Ayurveda is een eeuwenoude Indiase geneeswijze, maar actueler dan ooit. Ook in Nederland. Vandaar dat we ayurvedisch therapeut Jeroen Mei regelmatig vragen een aantal magische Indiase wijsheden met ons te delen. Deze keer: 10 ayurvedische basisregels waardoor je direct meer energie krijgt!
Laag in je energie? Met deze 10 Ayurvedische basisregels herstel je de balans
Jeroen: ‘Een gebrek aan energie is misschien wel de meest gehoorde klacht in mijn praktijk. Vaak hebben patiënten dan ook duidelijke lichamelijke klachten waar dit mee samenhangt. Maar ook zonder specifieke aandoening of pijn klachten kampt bijna ieder mens vroeg of laat met een energiegebrek. De oorzaken kunnen legio zijn. Vaak denken/hopen mensen dat er één aanwijsbare oorzaak is, bijvoorbeeld een specifiek vitaminetekort of overgewicht. De kans is echter veel groter dat het voedingspatroon (dieet) en leefwijze de verklarende factoren zijn waarom iemand zich moe, futloos en emotioneel uitgeput voelt. Wat je eet, wanneer en hoe vaak zijn van grote invloed op hoeveel puf je hebt. Wil je energieker in het leven staan, dan begint het bij onderstaande 10 ayurvedische basisregels om goed in je energie te zitten.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
1. Fruit op een lege maag
Vers fruit en groentes geven direct veel energie en zijn licht verteerbaar. Dit in tegenstelling tot dierlijke eiwitten zoals zuivel en vlees die vaak uren en nogal zwaar op de maag liggen voor ze worden afgegeven aan de dunne darm. Een appel daarentegen wordt binnen een uur afgegeven aan het darmstelsel. Kies zoveel mogelijk voor groente en fruit uit het betreffende seizoen. Aardbeien, pruimen, perziken en kersen in de zomer. Bessen en appels in de herfst en winter. Eet drie stuks fruit en 3 à 4 ons groenten per dag. Eet fruit altijd op een lege maag.
2. Groenten verhitten
Het is belangrijk om je groenten te wokken, bakken, koken of sauteren, met andere woorden verhit. Dit ‘voorverteren’ maakt het voor het lichaam makkelijker om de voedingsstoffen op te nemen (energiebesparing) en hun energie af te geven (energiewinst). Rauw en koud eten is zwaarder te verteren en veel van de voedingsstoffen in deze voeding worden niet opgenomen, zeker als het spijsverteringsvuur (agni) zwak is.
3. Vermijd voorgesneden
Koop geen voorgesneden voedsel in de supermarkt. Geplukte en gewassen sla, gedopte sperziebonen of voorgesneden fruit besparen tijd, maar verliezen hierdoor hun levensenergie (prana) die ze ook niet meer kunnen afgeven aan jouw lichaam.
4. Ga voor vers
Vermijd bevroren, ingeblikt en bewerkt eten net als restjes van de vorige dag. Ook hier is de overgebleven prana minimaal. Ook voedingsmiddelen uit pakjes en zakjes met veel kleur en geurstoffen en E-nummers bevatten geen energie meer. Sterker nog: ze maken je lichaam moe. Koop daarom zoveel mogelijk biologisch en lokaal eten. In ieder geval zoveel als je portemonnee dat toelaat.
5. Let op variatie
Variatie is een ander sleutelwoord voor meer energie. In de ayurveda onderscheiden we zes smaakgroepen: zoet-neutraal, zuur, zout, bitter, scherp en wrang. Zorg dat er binnen een maaltijd zoveel mogelijk van alle smaken vertegenwoordigd zijn. Dit geeft niet alleen een voldaan gevoel in je maag (waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt) maar vergroot ook de waarschijnlijkheid dat je alle benodigde voedingstoffen binnen krijgt.
6. Let op combinaties
Let op voedingscombinaties! Als iets energieverlies oplevert dan is het wel het draaien van de witte en de bonte was in je maag. Om een paar voorbeeld te noemen; banaan en meloen combineren nergens mee, dus altijd los eten. Melk gaat niet samen met yoghurt en niet met vis. De smaak zuur en vis combineert ook slecht. Net als vlees en granen.
7. Stop met tussendoortjes
Stop met het eten van tussendoortjes, je spijsverteringsstelsel draait hierdoor de hele dag overuren. Beperk je maaltijden (afhankelijk van je constitutie: vata, pitta en kapha) tot twee of drie per dag. Mensen met een kapha constitutie kunnen vaak het ontbijt overslaan, vasten pasta prima bij dit type! Een keer per dag fruit tussendoor eten kan wel!
8. Kap met cafeïne
Vermijd cafeïne, deze stof tref je niet alleen aan in cola, koffie en thee, maar ook in groene thee. Cafeïne is een belastende en toxische stof voor de lever en de nieren. Het geeft een korte oppepper maar levert per saldo energieverlies op. In kruidenthee, wat feitelijk geen thee is, zoals kamille, venkel zitten geen stimulerende middelen.
9. Zoek zorgvuldig
Zoek restaurants en afhaaladresjes zorgvuldig uit. Gebruiken ze biologische producten? Wordt er dagelijks vers gekookt? Wat voor mensen werken er (hun energie zit in jouw eten)? Wordt er met aandacht en liefde gekookt?
10. Vermijd energiekillers
Echte energiekillers? Gefrituurd eten, teveel vet, vlees, oud en opgewarmd eten en alcohol. En tot slot hebben we nog stress, die staat als energiekiller met stip bovenaan! Voldoende slaap, ayurvedisch masseren, yoga en meditatie kunnen dan heel behulpzaam zijn.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
Wil je meer weten over ayurveda en spijsvertering, bezoek De Spijsverteringskliniek: www.praktijkvoorayurveda.nl