Tracken van je menstruatiecyclus: zó helpt het jou om je dromen te manifesteren

Heart + Soul
journal, rock your world, manifesteren, cyclus, hanneke peeters

Holistik
13.01.2022

Klaar om in 2022 minder te doen en meer te zijn, om meer flow te ervaren en volledig tot bloei te komen?Ayurvedisch therapeut en founder van Rock Your World Hanneke Peeters gelooft dat vrouwen een geheim wapen hebben als het gaat om het manifesteren van hun dromen: hun maandelijkse menstruatiecyclus. In dit artikel vertelt Hanneke hoe het tracken van je cyclus een gouden sleutel kan zijn achter het realiseren van je doelen. The Journal gaat je daar sowieso bij ondersteunen en het leuke is; als Holistik-lezer ontvang je daar met code ‘holistikrocks’ 20% korting op. 

Tracken van je menstruatiecyclus: zó helpt het jou om je dromen te manifesteren

Hanneke: ‘Als het gaat om manifesteren zijn focus, mindset, meditatie en visualisatie belangrijke pijlers. Maar wist je dat het leren kennen van je eigen hormoonhuishouding nét dat ontbrekende stukje van de puzzel kan zijn? Wanneer vrouwen manifesteren vanuit hun creatiekracht en hart, ontstaan er grote shifts in hun carrière en privéleven. Simpelweg omdat ze meevaren met een natuurlijke flow en geen energie meer kwijtraken door over hun grenzen te gaan. Het tracken (bijhouden) van de vrouwelijke cyclus is een methode om meer over jezelf te ontdekken, te accepteren dat je energie fluctueert (want je kunt niet alleen maar geven, je moet ook ontvangen!) en je stress te managen. Zo werkt het: er zijn 4 fases in een manifestatieproces. Koppel deze fases aan je menstruatiecyclus, en je vindt een persoonlijk framework waarbinnen jij een flow creëert en manifesteert. Zo doe je dat in 3 stappen. 

journal, rock your world, manifesteren, cyclus, hanneke peeters

Stap 1: start met het bijhouden van je eigen cyclus

Op sommige dagen voel je je on top of your game: sporten gaat lekker, je behaalt deadlines, zit lekker in je vel en je liefdesleven verloopt soepel. Andere dagen voelen echter zwaar. Je partner of collega’s heb je liever niet in de buurt want irriteren je mateloos. En gezond eten, daar heb je geen trek in. Hoe kan het dat je je zo verschillend kan voelen en dat allemaal in een relatief kort tijdsbestek? Het antwoord ligt in je hormoonhuishouding. Elke dag in je vrouwelijke cyclus doorloopt je lichaam een chemisch proces dat bepaalt hoeveel energie je hebt, hoe je je voelt en hoe scherp je mind is. 

The Journal helpt

Iedereen is uniek en de eerste cruciale stap voor jou is dat jij je eigen cyclus gaat bestuderen. Dit kan je doen door dagelijks kort op te schrijven hoe je je voelt. Zo ontdek je of er terugkerende patronen in jouw cyclus zijn waar je op in kunt spelen. Patronen die ik vaak zie voorkomen zijn migraine, cravings, stemmingswisselingen, vermoeidheid en een gevoel van irritatie of onbegrip richting partners. Om het je makkelijk te maken deze patronen te onderzoeken heb ik The Journal geschreven. Hierin vind je onder andere een maandelijks schema om bevindingen rondom je cyclus bij te houden. Met de code holistikrocks krijg jij als Holistik-lezers 20% korting op The Journal en de bijbehorende Daily Planner.

Stap 2: vind balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie

Je kent ongetwijfeld de concepten van mannelijke en vrouwelijke energie, van yang en yin. Maar kun je deze kennis ook integreren in je leven? Om je dromen waar te maken heb je niet alleen creatiekracht (yin) nodig, maar ook energie (yang) om tot actie te komen. Vrouwelijke energie gaat over het zetten van een intentie vanuit intuïtie en gevoel. Daarna komt de mannelijke energie, die je de motivatie geeft om tot actie over te gaan zodat je jouw intentie kunt manifesteren. Daarbij is erop blijven vertrouwen (een yin kwaliteit) dat jij het wél kan, ondanks die kritische stemmetjes in je hoofd, even belangrijk als doorzettingsvermogen (een yang kwaliteit) tonen wanneer het uitdagend is. Leer meer over de yin en yang energie en hoe ze terugkomen in je vrouwelijke cyclus, de seizoenen én de maan in The Journal. 

Stap 3: sync je manifestatieproces met je vrouwelijke cyclus 

Manifesteren kent doorgaans deze 4 onderdelen:

  • Het zetten van je intentie
  • De intentie levend maken door erover te praten en concrete stappen te ondernemen richting realisatie
  • De vruchten plukken van je manifestatie
  • Het afronden van en reflecteren op datgene wat je hebt gemanifesteerd

Jouw menstruatiecyclus doorloopt iedere cyclus een soortgelijk patroon. Je kunt je vast voorstellen dat je hormonen een grote rol spelen in het realiseren van dit proces. Onder andere oestrogeen (een yin hormoon) en progesteron (een yang hormoon) spelen hierin een belangrijke rol. De balans tussen deze hormonen bepaalt hoe jij je voelt, hoeveel energie je hebt en hoe gefocust je hersenen kunnen werken. Als je bekend bent met de Ayurveda volgt dit maandelijkse proces een ritme waarin Kapha, Pitta en Vata steeds in een andere fase meer dominant zijn.

Fase 1 van je menstruatiecyclus

De eerste dag dat je bloed telt als dag 1 van je cyclus. Hierin is je intuïtie scherper. Je creatieve en rationale kant van je hersenen liggen in deze fase meer op één lijn. En vaak voel je de behoefte om  het rustiger aan te doen en jezelf terug te trekken. Dit is een goed moment om je te focussen op je intentie: wat zou je, vanuit je hart, in je leven willen aantrekken? 

Fase 2 van je menstruatiecyclus

De dagen na je menstruatie bouwt oestrogeen, een Kapha hormoon, steeds verder op. Omdat deze Dosha verwant is aan de elementen water en aarde voel je je over het algemeen stabiel en krachtig. Dit is een perfect moment om te netwerken, afspraken te maken en acties te ondernemen die passen bij hetgeen wat je wilt manifesteren. 

Fase 3 van je menstruatiecyclus

Ongeveer 14 dagen (kan iets langer of korter zijn) na de eerste dag dat je hebt gebloed, zit je in de ovulatiefase van je vrouwelijke cyclus. Kapha is op een hoogtepunt en ook Pitta (de Dosha van transformatie) speelt in deze fase een rol. Je voelt je in deze fase vaak zo krachtig dat je jouw creatie met iemand anders wilt delen. Dit is bijvoorbeeld het moment waarop je de energie voelt een nieuw project te presenteren of nieuw product te lanceren. Op privégebied sta je open om te socializen, en het leven en de liefde te vieren met een fysieke date. 

Fase 4 van je menstruatiecyclus

Na je ovulatie gaat je lichaam, wanneer het eitje niet is bevrucht, afbouwen en maakt het zich klaar voor de grote schoonmaak. Kapha en Pitta worden lager en maken plaats voor Vata. Vata is de Dosha die bestaat uit lucht en ether. Dit zijn de elementen die je helpen in tappen op je intuïtie. De afbouwfase staat voor loslaten en opruimen, juist zodat je helderder voelt wat er voor jou écht toe doet. Gebruik de periode tot je menstruatie om een versnelling lager te gaan en te reflecteren. Wat werkte de afgelopen cyclus wel en wat niet? Wat zou je willen loslaten en wat zou je juist willen mee nemen naar een volgende cyclus om verder tot bloei te komen? 

Vertrouwen

Maandelijks stilstaan bij deze fluctuaties in hormonen en je energiehuishouding maakt het makkelijker om een mindset van overvloed te creëren. Je kunt meer begrip voor jezelf opbrengen als het een dag niet lekker gaat. Er is namelijk altijd het vertrouwen dat rust nuttig is en dat er een volgende dag komt waarop je weer de kans hebt om te werken aan je dromen.’ Volg Rock Your World en Hanneke Peeters ook op Instagram voor meer informatie over dit onderwerp. Met de code ‘holistikrocks’ krijg jij daarnaast als Holistik-lezers 20% korting op The Journal en de bijbehorende Daily Planner.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.