videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Blue Monday bij een burn-out: waarom goede voornemens niet het antwoord zijn + 8 tips die wél helpen

Heart + Soul
blue monday

Blue Monday is inmiddels een begrip. Na een intensieve tijd van samenzijn en gezellige lichtjes valt het donkere januari bij velen koud op hun dak. Voor gezonde mensen is dit vaak al een pittige tijd. Als je in een burn-out zit, is deze periode extra uitdagend. Burn-out coach Fleur Oude Voshaar vertelt waarom goede voornemens niet het antwoord zijn op Blue Monday struggles en legt uit wat wél helpt…

Blue Monday: waarom goede voornemens niet het antwoord zijn + 8 tips die wél helpen

Fleur: ‘Zoals ik schreef in mijn vorige blog, kunnen de feestdagen veel van je vergen als je in een burn-out zit. Drukte, alcohol, onregelmatigheid, familiedynamiek en FOMO zorgen voor heel veel extra prikkels. Soms heb je het niet in de gaten tijdens de dagen zelf. Toch komt de ‘man met de hamer’ begin januari in veel gevallen langs. Je bent moe, overprikkeld en (misschien wel het moeilijkste) er is even niet veel om naar uit te kijken. Vooral omdat we weer in een lockdown zitten. De dagen zijn nog kort en de zomer lijkt oneindig ver weg. Logisch dat de moed je soms in de schoenen zakt.

Pas op met goede voornemens

Veel vrouwen die in een burn-out terecht komen hebben een bovenmatige behoefte aan controle. In een gezonde situatie is dat niets om je zorgen over te maken: je houdt van plannen en hebt dingen graag helder. Maar als je in een burn-out zit, neemt de controledrift vaak behoorlijk toe. Logisch: je wilt weg uit deze situatie. En snel! Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat vrouwen oneindig streng voor zichzelf worden, wanhopig boeken gaan lezen over ‘hoe zichzelf te fiksen’ en de eindeloze lijstjes maken met do’s en don’ts. Goede voornemens lenen zich hier uitstekend voor. Maar pas op: in veel gevallen zijn de ‘bekende’ goede voornemens helemaal geen goed idee! Zoek je toch iets om je aan te houden? Kijk dan eens naar deze 7 tips.

7 tips om de Blue Monday vibes te overleven als je een burn-out hebt

1. Ga niet vasten

‘Detoxen’ staat nog steeds bovenaan veel goede-voornemens-lijstjes. En dan vaak in de vorm van intermittent fasting of sapvasten. Een slecht idee! Het lichaam van iemand met een burn-out is namelijk overspannen, en staat op ‘red alert’. Elke heftige verandering geeft een nieuw alarmsignaal af naar het systeem. Het eten op regelmatige tijden is voor het lichaam op dat moment zo ongeveer het enige waar je systeem op kan rekenen. Neem je dat weg, dan ontstaat er een interne paniekreactie waardoor de stress flink toeneemt. Jouw systeem heeft behoefte aan warmte, zachtheid en gronding. Neem dus liever een kom warme, verse soep dan een glas koud sap. Wil je toch detoxen? Kies dan voor een monodieet (meer hierover in deze blog) of wacht even tot het wat warmer wordt.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn

2. Wees mild

Behandel jezelf tijdens een burn-out als een heel klein kindje. Wees lief, geduldig en zacht voor jezelf. Een burn-out is een enorm heftige transformatie, een periode waarin alles keihard binnenkomt. Je bent eigenlijk een soort open zenuw. De grootste les die hier onder schuilgaat: leer milder te zijn voor jezelf. Vergeef jezelf voor wat er even niet lukt, en onthoud dat je elke dag weer een nieuwe kans krijgt om het anders te doen. Lukt het vandaag niet, dan misschien morgen. Zo heb je ook ooit leren lopen. Stapje voor stapje.

3. Geef je over aan cocoon-drang

Kijk eens naar buiten: wat gebeurt er momenteel in de natuur? Juist. Niets. Uiteraard staat de natuur niet stil, maar al het leven vindt plaats achter de schermen. Het is heel normaal dat je in deze tijd de (sterke) behoefte voelt om je terug te trekken, in je warme holletje te kruipen. Op de fiets of in de auto stappen om ergens naartoe te gaan kan voelen als een enorme opgave. En dat is oké. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vereenzaamt. Vraag vriendinnen of ze naar jou toe willen komen, spreek een me-time dag af waarop je partner de kinderen volledig opvangt, of laat je verzorgen in je ouderlijk huis als dat goed voor je voelt. Volledige overgave is de snelste weg naar ontspanning!

4. Beweeg mee met je cyclus

Veel vrouwen zijn zich maar beperkt bewust van de invloed van de maandelijkse cyclus op hun leven. Je energieniveau, spijsvertering, creativiteit, libido, brain space… ja eigenlijk alles wordt erdoor beïnvloed. Toch houden maar weinig vrouwen er echt rekening mee. Tijdens een burn-out liggen je hormonen overhoop, dus is het extra belangrijk dat je probeert om ze niet nog verder te verstoren door er ‘tegenin te gaan’. De simpelste regel is: de tijd rondom de ovulatie is extern gericht (werken met energie, feestjes, uitstapjes, ‘grote klussen aanpakken’, veranderingen doorvoeren etc.). De tijd rondom de menstruatie is intern gericht (introspectie, reiniging, opladen, aanvullen, verwerken). Hoe meer je probeert je lichaam hierin te volgen, hoe sneller je kunt herstellen.

5. Beperk je schermtijd

Deze ligt voor de hand, maar toch merk ik bij mijn cliënten dat ze sterk op zoek zijn naar afleiding, en dan vooral op de smartphone. Het blauwe licht van je smartphone heeft invloed op je dag- en nachtritme; het beïnvloedt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. En slaap is essentieel als je een burn-out hebt. Probeer dus op tijd te stoppen met schermkijken, zodat je hersenen kunnen ‘afschakelen’. Maar er is nog een andere (minder bekende) reden. Dopamine, het ‘beloningshormoon’ wordt afgegeven door de meldingen van Whatsapp en andere social media. Dopamine is een heel ‘verslavend’ hormoon, dat zorgt voor een overactiviteit van de hersenen, waardoor ware ontspanning nog verder buiten bereik komt. Simon Sinek legt het heel duidelijk uit in deze video (vanaf 7:58).

6. Zoek ritme en regelmaat

Oké, dit kan schokkend zijn voor velen. Maar saaiheid is je vriend. Voor nu, althans. Jouw overprikkelde systeem is wanhopig op zoek naar houvast. En dit biedt je het snelst door zoveel mogelijk voorspelbaarheid in je leven te brengen. Hanteer vaste tijden voor opstaan, eten en naar bed gaan. Hoe secuurder je hierin bent, hoe beter. Want wij mensen zijn dan wel allemaal een uniek individu, we zijn onderdeel van een systeem dat werkt als een klok (denk maar aan de krokussen die elk jaar allemaal precies tegelijk uitkomen). Hoe meer ritme, hoe meer ontspanning in je systeem.

7. Doe niet alles tegelijk

Zoals ik hierboven al zei: alle heftige veranderingen hebben effect op je zenuwstelsel. Daarom geldt: less is more. Kies liever 2 dingen die je écht kunt integreren, dan een hele waslijst met voornemens die niet haalbaar zijn. Het gevaar is namelijk dat je jezelf hard afstraft als iets niet lukt. Dat werkt demotiverend en zorgt bovendien voor nóg meer stress.

Onthoud: dit gaat voorbij

Tenslotte: onthoud dat dit gevoel voorbij gaat. Echt waar, houd vol! En, ook belangrijk: je bent niet de enige. Hoe triest het ook is dat Blue Monday wijst op de hoge depressie- en zelfmoordcijfers op deze specifieke dag, het geeft ook aan dat je niet de enige bent. Als je denkt dat je last hebt van een burn-out, zoek dan hulp; dit probleem kun je niet zomaar zelf oplossen.

Over Fleur Oude Voshaar

Fleur is Ayurvedisch voedingsconsulent, massagetherapeut en burn-out coach. In 2012 kreeg ze zelf een burn-out. Na jarenlang zoeken ontdekte zij de kracht van Ayurveda. Intensieve behandelingen en radicale veranderingen in levensstijl hebben Fleur er bovenop geholpen en Ayurveda heeft haar hart gestolen. Ze ontwikkelde een programma speciaal voor vrouwen op basis van voedingsadvies, massages en lifestyle coaching. Inmiddels helpt ze al lange tijd vrouwen bij het herstellen van stress- en burn-out klachten. Kijk voor meer info op burnoutcoach.amsterdam of  ayurveda.amsterdam.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.