videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Nieren: help de ‘batterijen’ van je lichaam de winter door met déze Taoïstische tips

Body
nieren winter
Alex van Galen

Alex van Galen
02.01.2024

Voel je je uitgeput en heb je het altijd koud in de winter? Dan moet je extra goed voor je nieren zorgen. Je nieren zijn de batterijen van je lichaam. Daarbij zijn ze verbonden met het element water en dus extra gevoelig voor kou. Volgens Taoïsten zijn je nieren de opslagplaats voor je reservevoorraad levensenergie. En die wil je in de koude winter zo min mogelijk aanspreken. Genoeg redenen dus om je nieren te vriend te houden. Auteur en Tao-leraar Alex van Galen deelt een aantal eenvoudige tips en Taoïstische oefeningen om je daarmee te helpen. 

Help je nieren de winter door met deze tips en Taoïstische oefeningen

Herken je dit: je hebt altijd koude handen en voeten, moet vaak plassen, voelt je vaak uitgeput, hebt wallen onder je ogen, en ervaart een chronisch gevoel van stress? Dan kunnen je nieren waarschijnlijk wel een opkikkertje gebruiken. Met name in de winter hebben je nieren namelijk extra ‘voeding’ nodig. Maar hoe doe je dat en waarom zijn je nieren zo belangrijk?

Je nieren: de opslagplaats van je vrouwelijke oerenergie

Je nieren zijn verbonden met je seksuele energie en zijn volgens Taoïsten ook de opslagplaats van creatieve oerenergie. Toen je geboren werd kreeg je van je ouders een grote hoeveelheid van deze primordial energy mee. Tijdens je leven gebruik je een deel van die energie om je lichaam te laten functioneren en een ander deel om nieuw leven te creëren, want dat komt terecht in eicellen en sperma. Maar je reservevoorraad oerenergie sla je op in je nieren. Als mensen van ouderdom sterven zijn de nieren niet voor niets de allerlaatste organen die ermee ophouden. Het is dus heel belangrijk om je batterijen niet uit te putten.

Energielekken

Je twee belangrijkste energielekken zijn stress en verkwiste seksuele energie. Daarom hebben Taoïsten technieken ontwikkeld om mannen tijdens de seks niet te laten ejaculeren en om vrouwen te leren hun menstruatie te laten stoppen wanneer zij dat willen. Ja, dat lees je goed: Taoïstische vrouwen hebben doorgaans controle over hun menstruatiecyclus. Maar dat vereist natuurlijk training. Dus als je vandaag nog je nieren wilt helpen dan is ontspanning de snelste methode. Zeker in onze maatschappij waarin alles op stress en mentale (vuur)energie draait. Met uitgeputte nieren heb je niet genoeg water energie om de krachtige vuur energie in je hart in balans te houden. Je krijgt dan letterlijk een burn-out.

Nieren: verbonden met je diepere emoties

Water is dus je seksuele oerkracht. Deze vrouwelijke energie draagt nieuw leven, originaliteit en creativiteit in zich. Als je genoeg water hebt, dan bubbelen de nieuwe ideeën in je op, je voelt je sterk en je vertrouwt als vanzelfsprekend op je instinct. Je maakt je dan ook geen zorgen over de toekomst. Maar als je te weinig water hebt word je al snel angstig, je voelt je zwak en moe. Een tekort aan water geeft namelijk een gevoel van behoeftigheid en een schaarstebewustzijn. Hoe laad je je nieren op? Hieronder volgen een aantal tips en oefeningen.

Nieren EHBO

  • Hou ze lekker warm met een wollen vest of trui.
  • Verbind jezelf letterlijk met het water element: neem een heerlijk warm bad of een lange douche.
  • Zorg dat je genoeg drinkt, liefst warme kruidenthee of warm water.
  • Zoek regelmatig ontspanning en me-time.
  • Ontspan je psoas. Deze ‘spier van de ziel’ is namelijk intiem verbonden met je nieren. Als je languit met gestrekte benen op de grond gaat liggen en je rug trekt hol, dan is je psoas waarschijnlijk gespannen (meestal omdat je teveel zit). Sommige oefeningen hieronder zijn ook lekker voor je psoas.

Grondig opladen: contact maken met de aarde

Als je je nieren echt wilt opladen, dan kun je het beste contact maken met de aarde. Want diep in de aarde vind je de donkere water- of yin energie die je nieren voedt.

Lumbar swing

Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte. Maakt in gedachten contact met de aarde. Zwaai dan losjes met je handen naar links en naar rechts. Dat doe je vanuit je heupen en je lage ruggenwervels, zodat die meedraaien. Daarmee masseer je automatisch je nieren.

De Beer

Ga weer staan en laat je armen losjes hangen. Trek eerst je rechterschouder naar voren, naar boven en dan zo ver mogelijk terug naar achteren (je maakt dus een cirkel). En daarna in één beweging je linkerschouder en dan weer rechterschouder, enzovoorts. Je probeert daarbij je met je rechterschouder je linker schouderblad te raken (wat natuurlijk niet lukt) en met je linkerschouder je rechterschouderblad. Voel daarbij je hoe je nieren (op de grens tussen je ribbenkast en je onderrug) heerlijk gemasseerd worden en alle spanning uit je onderrug vrijkomt. Ook heerlijk voor je psoas.

Masseer je waterkanalen

Masseer je onderrug en je benen. En kneed dan de binnenkant van je benen, want daar lopen de watermeridianen. Masseer ook je voetzolen stevig, met name het zogenaamde N1 punt waar de waterenergie je lichaam binnenstroomt. Als je je tenen naar binnen trekt, zit het N1 punt in het kuiltje in de bal van je voet. Ook je liezen zijn een belangrijk punt om te masseren.

Masseer je nieren

Masseer je nieren door je onderrug vlak onder je ribbenkast lekker te kneden. Doe dat totdat je je nieren echt warm voelt worden. Klop dan zachtjes met een losse vuist op je nieren (de helft van je nier zit achter de ribbenkast, de helft komt eronderuit). Kneed dan nog eens en leg je handen op je nieren. Probeer je nieren echt te voelen. Vaak voelt de ene nier anders aan dan de andere. Geef de nier die wat meer samengetrokken en gespannen voelt wat extra liefdevolle aandacht. Chi flows where the mind goes, dus denken aan je nieren geeft er ook automatisch meer energie aan.

Geef je nieren een energetisch bad

Verbeeld je dat je in de warme oceaan staat of zit. Het water reikt tot aan je middel. Zuig het blauwe water dan naar binnen met je nieren totdat ze helemaal verzadigd voelen.

Kidney Packing

Ga rechtop op een stoel zitten met je voeten stevig op de grond. Maak in gedachten contact tussen je nieren en de aarde. Ga diep de aarde in en verbeeld je dat daar een diepe, donkerblauwe, haast zwarte, koele waterenergie ligt. Verleng je benen energetisch zodanig dat ze diep in de aarde steken en de energie opslurpen. Als je wilt kun je je adem daarbij gebruiken. Adem met kleine slokjes in terwijl je je buik niet uitzet maar juist intrekt. Als je het doorhebt is het heel eenvoudig. Je kunt zelfs je bekkenbodemspier bij ieder slokje een beetje aanspannen, want die spier is heel belangrijk voor je contact met de aarde. Zorg dan wel dat je je bekkenbodemspier na de oefening weer helemaal ontspant. Vaak krijg je te horen dat je je bekkenbodemspier sterker moet maken, vooral na een zwangerschap. Maar bij veel mensen die een zittend beroep uitoefenen is deze spier juist heel erg gespannen, waardoor je niet goed kunt aarden. De spier moet dus wel sterk zijn, maar ook ontspannen.

Geen tijd voor deze oefeningen?

Masseer dan af en toe je oren. Het lijkt misschien raar, maar je oren en je nieren zijn met elkaar verbonden. Ze lijken qua vorm zelfs op elkaar. Masseer je oren dus lekker en voel hoe je nieren dan opgelucht ademhalen.

MINI WORKSHOP ‘JEZELF AARDEN’ MET HOLISTIK KORTING

Taoleraar Alex van Galen helpt je contact te maken met je lichaam en alle ideeën en patronen los te laten die je natuurlijke groei en ontwaken tegenhouden. Hij geeft (online) workshops om je te helpen aarden en emotionele blokkades in je lichaam op te lossen. Wil je minder in je hoofd zitten door je diep te verbinden met de aarde en je ware zelf? Doe dan nu de miniworkshop ‘Jezelf Aarden’. Als lezer van Holistik betaal je slechts €79 in plaats van €89. Klik hier om gebruik te maken van deze aanbieding.

Mini-workshop Jezelf aarden

van

€89,-

€79,-

Een gezond lichaam & een stressvrije geest? Leer jezelf aarden met duizenden jaren oude Taoïstische technieken.
Bestel nu voor €79,-.

Bestel nu! Alex van Galen
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.