Cacao & serotonine: dit gebeurt er in je hersenen zodra chocola je tong raakt 

Heart + Soul
chocola, cacao, serotonine, pure kakaw
karlijn visser

Karlijn Visser
11.12.2018

Chocola bevat mystieke krachten en daar kun je vooral in de winter ernstig goed gebruik van maken. Het gaat om de kwaliteit van de cacao die erin zit; hoe puurder die is, hoe groter het transformerende effect van de cacao op health & spirit. Niet voor niets stond cacao in oude culturen bekend als eten van de Goden. Het is een natuurlijke hart opener die je wijze inzichten kan geven en milder naar jezelf en andere mensen laat kijken. Ook bevat cacao geluksstofjes die de aanmaak van serotonine en dopamine stimuleren. Om het knuffelgehalte op onze Conscious Christmas Fair aankomend weekend te vergroten, zal Erik Westerduin van Nederlands eerste cacaobar ‘Pure Kakaw’ iedereen van een cacao-shot voorzien. 

Cacao & serotonine: dit gebeurt er in je hersenen zodra chocola je tong raakt

Cacao heeft een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en mineralen zoals ijzermagnesium en koper. Deze ontspannen je lichaam en zorgen ervoor dat alles in je lijf naar de juiste plek vervoerd wordt. Ook is cacao rijk aan antioxidanten, waardoor het je beter bestand maakt tegen vrije radicalen. De stofjes Phenylethylamine (PEA), anandamide en tryptofaan in cacao, werken voor neurotransmitters als serotonine en dopamine die een warm geluksgevoel geven. Doordat de heropname van deze neurotransmitters wordt geblokkeerd door cacao, blijven ze extra lang actief en versterkt het effect. De effecten van PEA worden ook wel omschreven als ‘runner’s high‘, en anandamide heeft de bijnaam ‘bliss molecule’. Het effect van de geur en smaak van cacao is transformerend als je cacao bewust als healing medicine inzet.

Transformerende Cacao Bar

chocola, cacao, serotonine, pure kakawErik en Leonie, founders van cacaobar Pure Kakaw in de Westergasfabriek in Amsterdam, raakten in de Amazone gefascineerd door de heilige plant en hoe je deze inzet als medicijn. Nu maken ze zelf bijzondere drankjes op basis van de beste cacao door hen persoonlijke geselecteerd en geïmporteerd uit Nicaragua. Erik: “Elke dag nemen we beslissingen. Als we dit doen vanuit een open liefdevol hart wordt de wereld om ons heen vanzelf steeds mooier. Cacao helpt daarbij. Een puur cacaodrankje op basis van warm water en gesmolten cacao heeft het meeste effect als ‘heart opener‘. We hebben het hier dus niet over de mierzoete chocobars zoals je die in de supermarkt aantreft. In de meeste massa cacaoproducten zijn juist die fijne stofjes namelijk nauwelijks nog werkzaam. De cacao is industrieel verwerkt, te heet gebrand, chemische behandeld en ze hebben de boter van het poeder gescheiden. De combinatie van cacao met koeienmelk (zoals in traditionele chocomel) weerhoud je lichaam helaas van het opnemen van deze gezonde stofjes zoals hierboven genoemd. Om optimaal te genieten van de effecten van cacao, is een puur cacao drankje daarom het beste. Of in combinatie met amandel- of kokosmelk en wat kurkuma voor een ‘Golden Cacao Milk‘ bijvoorbeeld”.

Cacao en antioxidanten

Naast deze heerlijke effecten is cacao enorm gezond. Met de hoogste concentratie antioxidanten bekend in voedsel, mineralen en gezonde vetten wordt het gezien als potente superfood. Een van de bekendste werkzame stoffen in cacao is theobromine die het hart stimuleert en je hart en bloedvaten beschermt. Daarom wordt pure chocolade aangeraden in een gezond dieet. Maar natuurlijk is het nog beter om pure cacao te gebruiken. Cacao drankjes zijn volgens Erik ideaal als je meer focus nodig hebt of op zoek bent naar creatieve ingevingen voor je werk.

Tot en met 1 maart 2019 vind je de pop-up choco-bar Pure Kakaw in Amsterdam in de Westergasfabriek. Op 15 & 16 december deelt Erik cacaoshots uit op onze Kerstfair om jou kennis te laten maken met de heart-opening-powers van cacao. Ook neemt Erik chocolade harten mee om zelf een cacaodrank voor twee personen mee te maken. Echte liefde is dus écht wel te koop ;-)! Zien we je daar?

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link