De feestdagen staan voor de deur. Voor veel mensen is dit een tijd van gezelligheid en verbondenheid. Maar als je last hebt van stress, overprikkeling of een burn-out, kan deze periode een regelrechte kwelling zijn. Deze 5 tips van burn-out coach Fleur Oude Voshaar slepen je er doorheen.
Een burn-out met de feestdagen voor de deur? Deze 5 tips geven houvast
Tip 1. Wees matig met alcohol (of drink helemaal niet)
Fleur: Ik val maar met de deur in huis. Hoe zeer een lekker wijntje ook ‘hoort’ bij het kerstdiner, als je last hebt van stress- of burn-out klachten is het drinken van alcohol echt af te raden. Het beïnvloedt niet alleen je slaap, maar het bemoeilijkt ook de afbraak van cortisol (het stresshormoon) door je lever. Als je meer wilt weten over de relatie tussen alcohol en burn-out, lees dan deze blog. Doe dus vooral rustig aan met alcohol (of laat het helemaal staan).
Tip 2. Laad vooraf zoveel mogelijk op
Probeer je energie zoveel mogelijk te sparen in de aanloop naar de feestdagen. Plan niet teveel sociale activiteiten, beul jezelf niet af in de sportschool en zoek op tijd je bed op. Mediteren en wandelen in de natuur helpt ook, maar zorg dat je warm blijft! Als je batterij een beetje opgeladen is kun je wat meer hebben – zodat je er ook van kunt genieten.
Upcoming webinar
Burn-out:
Zo herstel je de connectie met je lichaam
Datum: zondag 1 september 2024Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 17,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Tip 3. Informeer je naasten
Veel van mijn cliënten voelen zich bezwaard om aan te geven dat het even teveel is. Overprikkeling kan in een split second gebeurd zijn en kan soms voor de mensen je heen als een verrassing komen. Het is daarom slim om van tevoren al aan te geven hoe je erbij zit. Spreek desnoods een codewoord af met je moeder, zus of beste vriendin, zodat je eenvoudig aan kunt geven dat je even een time-out nodig hebt, of lekker naar huis wilt om te slapen.
Tip 4. Bereid je voor op familiedynamiek
Veel vrouwen die in een burn-out terecht komen zijn (hoog)sensitief en daarmee heel erg gevoelig voor onderlinge spanningen en familiedynamiek. Ook vindt er ten tijde van een burn-out vaak een transformatie plaats waardoor oude rollen en patronen heel zichtbaar worden of gaan schuiven. Onthoud: dit hoort erbij. Probeer je niet mee te laten slepen in het bekende verhaal – en als het gebeurt, wees dan mild voor jezelf en remember: this too shall pass.
Tip 5. Geniet
Tot slot: bijna iedereen met een burn-out terecht is op zoek naar controle over de situatie. Logisch, je wilt er immers zo snel mogelijk vanaf. Vaak gaat deze controledrift gepaard met een zeer strenge en kritische stem naar zichzelf. Daarom luidt het laatste advies: probeer zoveel mogelijk te genieten van het lekkere eten, het gezelschap, de warmte, je dierbaren in de buurt, de vertroeteling van je ouders (voor zover mogelijk). Probeer waar mogelijk (en veilig) ook hier en daar nog een knuffel mee te pikken, want de oxytocine die vrijkomt door al deze nabijheid is een uitstekend middel tegen cortisol. Lees hier meer over het knuffelhormoon of hier over hormonen in het algemeen.
Meer lezen over verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid? De bestseller Wanneer je lichaam nee zegt van Gabor Maté is een aanrader. Verkrijgbaar via Bol.com, €25.