een beetje oppervlakkig. Dit is dan ook hét moment om flink te genieten van seks, want je voelt je lekker in je lijf.

Zomer – De Moeder

De 3e week van je cyclus breekt aan. Dit is de meest vruchtbare periode. Sommige vrouwen weten wanneer ze ovuleren. Dat merken ze aan een iets hogere temperatuur of doorzichtige, lijmige afscheiding. Meestal ovuleer je op de 13e en 14e dag. Je spreekt meer dan ooit vanuit je gevoel, bent empathisch en kunt goed luisteren. Het archetype is de moeder die voor iedereen zorgt en daarvan geniet. Voor je partner ben je in de zomer de sensuele vrouw en heb je behoefte om intens met gevoel te vrijen. Begrijpelijk, aangezien dit het moment is om nieuw leven te maken. Heb je geen partner? Dan is de zomer de beste tijd om te gaan daten. Je zult behoefte hebben aan romantiek, luister daarnaar. Ook kun je drang tot koken en bakken ervaren. Zet deze vooral in om al wat extra’s te maken om in te vriezen: straks in de herfst ben je maar wat blij met deze liefdevol gemaakte bakjes eten uit de vriezer. In de zomer zit je het hoogst in je energie die nog steeds naar buiten is gericht. Omgeef je met mensen met wie je een hartsconnectie hebt, daar word je het vrolijkst van.

Herfst – De Heks

Ai, uitkijken geblazen! In de herfst heerst het archetype de heks. Zo rond de 20e/21e dag in je cyclus slaat de stemming om en verandert je energie van buiten- naar binnen. Dit kan met de nodige emotionele turbulentie gepaard gaan, want je gaat van ‘zomerse superwoman’ naar ‘grumpy muurbloem’. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wel zo handig om dit te weten. Je was heel sociaal. Alleen kun je dat in de herfst niet meer waarmaken. Alles komt naar boven uit je onderbewustzijn (je lagere zelf) waar je in de lente en zomer aan voorbij bent gegaan: dingen of gebeurtenissen die eigenlijk wel om je aandacht vroegen maar die je genegeerd hebt. Zie het als alle kleine onverwerkte trauma’s die op poppen en gezien willen worden. In de herfst komt alles namelijk knetterhard binnen. Je voelt je onzeker en je bent de grootste spiegel voor jezelf. En dat kan confronterend zijn. Ga geen confrontaties aan want je staat niet voor jezelf in. De heks kan ineens onverwachts uit de hoek komen met een drama tot gevolg. De filter om zaken genuanceerd te zeggen ontbreekt. Vandaar; pak die verantwoordelijkheid, schrijf op waar je ongenoegens over ervaart en ga er mee aan de slag in de lente. De heks staat voor transformatie. Seksueel kun je voor verrassingen komen te staan: fantasieën komen naar boven en die wil je uitleven. Vooral doen nadat je je partner toch even op de hoogte hebt gebracht van de 4 seizoenen. Zo weet hij precies waar je behoefte aan hebt. In de winter is je drang naar zoetigheid het groots. Pak op die momenten de gezonde bakjes uit de vriezer erbij.

Female powers benutten

Waarom Jori mij zo raakt? Omdat ik elke vrouw, inclusief mezelf, gun om zich krachtiger in haar vrouwelijke energie te voelen. We leven in een mannen-tijdperk waarin gevoel geen rol speelt en risico’s worden uitgesloten. Wat de wereld nodig heeft is verzachting. Zodra vrouwen hun natuur beter begrijpen dragen ze daar aan bij. Je voelt je minder onverwacht moe en lamlendig, bent minder onzeker omdat je snapt waar gevoelens vandaan komen en weet dat als je emotioneel labiel bent, dat dit geheel normaal is en je alleen maar extra lief voor jezelf hoeft te zijn. Ook weet je beter hoe en in welk seizoen je je krachten kunt inzetten. Door de Cycle Mentoring heb ik geleerd dat mijn lichaam en geest volgens een bepaald ritme werken, waarin verschillende eigenschappen en behoeftes centraal staan en alles er mag zijn. Dat ritme komt maandelijks terug en is telkens een uitnodiging mezelf beter te leren kennen. En zodra ik vanuit mijn volle potentieel kan leven, betekent dit ook meer licht en liefde voor de wereld. Vandaar dat ik komende tijd een Menstrual Dreaming Chart van Jori bij ga houden, om meer inzicht te krijgen in mijn eigen seizoenen. Doe je mee?

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Jori geeft 1-op-1 sessies. Tijdens zo’n sessie leert ze je hoe je kunt charten en ontvang je een healing en persoonlijk advies over je eigen cyclus. Ook gaat ze dieper in op persoonlijke klachten die spelen rond je menstruatie. Kijk voor meer informatie over het werk van Jori op massageforwomen.nl/mentoring

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link