videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Afvallen: déze 9 holistische tips steunen jou in het proces

Body
holistisch afvallen
Anita Mulderij

Anita Mulderij
30.12.2022

Wil je graag wat afvallen, maar zie je een streng dieet niet zitten? Gelukkig maar want dat brengt je alleen maar verder van huis. Kies liever voor een holistische benadering. Je begint dan niet met het bestrijden van de symptomen, maar gaat liefdevol verkennen wat de oorzaak is van jouw overgewicht. Zo krijg je uiteindelijk het gewicht dat past bij je ziel. Body confidence coach Anita Mulderij helpt je op weg.

Afvallen: deze 9 holistische tips steunen jou in het proces

Anita: Onze voorouders zagen voedsel als heilig offer om het lichaam, de tempel waarin we leven, te eren. In de afgelopen eeuw zijn we voedsel heel anders gaan gebruiken en zijn er veel problemen ontstaan in de relatie met voedsel en ons lichaam. Gelukkig zien we in de afgelopen jaren dat onze kennis en bewustzijn rondom voeding weer vergroot en oude kennis weer meer waarde krijgt. We leren steeds meer over het helende effect dat de juiste voeding heeft op ons lichaam en zien dat problemen met ons gewicht vaak een dieperliggende oorzaak hebben dan enkel te veel eten.

9 holistische tips voor holistisch afvallen

Om overgewicht voor eens en voor altijd achter je te laten is naast fysieke verandering door gezonder eten en meer bewegen óók heling op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau nodig. Als je je daarop focust zal je lichaam vanzelf mee veranderen, zónder dat je daarvoor op dieet hoeft te gaan. Deze 9 holistische tips helpen je op weg.

1. Spirituele ballast opruimen

We denken vaak dat overgewicht opgelost kan worden door minder te eten en meer te bewegen. Voor sommige mensen werkt dit inderdaad zo, maar voor het grootste deel van de mensen met overgewicht niet. Overgewicht is vaak een gevolg van spirituele ballast die je gedurende je leven hebt opgebouwd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan niet verwerkte emoties, nare pijnlijke ervaringen en belemmerende overtuigingen die we met ons meedragen. Het gevoel van onveilig- en onwaardigheid in jezelf dat daardoor is ontstaan kan een reden zijn dat je het contact met je ziel en lichaam bent verloren. Zeker wanneer de relatie met je ouders niet voor veel liefde en veiligheid heeft gezorgd.

Eten als bescherming

Als jij overgewicht hebt, is de kans groot dat je eten in bent gaan zetten om jezelf te beschermen. De energie die je hierdoor vasthoudt, vormt letterlijk een beschermlaag om je heen in de vorm van vet. Zeker wanneer rondom de buik vet is opgeslagen kan dit een teken zijn dat je op onbewust niveau op zoek bent naar veiligheid, steun, zekerheid en liefde. Elk dieet zal tijdelijk helpen om dit vet te verminderen. Maar als de oorzaak op dit niveau onbewust blijft, zal de energie letter en figuurlijk vast blijven zitten. Het mechanisme waarbij je eten inzet om je veilig te voelen blijft zo actief waardoor je als je stopt met het dieet weer aan zal komen. Daardoor ontstaat het jojo-effect. Als afvallen je intentie is ga dan op zoek naar waar je onveilig of niet geliefd voelt en onderzoek waar je jezelf kunt helen en die veiligheid kunt geven. Maak die reis naar binnen en onderzoek waar jij nog spirituele ballast op te ruimen hebt. Waar zit jij nog gevangen in je eigen oude patronen en wat geloof jij nog over jezelf waardoor je niet goed voor jezelf zorgt? Door jezelf te helen op dat diepe niveau, zal je lichaam op fysiek niveau vanzelf mee veranderen en zal je gaan resoneren met andere soorten voedsel. Als deze stap te groot is om zelf te zetten kun je dit het beste doen met behulp van een coach.

2. Contact maken met je lichaam

Natuurlijk is het ook belangrijk om het fysieke erbij te pakken en te onderzoeken waar jij je voedingspatroon kunt optimaliseren. Ga niet langer lijnen, strijden, calorieën tellen of shakes drinken maar maak conctact met je lichaam en voel wat het nodig heeft. Wat ik veel tegenkom bij cliënten met overgewicht is dat ze de onderliggende overtuiging hebben dat ze niet goed genoeg zijn. Ze zijn erg gefocust op het resultaat behalen. Die focus op het resultaat is een saboteur die de aandacht uit het nu haalt. Het is de uitnodiging om je te focussen op het nu. Wat heeft je lichaam NU nodig om zich goed en energiek te voelen? Waar krijg je een rustig gevoel van in je buik en darmen? Laat je niet door iemand anders vertellen wat je moet eten om af te vallen maar ga onderzoeken wat specifiek jouw lichaam nodig heeft om zich goed te voelen.  Focus je daarbij niet op het resultaat dat je wilt behalen maar op het moment. Als jij vandaag besluit om goed voor jezelf te zorgen en gezond te eten, gaat je lichaam vanzelf mee veranderen en afvallen als dat nodig is.

3. Voedingsstoffen optimaliseren

In de afgelopen jaren zijn we een stuk meer bewerkte voeding gaan eten en is ons verse voedsel minder rijk geworden aan voedingsstoffen. De voedingssupplementen industrie speelt daar op in door met oneindig veel supplementen op de markt te komen. Zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat ik veel tegenkom is dat cliënten allerlei supplementen gebruiken waar ze veel geld aan uit geven terwijl ze geen idee hebben of het wat voor ze doet. Dat is zonde en kan zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. Als je merkt dat je allerlei supplementen gebruikt en er veel geld aan uitgeeft terwijl je klachten aan blijven houden, pak het dan anders aan en doe een bloedtest om te kijken wat je echt nodig hebt. Mijn ervaring met cliënten is dat we zo heel gericht kunnen onderzoeken waar tekorten zitten en waar het lichaam extra ondersteuning kan gebruiken zodat je daar specifiek mee aan de slag kunt. Door bewust te zijn van wat je nodig hebt kun je ook specifieke voedingsmiddelen inzetten om je gezondheid te optimaliseren. Kies er in ieder geval ook altijd voor om voedsel in de meest pure vorm te eten. Eet veel groenten, fruit, noten, zaden, pitten, oliën, kruiden, peulvruchten, eieren en in kleine mate grasgevoerd vlees, biologische kip en vis als je daar behoefte aan hebt.

4. Darmflora balanceren

Een gezonde darmflora speelt een grote rol als het gaat om afslanken en dat wordt vaak een beetje vergeten. Het heeft een belangrijke functie in de verwerking en het opslaan van voedsel. Als er langdurig een disbalans is in je darmen zal je sneller overgewicht ontwikkelen en meer moeite hebben met afvallen dan wanneer je darmflora in balans is en optimaal functioneert. Leg de focus daarom niet op afvallen maar op het optimaliseren van je darmflora. Kijk wat je kunt doen om ‘m zo goed mogelijk te laten werken. Je doet er goed aan om:

  • Glutenvrij te eten. Laat bewerkt voedsel en voedsel dat snelle koolhydraten en gluten bevat zoals pasta en brood eens een tijdje weg uit je eetpatroon om te kijken of er wat verandert.
  • Vezelrijk en gevarieerd te eten. Eet verschillende soorten groenten, fruit, noten, zaden, pitten en peulvruchten. Wissel zoveel mogelijk af.
  • Suikers en zoetstoffen weg te laten uit je voedingspatroon.
  • Regelmatig gefermenteerd voedsel aan je eetpatroon toe te voegen zoals kimchi, zuurkool, kefir, kombucha, augurk en tempeh.

5. Emoties voelen

Het kan zijn dat je eten gebruikt om emoties niet te hoeven voelen. Dat gaan we vanaf nu anders doen. Als jij van jezelf weet dat je een emotie-eter bent, ga dan niet op dieet maar ga aan de slag met je emoties. Onderzoek of je eten inzet om ze niet te hoeven voelen. Schrijf vervolgens op om welke emoties het gaat en op welke momenten je er last van hebt. Hou een tijdje een emotie dagboekje bij en krijg helder voor jezelf welk voedsel jij gebruikt om je emoties te onderdrukken. Sta jezelf toe alles te voelen en te accepteren dat er ook donkere emoties naar boven kunnen komen zoals woede, eenzaamheid, verdriet, pijn en angst. Leer zo dat je eten niet langer hoeft in te zetten om je “tijdelijk” goed te voelen en daarmee de emoties te bedekken. Als je merkt dat je naar de koektrommel wilt lopen op zulke momenten probeer dan te vertragen. Ga even zitten en breng de aandacht naar je lichaam. Voel wat daar is. Het kan ook helpen om je te focussen op je ademhaling, je handen op je buik te leggen en een aantal keren diep in en uit te ademen naar je buik of door een groot glas water te drinken en even een blokje om te lopen.

Mini-cursus Holistisch afvallen

Leer van Body Confidence Coach Anita Mulderij hoe je het gewicht krijgt dat past bij je ziel

Bestel voor €49,99

6. Vergeving & zelfacceptatie

Voer niet langer een strijd met jezelf om af te vallen. Vergeef jezelf voor alles wat je in jouw ogen niet goed hebt gedaan in het verleden rondom eten en afvallen. Accepteer volledig waar je nu staat en zet de intentie om vanaf hier goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je helder hebt hoe je je wilt voelen en maak daar contact mee. Voel vanuit je hart waar jij heen wilt met je gezondheid en welke keuzes daarbij horen. Als je moeite hebt met het accepteren van jezelf omdat je jezelf op dit moment niet mooi vindt en niet blij bent met je lichaam werk dan met affirmaties. Zeg bijvoorbeeld elke ochtend hardop tegen jezelf “ik accepteer mijzelf volledig” of “ik ben trots op wie ik ben” en maak contact met het gevoel van jezelf accepteren of trots zijn op jezelf. Voel het door je hele lichaam en maak het zo groot mogelijk.

7. Aarden

Vaak heeft teveel eten te maken met het verlaten van jezelf. Niet willen voelen wat er is en weg gaan bij jezelf. Je doet er goed aan om jezelf te leren dat je veilig bent in je lichaam zonder dat je daarbij eten nodig hebt. Dagelijks aandacht besteden aan jezelf aarden en zo met je aandacht in je lichaam komen kan je helpen om te verbinden met alles wat zich daar afspeelt. Vertrouw erop dat Moeder Aarde er altijd voor je is. Voel regelmatig hoe ze je draagt door contact te maken met de grond. Voel hoe je op je benen staat en adem diep in naar je onderbuik. Hou daarbij een hand op je hart en op je buik.

8. Vasten

Vasten is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En dat is niet voor niks. Ook de wetenschap ondersteunt meer en meer dat het voordelen heeft voor de gezondheid. Het vergroot je insuline gevoeligheid waardoor afvallen makkelijker gaat, het zorgt ervoor dat je meer energie ervaart en het vermindert klachten bij ziekten als reuma. Als je af wilt vallen kan het daarom heel interessant zijn om eens te gaan experimenteren met interemittent fasting. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Begin klein door bijvoorbeeld 13 uur per dag niets te eten en 11 uur wel te eten. Je kunt dit in een tempo dat voor jou goed voelt uitbreiden tot 16 uur per dag niets eten en eten binnen een tijdsbestek van 8 uur. Honderden cliënten waar ik afgelopen jaar mee heb gewerkt voelen zich er geweldig bij. Het heeft ze bewuster gemaakt van hun lichaam, de manier waarop en de reden waarom ze eten en dat maakt gezond eten en afslanken een stuk makkelijk.

9. Self-care & ontspanning

Afvallen gaat ook over zacht worden. Voer niet langer een strijd met jezelf maar onderzoek waar jij kunt verzachten. Waar jij liever voor jezelf kunt zijn en meer kunt ontspannen. Schrijf op wat je daarvoor nodig hebt en besteed dagelijks een half uur aan doen wat jij nodig hebt om te verzachten en te ontspannen. Denk aan ademhalingsoefeningen, yoga, een boek lezen, wandelen, dansen, zingen, mediteren, knutselen, jezelf masseren, uitgebreid in bad. Hoe meer je kunt ontspannen en liefdevol naar jezelf kunt zijn hoe prettiger dat is voor je lichaam.

Tot slot: Eer je lichaam en offer het voedsel dat je eet

Als jij weer naar je lichaam gaat luisteren en het gaat geven wat het nodig heeft, zal het vanzelf gaan veranderen. Als je overgewicht hebt, betekent het dat je af zal vallen, precies op het tempo dat goed voor je is en naar het gewicht dat past bij je ziel. Neem de tijd en maak eten net als onze voorouders weer een offer om je lichaam mee te eren. Zo zullen we niet langer overgewicht hebben maar eten weer gebruik om ons lichaam mee te helen!

Mini-cursus Holistisch afvallen

Speciaal voor Holistik lezers ontwikkelde Anita de online mini-cursus ‘Holistisch afvallen’. Met deze cursus leg je de basis voor een gezond gewicht op fysiek, mentaal, emotioneel én spiritueel niveau. In 4 weken tijd zet je belangrijke stappen naar het gewicht dat van nature bij je past. De cursus kost €49,99. Bestellen kan via deze link.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.