Wortelchakra: zo blijft deze chakra gezond en jij verbonden met de aarde 

Heart + Soul
wortelchakra
karlijn visser

Karlijn Visser
26.03.2020

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiecentrum. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. Je hartchakra staat voor de verbinding tussen beiden. Op dit moment is bij heel veel mensen hun wortelchakra (Muladhara) uit balans. Dat heeft te maken met de huidige situatie: waarin angst voor ziekte en een tekort aan geld/voeding de boventoon voert. Ook is de onzekerheid lastig om mee om te gaan, aangezien niemand nog weet hoelang de situatie gaat duren… Zonder dat je het door hebt ben je in een ‘wandelend hoofd’ veranderd. Je bent dan niet verbonden met het gebied tussen je voeten en je keel. En juist nu je constant wordt bekogeld met prikkels, is die verbinding met je lijf oh-zo belangrijk. Daarom een pleidooi voor het goed zorgen voor je wortelchakra die jou verbindt met de aarde én met je echte ik. 

Wortelchakra: zo blijft deze chakra gezond en jij verbonden met de aarde

Chakra’s zijn bepalend voor hoe jij je voelt; de energiewielen hebben een invloed op zowel je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.

De ideale situatie

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continue waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen, ofwel je aura. Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functie goed te kunnen blijven uitvoeren, is het raadzaam om regelmatig aandacht aan je chakra’s te geven. Zo blijven ze netjes opgeladen. Ook helpt dit om eventuele blokkades op te heffen voordat ze je fysieke gezondheid gaan beïnvloeden. Dit is hoe je goed voor je eerste chakra zorgt:

Muladhara en het aarde element

chakra emotie blokkadeHet Muladhara chakra bevindt zich net onder je stuitbeen. Dit is waar de levensenergie volgens de oude Tantrische geschriften opgeslagen ligt. Met Kundalini yoga en bepaalde meditatie- en visualisatietechnieken wordt deze energie opgewekt en langzaam omhoog gehaald, zodat het uiteindelijk het kruinchakra kan bereiken en je in een hogere staat van zijn belandt.

Blokkades wortelchakra

De wortelchakra is verbonden met de kleur rood en het element aarde. Deze chakra verbindt je met de aarde. Ze raakt geblokkeerd door gevoelens van angst, geschaad vertrouwen, (jeugd)trauma’s en onvervulde basisbehoeften. Thema’s waar op dit moment heel veel mensen mee te maken hebben door de coronacrisis. Transformatiecoach Danielle Stotijn (houseofmastery.nl) zegt hierover: ‘Hoeveel (geld/voeding) heb je nodig om je ontspannen en verbonden te kunnen voelen met jezelf en de wereld om je heen? Zodra er disharmonie ontstaat in de externe wereld, raakt dit ook die gebieden in jezelf waar nog geen balans en veiligheid is. Zowel emotioneel als fysiek krijg je via dit wortelchakra de informatie door of je moet ‘vechten’ of ‘vluchten’. Als reactie hierop verbreek je de verbinding met deze oncomfortabele gevoelens en ontstaat er angst. Een uitweg vinden in het losbreken uit de dynamiek doet ieder mens op zijn eigen tempo en manier. Vaak blijven mensen in angst hangen omdat ze het spannend vinden hun eigen kracht te omarmen en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. De uitdaging is om opnieuw zorg te leren dragen voor jezelf door op tijd te vechten en te vluchten. Of juist door de veiligheid in jezelf te gebruiken om angst en onzekerheid te onderzoeken en te transformeren naar meer veiligheid, door te gronden in deze basis verbinding met jezelf en de aarde’.

Holistik Autumn Box

Blokkades kunnen zich uiten in fysieke problemen in de onderrug, bekken, darmen of blaas. Verder kun je je onzeker en onrustig voelen, angstig zijn en je niet gegrond voelen. Je verliest je ambitie en doelen uit het zicht en twijfelt aan jezelf. Je bent bang om ruimte in te nemen en op jezelf te vertrouwen. Eetstoornissen worden ook vaak verbonden aan blokkades in het wortelchakra. Als je wortelchakra open en in balans is voel je je goed gegrond, stabiel, evenwichtig en veilig. Je ervaart zekerheid in je leven, kunt makkelijk onafhankelijk zijn en hebt vertrouwen in jezelf en anderen. Je voelt je ook verbonden met je lijf en weet wat het nodig heeft.

Blokkades opheffen

Maar hoe hef je nou die blokkades in het wortelchakra op? Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt rode voeding eten, zoals tomaten, bieten, cranberries, aardbeien, granaatappel en rode appels. Verder staat contact met je lijf en met de aarde centraal. Ga dus lekker veel wandelen en met je blote voeten de aarde betasten. Alles waarbij jij je kunt verbinden met je lichaam helpt je wortelchakra in balans te brengen: sporten, dansen, een massage nemen of jezelf uitgebreid insmeren met olie bijvoorbeeld zijn goede remedies. Verder kun je met meditatie en visualisatie-oefeningen bewust de tijd nemen om te gronden. Stel je bijvoorbeeld voor dat er vanaf je wortelchakra stevige wortels de aarde in schieten, die jou altijd ondersteunen. Voorbeelden van yogahoudingen die het wortelchakra openen zijn de sukhasana (kleermakerszit), malasana (hurkzit), tadasana (berghouding) en vrksasana (boomhouding).

Interessante Muladhara feiten

Kleur: rood
Element: aarde
Edelstenen: onyx, robijn, granaat, zwarte toermalijn, obsidiaan, hematiet en rookkwarts
Frequentie: 396Hz
Mantra: LAM
Affirmatie: ‘Ik heb vertrouwen.’
Essentiële olie: deze harmoniseert je eerste chakra
Muziek: deze playlist is speciaal voor het balanceren van je eerste chakra

Meer lezen over chakra’s?

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit
Zo reinig je jouw 7 chakra’s met edelstenen
Dit is hoe je geblokkeerde chakra’s weer laat stromen met de juiste voeding
Je kruinchakra: de verbinding tussen jou en het grotere geheel
Zonnevlechtchakra: dit is hoe je de bron van jouw innerlijke vuur zuiver houdt

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link