Dagelijks je voeten masseren: dit is waarom al je organen er baat bij hebben

Body
voetmassage organen

Waar men binnen de Chinese Traditionele Geneeskunde al 4000 jaar van overtuigd is, begin ik zo langzamerhand ook te geloven: dagelijks je voeten masseren is een super gezonde gewoonte waar al je organen baat bij hebben.

Een dagelijkse voetmassage: dit is waarom al je organen er baat bij hebben

Dagelijks je voeten masseren is een super gezonde gewoonte. Je hele lijf – dus al je spieren, weefsels en organen – is namelijk weerspiegeld in je voeten. Door ze regelmatig te masseren ontstaat een betere doorbloeding, wordt de lymfe- en energiedoorstroming gestimuleerd en kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Hierdoor kan ieder orgaan in je lijf optimaal gaan functioneren. En voel jij je dus fitter.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Voetmassage en feflexpunten

Zelf masseer ik mijn voeten ‘s ochtends of ‘s avonds, het is maar net wat me het beste uitkomt. Ik gebruik daarvoor het liefst een product dat snel intrekt zodat ik meteen mijn sokken en schoenen weer aan kan. De biologische voetencrème van VolcanicEarth is mijn laatste ontdekking. In deze 100% natuurlijke crème zit etherische pepermuntolie waardoor je voeten direct fris en licht aanvoelen. Als ik mijn voeten ‘s avonds masseer en wat meer tijd heb zet ik meditatiemuziek op van Daniel Schotsborg en maak ik van het masseren een moment van fysieke en mentale ontspanning. Wat ik tijdens iedere massage probeer te doen, is focussen op bepaalde reflexpunten. Welke belangrijke reflexpunten er in je voet zitten zie je op de afbeelding hieronder.

voeten masseren

Ik heb eerlijk gezegd meestal niet het geduld om elk punt intensief te masseren en dus concentreer ik me vooral op de volgende vier punten als ik mijn voeten masseer:

1) De hypothalamus

Het gebied aan de buitenkant van je grote teen correspondeert met de hypothalamus. Dit is een gedeelte van je hersenen dat een rol speelt bij vechten, vluchten, lust én eten. Zo regelt de hypothalamus je hongergevoel. Door de zijkant van je grote teen te masseren kun je (tijdelijk) een verzadigd gevoel krijgen. Ik heb het een paar geprobeerd en merk inderdaad verschil. Het is niet zo dat je een knorrende maag het zwijgen kunt opleggen, maar lichte trek lijkt wel te verdwijnen.

2) De solar plexus

Dit punt zit onder de bal van je voet. Als je hier op drukt en dit gebied masseert verminder je stress en daardoor krijg je een betere ademhaling. Hierdoor voel je je meer ontspannen.

3) Urinewegen (urinary bladder)

Door dit gebied aan de zijkant van je voet te masseren, stimuleer je de urinewegen en help je je lichaam om vocht af te drijven. Ik trek vaak wat extra tijd uit voor dit gebied op warme dagen als ik meer vocht vast hou.

4) Dikke darm en dunne darm (colon and intestines)

Dit reflexpunt speelt een rol bij het verteringssysteem. Heb je last van je darmen? Oefen met een vinger dan druk uit op het midden van je hak.

Koude voeten

Waar het masseren van je voeten óók bij helpt is iets waar ik zelf regelmatig last van heb: koude voeten. Ook tijdens de warmere maanden van het jaar. Volgens de Chinese Geneeskunde duidt kouwelijkheid in je lichaam op een gebrekkige stroom van (verwarmende) energie (yang deficiëntie) of te weinig bloed (yin deficiëntie). Yang of yin deficiëntie zijn disbalansen in je lijf die verschillende oorzaken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress, te weinig beweging of verkeerde voeding. Nu is je levensstijl te veranderen natuurlijk de beste manier om je voeten lekker warm te houden. Op de korte termijn boek je resultaat met het masseren van een punt bovenop je voet. Dit punt (Tai Chong) bevindt zich bovenop je voet tussen je grote teen en en de teen ernaast, op ongeveer 2,5-3 cm vanaf de teenopening omhoog. Druk met de punt van je duim stevig op dit punt. Houdt deze druk vast voor ongeveer 2 à 3 minuten. Doe dit op beide voeten.

Meer lezen over verzorging van je voeten?

Voetreflexologie: waarom je voeten de poort zijn naar een goede gezondheid
Voetreflexoloog legt uit: deze geheimen geven jouw voeten prijs
Op blote voeten lopen: waarom het veel gezonder is dan je denkt
Voetreflex & burn-out: waarom je voeten de toegangspoort zijn naar heling
5 holistische tips om je voeten te verzorgen in de herst

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link