In de overgang kun je door alle hormoonschommelingen de meest verrassende lichamelijke en mentale veranderingen opmerken. Wist je bijvoorbeeld dat veel vrouwen last krijgen van pijn in hun handen en voeten? Die klachten kunnen variëren van een lichte gevoeligheid tot zeurende pijn, een branderig gevoel of plotselinge krampen. Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van dit symptoom.
Zere voeten bij opstaan overgang
Tijdens de overgang maakt je lichaam steeds minder van het hormoon oestrogeen aan. Oestrogeen helpt onder andere je botten en gewrichten sterk en gezond te houden. Je botten en gewrichten worden van nature wat minder sterk als je ouder wordt, maar de overgang kan dit proces een flinke zet geven. En dat kan voor stijfheid en pijn zorgen. Vooral omdat een verlaagd oestrogeenniveau ook voor weefselverlies, onder andere op de voetzolen zorgt. Schuren en wrijven zijn dan ineens aan de orde van de dag als het om je voeten gaat. Dat voel je mogelijk in je rug en heupen, en wist je dat zelfs de gewrichten in je voeten gevoelig kunnen worden? Vooral na een nacht slapen kun je dat merken. Als je uit bed stapt, lijkt het dan alsof je botten even een opdonder krijgen van de (koude) harde vloer.
Kate Codrington, schrijfster en menopauze-mentor, deelt haar persoonlijke ervaring met dit onderbelichte symptoom in haar boek Tweede lente: ‘Het eerste signaal dat ik van de overgang kreeg was het verdwijnen van de zachte kussentjes op mijn voetzolen en handpalmen. Het leek wel alsof mijn botten zich bij iedere stap in de aarde boorden. Ik verloor letterlijk mijn zachtheid en de kussentjes voor mijn verbinding met de aarde, maar ik voel me via mijn botten meer gegrond en sterker dan ooit. Ik voel me deel van de aarde: haar seizoenen zijn mijn seizoenen.’
Hete voeten
Iets anders wat je tijdens de overgang op kan merken aan je voeten: ze worden soms ineens gloeiend heet. Dat kan een onderdeel zijn van een full body opvlieger, maar ook gewoon zomaar. Mogelijk verergert het hete gevoel ’s nachts, waardoor je nachtrust verstoord raakt. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door het vasthouden van vocht, een veranderde bloedsomloop of zenuwgevoeligheid als gevolg van hormonale schommelingen. Een verkoelend voetbad, voetmassage, en het gebruik van ademende, katoenen sokken kan verlichting bieden.
Brandende handen en voeten
Naast een heet gevoel kun je ook een brandende sensatie opmerken in je handen en voeten. Zodra de concentratie oestrogeen in je bloed daalt, vermindert dit ook de conditie van je huidbarrière. Je huid wordt veel gevoeliger voor invloeden van buitenaf en reageert hier ook sneller op. Dit kan zorgen voor een prikkende huid tijdens de overgang. Een brandend gevoel kan ook te maken hebben met perifere neuropathie, een aandoening waarbij de zenuwen in de handen en voeten gevoeliger worden. Hormonale veranderingen spelen hierin een grote rol, maar ook een tekort aan vitamines, zoals B12 zijn van invloed. Raadpleeg je arts als je last hebt van pijn of een heet of brandend gevoel in je handen en voeten.
Kramp in voet
Spierkrampen zijn een veelvoorkomend overgangssymptoom. Tijdens de overgang ga je niet alleen minder oestrogeen maar ook minder progesteron aanmaken. Dit hormoon heeft een kalmerend effect op je lichaam, dus als je er minder van produceert kun je je meer gespannen voelen, ook fysiek. Voeg daar juist een hoger niveau van het stresshormoon cortisol aan toe én een verlaagd gehalte collageen, en de kans is groot dat je af en toe zeurende krampen voelt in je spieren. Een tekort aan mineralen zoals magnesium of kalium kan ook meespelen.
Pijn in benen en voeten tijdens de overgang
Kortom, pijn in benen en voeten tijdens de overgang is een van de vele overgangsklachten die je als vrouw kunt ervaren. De hormonale veranderingen beïnvloeden allerlei aspecten in je lichaam, waaronder je vochthuishouding, doorbloeding en de conditie van je botten en gewrichten. Mogelijk kom je ook wat aan in gewicht, beweeg je minder en ervaar je meer stress: allemaal factoren die de pijnklachten kunnen verergeren. In de eerste plaats is het dus belangrijk om te kijken of je je leefstijl (nog) gezonder kunt maken om klachten te verlichten.