Oxytocine: waarom dit knuffelhormoon zo belangrijk is voor je gezondheid

by Evelyn van Hasselt 04.07.2017

Oxytocine is een wonderbaarlijk stofje. Het geeft een prettig gevoel, ontspant je spieren en zorgt er zelfs voor dat je minder stresshormonen aanmaakt. Hoe je de productie van oxytocine een zetje in de goede richting kunt geven lees je hier.

Oxytocine: waarom dit knuffelhormoon zo belangrijk is voor je gezondheid

Het hormoon oxytocine werd in 1909 ontdekt door de Britse farmacoloog Henry Dale. Decennia lang stond oxytocine bekend als ‘zwangerschapshormoon’ vanwege de rol bij de bevalling en het op gang brengen van de borstvoeding. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam men er achter dat oxytocine niet alleen een hormoon is, maar óók een neurotransmitter.

Signaalstofje

Een neurotransmitter is een signaalstofje dat er voor zorgt dat je cellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Bekende neurotransmitters zijn adrenaline, dopamine en serotonine. Waar adrenaline en dopamine een opwekkend effect hebben, heeft serotonine juist een kalmerende werking. Oxytocine doet weer wat anders. Het koppelt gevoelens van plezier en ontspanning aan het verbinden met andere mensen via aanraken, knuffelen, vrijen, massage en zelfs oogcontact. Zodra je positief onderling contact ervaart, maakt je hypothalamus extra oxytocine aan. En dat is ontzettend gezond voor je lichaam en geest! Oxytocine stimuleert namelijk een vredig en rustig gevoel en de neiging voor anderen te willen zorgen. Het hormoon bevordert bovendien het ontspannen van je spieren en zorgt er voor dat er minder stresshormonen worden aangemaakt. Het punt is alleen dat we in een tijd leven waarin we elkaar steeds minder aanraken…

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Aanraakhonger

Anno 2017 krijgt communiceren via WhatsApp vaak voorrang boven een echt gesprek. En daar komt nog eens bij dat we in de westerse wereld sowieso veel waarde hechten aan personal space. De gemiddelde Nederlander heeft het liefst dat zijn gesprekspartner op ongeveer een armlengte afstand blijft. Vanuit cultureel perspectief zitten we dus niet snel bij elkaar op schoot. Dit heeft tot gevolg dat we steeds minder worden aangeraakt. Tiffany Field, directrice van het Touch Research Institue in Miami, spreekt in dit verband van ‘aanraakhonger’. Volgens Field zijn er tegenwoordig maar weinig mensen die dagelijks komen aan een gezonde dosis lichamelijk contact. Ook de Zweedse professor in de fysiologie Kerstin Uvnäs Moberg kwam tot deze conclusie. Ze schreef er een helder boek over: De oxytocine factor. Benut het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid. Haar belangrijkste conclusie? We kunnen alleen gezond blijven als we stress bestrijden met onthaasting en ontspanning. En dan het liefst door prettig contact door bijvoorbeeld knuffelen, vrijen, massage of het aaien van huisdieren.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN