EFT therapie: Zo klop je emotionele blokkades weg met je eigen vingers

Heart + Soul
eft therapie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
14.04.2021

We hebben allemaal weleens last van negatieve emoties. Vaak verdwijnen die vanzelf, maar sommige donkere wolken kunnen hardnekkig zijn. Ze willen maar niet overwaaien, hoe hard je ook probeert positief te denken. Hoe fijn zou het zijn als hier een simpele oplossing voor is? Eentje die je altijd tot je beschikking hebt en waar je alleen jezelf voor nodig hebt? Die is er: Emotional Freedom Techniques (EFT) is een effectieve en snelle methode om remmingen, angsten en andere negatieve emoties weg te kloppen. Gewoon, met je eigen vingers.

EFT therapie: Zo klop je emotionele blokkades weg met je eigen vingers

Je kent het vast wel: die misselijkmakende knoop in je maag en dat zware gevoel in je hart als je je ergens zorgen over maakt. Misschien heb je een moeilijk gesprek gehad of moet je binnenkort iets doen dat je hartstikke eng vindt. Volgens de grondlegger van EFT voel je op dat moment in feite een vastgezette verstoring in een energiebaan (meridiaan). EFT gebruikt een soort ‘psychologische acupunctuur’ om die verstoring op te heffen. Het doel is om de ‘alarmcentrale’ in je brein te kalmeren, je levensenergie weer vrij te laten stromen en bepaalde gebeurtenissen of herinneringen te ontdoen van hun negatieve lading. EFT is een tool die binnen de energetische psychologie valt en 20 jaar geleden werd ontwikkeld door de Amerikaanse ingenieur Cary Graig.

Zo werkt het

meridianen eft

Om energetische blokkades op te heffen wordt er bij EFT met de vingers op specifieke meridiaanpunten geklopt, terwijl jij je op de negatieve emotie focust. Zo kan je levensenergie weer vrij door de meridianen gaan stromen. Je koppelt daarnaast ook een setup-statement aan de pijnlijke gevoelens of herinneringen. Die zien er vaak als volgt uit: ‘Ondanks (het betreffende probleem), accepteer ik mezelf volledig’. Een voorbeeld is: ‘Ondanks dat ik doodsbang ben om zometeen die presentatie te geven, accepteer ik mezelf volledig.’ De setup-statement verlicht de negatieve emotionele lading van de gebeurtenis, waardoor je er ook in de toekomst minder door overvallen zult worden.

De behandeling

Terwijl de behandelaar op het eerste meridiaanpunt, het karatepunt, klopt, spreek je je setup-statement 3 keer uit. Vervolgens wordt er op elk volgende meridiaanpunt 7 keer geklopt. Je herhaalt daarbij steeds het probleem waar je op focust. Bijvoorbeeld: ‘mijn angst voor het presenteren’, ‘mijn verdriet over de ziekte van mijn moeder’, etc. Dit hele proces kan nog één of twee keer herhaald worden. Aan het einde vergelijk je je gemoedstoestand met je gevoel vóór de behandeling.

Raadpleeg een EFT-therapeut

Je kunt EFT bij jezelf toepassen, maar het kan nog best lastig zijn om zelf uit te vogelen waar de meridiaanpunten precies zitten. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste woorden te gebruiken voor het affirmeren. We raden je dus aan om in ieder geval in het begin een gespecialiseerde EFT-therapeut te raadplegen die je op weg kan helpen. Voor je het weet ben je vertrouwd met de methode. Dan kun je ‘m altijd en overal gebruiken om dreigende wolken boven je hoofd te verdrijven en weer ruimte te maken voor het zonlicht.

En praattherapie dan?

Misschien denk je nu: ‘Negatieve emoties wegkloppen met je vingers? Dat kan toch helemaal niet?’. Toch is dat precies wat je met EFT kunt bereiken. Het is effectief gebleken bij onder andere de behandeling van angstklachten, posttraumatische stressstoornis (PTTS), depressie en slapeloosheid. Veel mensen proberen soortgelijke klachten op te lossen door te praten met een specialist. Dat kan natuurlijk zeker helpen, maar vaak blijft er op gevoelsniveau toch nog wat sluimeren. Zoals traumaspecialist dr. Bessel van Der Kolk stelt: je kunt intense emoties helaas vaak niet wegredeneren, hoe overtuigend je rationele gedachten ook zijn. Bovendien stelt Cary Graig dat alle emoties in de eerste plaats veroorzaakt worden door een energetische verstoring. Die vastgezette blokkade krijg je met alleen praten dus niet weg. Daarom combineert EFT een stukje cognitieve therapie (het benoemen van het probleem) met een fysieke handeling die inspeelt op je levensenergie en de ‘alarmcentrale’ in je brein.

EFT workshop

In de workshop CLEAR YOUR MIND van Rainbowblack Academy leer je hoe je EFT Tapping als snelle en doeltreffende zelfhulptool op jezelf kunt toepassen zodat je regie kan nemen voor de eigen mindset. De workshop begint met een introductie in tapping. Wat is tapping precies en hoe werkt het?  Daarna ga je zelf aan de slag met het vinden van een trigger door het invullen van een script en leer je hoe je hiermee EFT tapping kunt toepassen. De workshop is inclusief een handzaam boekje met alle benodigde informatie, toegang tot downloadbare invulscripts, en vijf tapping audio’s waarin de volgende thema’s aan bod komen:
• First aid at work
• Letting go of stressy day
• I want to sleep
• I’m okay
• Boost my happiness
Kijk voor meer informatie op www.rainbowblackacademy.com

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Rainbowblack Academy

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.