Iets minder vrolijk na je 40e? Deze rol spelen serotonine en oxytocine

Body
overgang serotonine

Ben jij eind dertig, begin veertig? Dan is de overgang waarschijnlijk een onderwerp dat je graag nog even parkeert tot je er daadwerkelijk in zit. Ook ik houd verdwijnende tailles, stemmingswisselingen en opvliegers het liefst buiten mijn mentale blikveld. En toch heb ik besloten om vaker te gaan schrijven over deze periode die elke vrouw vroeg of laat doormaakt. Je kunt namelijk al zes (!) jaar voor het uitblijven van je menstruatie slechter gaan slapen, last krijgen van je gewrichten en overvallen worden door sombere gevoelens. En dan is het best fijn als je deze klachten kunt duiden.

Iets minder vrolijk na je 40e? Deze rol spelen serotonine en oxytocine

overgang

Het haperen of uitblijven van de menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten… Het zijn typische overgangsklachten waar ik als 45-jarige (nog) geen last van heb.  Toch heb ik besloten om vaker over de (naderende) menopauze te gaan schrijven. Er bestaat namelijk zoiets als de perimenopauze. Tijdens de perimenopauze ben je nog wel gewoon ongesteld, maar beginnen je eierstokken al minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen te produceren. Je kunt zo’n 6 jaar voor het definitief uitblijven van je menstruatie al verschillende fysieke, mentale en emotionele symptomen ondervinden. Laten we eens inzoomen op de emotionele symptomen.

Minder serotonine

Hoe ouder je wordt, hoe minder oestrogeen je eicellen produceren. Dit heeft effect op twee neurotransmitters: serotonine en oxytocine. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Hoewel serotonine een neotransmitter is, wordt zo’n 95% van de totale hoeveelheid serotonine in je darmen aangemaakt. De overige 5% wordt in je hersenen geproduceerd. Daar is serotonine onder andere betrokken bij je stemming en een gezond slaappatroon. Ook interessant: mannen produceren tot twee keer meer serotonine dan vrouwen. Dit verklaart waarom vrouwen vaker last hebben van een serotoninetekort. Zeker als ze richting de overgang gaan. Kijk dus niet gek op als je zodra je de veertig bent gepasseerd je wat minder vrolijk en outgoing bent dan voorheen.

Oxytocine

Oxytocine – ook wel bekend als ‘knuffelhormoon’ – komt vrij bij alle vormen van intimiteit. Ook van deze neurotransmitter wordt er minder geproduceerd als het oestrogeenniveau daalt. Dat zorgt ervoor dat je in de pre- en postmenopauze wat vaker met rust gelaten wilt worden en de natuurlijke drang om voor anderen te zorgen minder aanwezig kan zijn. In feestjes, verjaardagen en kletspraatjes bij de koffie automaat heb je simpelweg wat minder zin. En ik moet eerlijk toegeven dat ik mezelf hier wel in herken…

Wat kun je zelf doen?

Hoewel je echt niet krampachtig hoeft vast te houden aan de meest vrolijke versie van jezelf, zijn er manieren om de productie van serotonine en oxytocine zelf een handje te helpen. Wie weet haalt het net de scherpe randjes van jouw sombere stemming. Meer weten over het boosten van serotonine? Lees dan vooral dit artikel. En in dit artikel lees je meer over oxytocine en wat je kunt doen om de productie er van te stimuleren. Deze tip deel ik vast: Pure chocolade stimuleert de aanmaak van oxytocine en reguleert serotonine. Cacao is een natuurlijke hart-opener die je wijze inzichten kan geven en milder naar jezelf en andere mensen laat kijken. Als dat geen mooie reden is om met een reep op de bank te ploffen;-)…

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.