Je innerlijke kind helen? Déze boeken top 10 geeft je houvast

Heart + Soul
innerlijk kind boeken

Nathalie Meertens
17.03.2022

Iedereen heeft een innerlijk kind. Of eigenlijk: een hele hoop innerlijke kinderen. Als ze gelukkig zijn en je een gezonde relatie met ze hebt, geven ze je vreugde, creativiteit en levensmoed. Bij veel mensen draagt het innerlijke kind echter volop oude wonden en onvervulde verlangens mee, bijvoorbeeld als gevolg van een onveilige jeugd. Zolang je geen gehoor geeft aan zijn of haar schreeuw om heling, is de kans groot dat je geleefd wordt door overlevingsmechanismen en angst. Dat wil niemand, maar de confrontatie aangaan is in het begin vaak eng en pijnlijk. Om je wat extra ondersteuning te geven op de hobbelige reis naar een gelukkiger en gezond leven, geven we je graag onderstaande 10 boektips mee. 

Je innerlijke kind helen? Déze boeken top 10 geeft je houvast

1. Het helen van je innerlijke kind, Susanne Hühn

het helen van je innerlijke kind

De titel zegt het al: dit boek staat van voor tot achter in het teken van het innerlijke kind. De therapeute Susanne Hühn laat naar aanleiding van heldere concepten en talloze oefeningen zien hoe je een gezonde relatie met jouw innerlijke kind opbouwt. Je leert verschillende delen van je innerlijke kind (zoals het gekwetste, verloren, donkere en paradijselijke deel) te helen en bevrijden. Met als resultaat een gezonder, krachtiger en creatiever leven. Dit is een boek om rustig tot je te nemen en vooral ook mee te oefenen.  Tip: spreek de meditaties in op je telefoon terwijl je ze leest, dan kun je ze als geleide meditatie in de praktijk ervaren. Verkrijgbaar via bol.com, €23,50.

2. De fontein, Els van Steijn

Dt boek van één van onze meest dierbare contributors en familiesystemen-expert Els van Steijn mag niet ontbreken in ons lijstje. Els: ‘Je innerlijke kind zie ik als een stukje van jezelf dat je mogelijk bent kwijtgeraakt. Als je als mens moet overleven – en daar bedoel ik ook mee dat je een nare of ingewikkelde periode moet doorkomen – kan het zijn dat je een stukje van jezelf afsplitst onder leiding van een overlevingsmechanisme. In dat zogenaamde kindsdeel zit ook een vermogen of een vaardigheid die je daardoor niet tot nauwelijks nog ter beschikking hebt, bijvoorbeeld speelsheid, het vermogen om te je te verbinden, om echt te kunnen voelen etc. Door bepaalde meditaties of opstellingenwerk kun je dat ‘kindsdeel’ weer in jezelf integreren. Dan ben je weer compleet. Ook beschik je dan weer over ‘het zaadje’ van het vermogen of de vaardigheid die je kwijt bent geraakt. Je kunt over ‘een stukje van jezelf kwijtraken’ meer lezen in mijn boek De fontein, vind je plek.’

3. De herontdekking van het ware zelf, Ingeborg Bosch

herontdekking van het ware zelf innerlijke kind

Ingeborg Bosch is psycholoog en grondlegger van Past Reality Integration (PRI). Deze vorm van therapie is gebaseerd op de gedachte dat we als mens een gedeeld bewustzijn hebben moeten ontwikkelen. Het ene deel bekijkt alles door de ogen van het kind dat we ooit waren, en het andere deel ziet de wereld van de volwassene die we nu zijn. Hoe je dingen ervaart hangt af van welk deel van het bewustzijn op dat moment actief is. Dit boek helpt je inzicht te krijgen in die ‘gespletenheid’, oude pijn en overlevingsmechanismen te herkennen en weer ‘heel’ te worden. Verkrijgbaar via bol.com, €20,99.

4. Niemandskinderen, Carolien Roodvoets

Niemandskinderen innerlijke kind

Dit boek van psychotherapeut en seksuoloog Carolien Roodvoets prikt de fabel door dat ouders per definitie liefde (kunnen) voelen voor hun kinderen. Het beschrijft uitgebreid hoe een onveilige jeugd zich kan ontvouwen en wat de gevolgen ervan kunnen zijn in het latere leven. Gelukkig staat een deel van het boek ook in het teken van helen. Roodvoets is goudeerlijk over hoe moeilijk dat kan zijn, maar laat de lezer altijd hoop houden. Een boek voor volwassenen die worstelen met de last van een onveilige jeugd en voor hulpverleners die met deze groep te maken hebben. Verkrijgbaar via bol.com, €15,99.

Lees voor een voorproefje alvast:
Herstellen van trauma: deze 5 fasen doorloop je in het proces van heling
Wanneer je als kind de steunpilaar van je ouders wordt: 7 vormen van parentificatie

5. Het drama van het begaafde kind, Alice Miller

drama van het begaafde kind innerlijke kind

Dit beroemde boek kon niet aan dit lijstje ontbreken. Alice Miller studeerde filosofie, psychologie en sociologie en was jarenlang psychoanalytica. Het hoofdthema van al haar boeken is de loochening van het lijden in de kindertijd en de levenslange gevolgen daarvan. Helaas kunnen we niet terug te tijd in om het verdriet van onze kleine ikken ongedaan te maken. Maar in het heden kunnen we wel onze verloren integriteit heroveren en oude pijn op een gezonde manier integreren in ons bewustzijn. In dit boek vertelt Alice Miller je hoe je jezelf van slachtoffer tot krachtige, verantwoordelijke self-healer transformeert. Verkrijgbaar via bol.com, €23,50.

6. The Body Keeps the Score, Bessel van der Kolk (NL: Traumasporen)

the body keeps the score

Dit is geen boek dat je zomaar even snel tussendoor leest. Maar als je er de tijd voor neemt, kan het je helingsproces enorm verrijken. Bessel van der Kolk is psychiater en traumaspecialist. In dit boek laat hij in begrijpelijke taal de verregaande gevolgen van trauma op lichaam en geest zien. Aan de hand van talloze wetenschappelijke onderzoeken en jarenlange praktijkervaring bespreekt Van der Kolk ook verschillende effectieve behandelmethoden. Onmisbaar in je boekenkast als je met (jeugd)traumasporen worstelt. (Van der Kolk haalt door het hele boek heen heftige voorbeelden aan, dus bij deze geef ik je graag een trigger warning mee.) Verkrijgbaar via bol.com, €29,00.

7. How to Do the Work, Nicole Lepera

how to do the work

Eerst even dit: Volg je The Holistic Psychologist al op Instagram? Zo niet, doe dat dan vooral meteen even zodra je klaar bent met het lezen van dit artikel. Alle wijsheid die je daar vindt komt van Nicole Lepera, klinisch psycholoog. Binnenkort komt haar boek How to Do the Work uit, waarin ze haar verfrissende kijk op heling uiteenzet. Fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid komen hier samen, en het heropvoeden van jezelf staat centraal. Je leert los te komen van je overlevingsmechanismen, trauma niet langer de hoofdrol te laten spelen in je relaties en je te verbinden met een onuitputtelijke innerlijke krachtbron. Pre-order via bol.com. 

8. De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown

de kracht van kwetsbaarheid

Ik ken eigenlijk niemand die Brené Brown kent en geen fan van haar is. Ze is onder andere bekend van haar beroemde TED Talk The Power of Vulnerability. In haar boek De kracht van kwetsbaarheid vertelt Brown wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en presteren. Ze put hierbij uit haar jarenlange onderzoek naar schaamte, moed en authenticiteit. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze kwetsbaar zijn en associëren kwetsbaarheid met onzekerheid, risico’s of zelfs zwakte. Maar volgens Brown is het de basis van alle mooie dingen in het leven. Verkrijgbaar via bol.com, €20,99(PS: Zin om ergens naar te luisteren terwijl je op je boek wacht? Check The Call to Courage op Netflix en deze Red Table Talk.)

2 bonustips van Holistik lezers!

Op Instagram vroegen we jullie om jullie beste boektips. Een aantal van bovenstaande titels kwamen ook terug in jullie antwoorden. Twee tips die voor ons nieuw waren zijn Liefdesbang van Hannah Cuppen, over het overwinnen van verlatings- en bindingsangst, en Homecoming van John Bradshaw. Zo hebben we samen een mooi, inspirerend lijstje samengesteld. Happy healing! 

Meer lezen over het innerlijke kind?

Het innerlijke kind in je relatie: hoe partners oude pijn oproepen én oplossen
Jouw innerlijke kind: waarom een liefdevolle relatie met ‘je lagere zelf’ van levensbelang is 
Je innerlijke kind: aan deze 5 signalen merk je dat het vraagt om heling
Het helen van je innerlijke kind: deze 5 leefregels geven houvast

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.