EFT: Zo klop je emotionele problemen weg met je eigen vingers

Body
EFT kloppen vingers
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
17.04.2017

We hebben allemaal wel eens last van negatieve emoties. Vaak verdwijnen die vanzelf, maar sommige donkere wolken kunnen knap hardnekkig zijn. Hoe fijn zou het zijn als er een oplossing is voor deze emoties? Die is er! Emotional Freedom Techniques (EFT) is een effectieve en snelle methode om remmingen, angsten en andere negatieve emoties weg te kloppen. Gewoon, met je eigen vingers.

Klop je emotionele problemen weg met EFT

Je kent het vast wel: je hebt een moeilijk gesprek gehad en als je er alleen al denkt ervaar je angst en spanning in je buik. Wat je in feite voelt is een verstoring in een energiebaan (meridiaan). Deze verstoring heeft zich vast gezet in je EFTlijf. Als je dan met je vingers klopt op specifieke meridiaanpunten, je aandacht richt op je buik en het vervelende gesprek in je hoofd herhaalt, samen met positieve affirmaties, dan gebeurt er iets bijzonders: de verstoring wordt opgeheven en de negatieve emotionele lading van de belastende herinnering verdwijnt. In een notendop is dit de hele EFT procedure, een behandelmethode die valt binnen de energetische psychologie en zo’n 20 jaar geleden werd ontwikkeld door de Amerikaanse ingenieur Gary Craig.

Negatieve gebeurtenissen

Nu hoor ik je denken “Negatieve emoties weg kloppen met je vingers? Dat kan toch helemaal niet?” Toch is het precies wat je met EFT kunt bereiken. Veel mensen proberen negatieve gebeurtenissen een plekje te geven door te praten met een specialist. Dat kan zeker helpen, maar vaak sluimert er toch altijd nog een stuk onrust. Dat heeft zich ‘vastgezet’ in je lichaam en krijg je met alleen praten niet weg. Bij EFT combineer je cognitieve therapie – door kwesties hardop te benoemen – met een fysieke handeling: het kloppen met je vingers op een aantal meridaanpunten waardoor de meridianen (energiebanen) in je lichaam worden gestimuleerd. Iets soortgelijks gebeurt bij acupunctuur alleen wordt er bij EFT geen gebruik gemaakt van naalden.

Juiste meridiaanpunten

EFT Martin de WitteEFT kun je bij jezelf toepassen, maar als je er geen ervaring mee hebt is het vinden van de juiste meridiaanpunten en het kiezen van de juiste woorden en positieve affirmaties in het begin nog best lastig. Gelukkig zijn er ervaren therapeuten die je op weg kunnen helpen. Zelf heb ik goede ervaringen met emotietherapeut Martin de Witte. Wat zo speciaal is aan Martin, is dat hij ook telefonisch consulten geeft. Dat betekent dat je, waar in het land je ook woont, geholpen kunt worden. EFT werkt dus zelfs via de telefoon, omdat de handelingen hetzelfde blijven. Alleen laat hij je nu op jezelf kloppen.

Voor meer informatie over EFT, kun je kijken op emotietherapeut.nl
Tekst: Hanneke de Haas

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link