Wortelchakra: zo blijf jij goed geaard in onzekere tijden

Heart + Soul
wortelchakra
karlijn visser

Karlijn Visser
14.10.2020

We gaan een onzeker najaar tegemoet. Niemand weet hoe lang de situatie gaat duren en veel mensen maken zich zorgen. Als ‘wandelend hoofd’ hapert de verbinding tussen je lichaam en geest. Dat terwijl het juist nu belangrijk is om in verbinding te blijven met je lijf. Wat is helpt is goed zorgen voor je wortelchakra. Dat klinkt misschien zweverig, maar houdt je juist goed geaard.

Wortelchakra: zo blijf jij goed geaard in onzekere tijden

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’. Zie het als een trechtervormig energiewielen. De onderste drie in je lijf zijn sterk verbonden met de aarde, de bovenste drie met de kosmos. Je hartchakra staat voor de verbinding tussen beiden. Chakra’s zijn bepalend voor hoe jij je voelt. De energiewielen zijn van invloed op je fysieke, emotionele en spirituele lichaam. Is een chakra uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vitaliteit en de manier waarop jij je omgeving ervaart. Het mooie is dat je chakra’s de spil zijn in een ingenieus systeem: ze zijn verbonden met je organen, meridianen, emoties, een kleur, een element, (karakter)eigenschappen en een zintuig. En daarnaast communiceren ze natuurlijk ook met elkaar.

De ideale situatie

In de ideale wereld staan alle chakra’s open en wisselen ze continue waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen, ofwel je aura. Elke chakra heeft daarbij een eigen functie. Om die functie goed te kunnen blijven uitvoeren, is het raadzaam om regelmatig aandacht aan je chakra’s te geven. Zo blijven ze netjes opgeladen. Ook helpt dit om eventuele blokkades op te heffen voordat ze je fysieke gezondheid gaan beïnvloeden.

Muladhara en het aarde element

chakra emotie blokkadeHet wortelchakra bevindt zich net onder je stuitbeen. Dit is waar de levensenergie volgens de oude Tantrische geschriften opgeslagen ligt. Met Kundalini yoga en bepaalde meditatie- en visualisatietechnieken wordt deze energie opgewekt en langzaam omhoog gehaald, zodat het uiteindelijk het kruinchakra kan bereiken en je in een hogere staat van zijn belandt.

Wortelchakra in balans

Het wortelchakra is verbonden met de kleur rood en het element aarde. Deze chakra verbindt je met de aarde. Als je wortelchakra open staat en in balans is, voel je je gegrond, evenwichtig en veilig. Je ervaart zekerheid in je leven en hebt vertrouwen in jezelf en anderen. Je voelt je ook verbonden met je lijf en weet wat het nodig heeft.

Blokkades

Het wortelchakra raakt geblokkeerd door gevoelens van angst, geschaad vertrouwen, (jeugd)trauma’s en onvervulde basisbehoeften. Thema’s waar op dit moment heel veel mensen mee te maken hebben door de coronacrisis. Blokkades kunnen zich op allerlei manieren manifesteren. Je kunt fysieke problemen ervaren in bijvoorbeeld je onderrug, bekken, darmen of blaas. Verder kun je je onzeker en onrustig voelen, angstig zijn en je niet gegrond voelen. Je verliest je ambitie en doelen uit het zicht en twijfelt aan jezelf. Je bent bang om ruimte in te nemen en op jezelf te vertrouwen. Eetstoornissen worden ook vaak verbonden aan blokkades in het wortelchakra.

Blokkades opheffen

Maar hoe hef je nou die blokkades in het wortelchakra op? Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt rode voeding eten, zoals tomaten, bieten, cranberries, aardbeien, granaatappel en rode appels. Verder staat contact met je lijf en met de aarde centraal. Ga dus lekker veel wandelen, liefst in de natuur. Alles waarbij jij je kunt verbinden met je lichaam helpt je wortelchakra in balans te brengen: sporten, dansen, een massage nemen of jezelf uitgebreid insmeren met olie bijvoorbeeld zijn goede remedies. Verder kun je met meditatie en visualisatie-oefeningen bewust de tijd nemen om te gronden. Stel je bijvoorbeeld voor dat er vanaf je wortelchakra stevige wortels de aarde in schieten, die jou altijd ondersteunen. Voorbeelden van yogahoudingen die het wortelchakra openen zijn de sukhasana (kleermakerszit), malasana (hurkzit), tadasana (berghouding) en vrksasana (boomhouding).

Interessante Muladhara feiten

Kleur: rood
Element: aarde
Edelstenen: onyx, robijn, granaat, zwarte toermalijn, obsidiaan, hematiet en rookkwarts
Frequentie: 396Hz
Mantra: LAM
Affirmatie: ‘Ik heb vertrouwen.’
Essentiële olie: deze harmoniseert je eerste chakra
Muziek: deze playlist is speciaal voor het balanceren van je eerste chakra

Meer lezen over chakra’s?

Sacraalchakra: zo open jij de bron van jouw creativiteit en sensualiteit
Zo reinig je jouw 7 chakra’s met edelstenen
Dit is hoe je geblokkeerde chakra’s weer laat stromen met de juiste voeding
Je kruinchakra: de verbinding tussen jou en het grotere geheel
Zonnevlechtchakra: dit is hoe je de bron van jouw innerlijke vuur zuiver houdt

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.