Grieperig of verkouden? Dan heb je waarschijnlijk minder eetlust dan normaal. Je lijf heeft alle energie hard nodig om virussen en andere ellende uit te bannen. Ondersteun jezelf daarbij met slimme voedingskeuzes! Zo draag je bij aan het zelfherstellend vermogen van je lijf en ben je net wat sneller weer op de been…
Grieperig of verkouden? Eet déze 5 voedingsmiddelen en je herstelt sneller
1. Groente en fruit met veel vitamine C
Uit verschillende studies is gebleken dat vitamine C de duur van een verkoudheid verkort met ongeveer één dag. Vitamine C ondersteunt namelijk je immuunsysteem en heeft een antioxidant werking. Dit betekent dat vitamine C het aantal vrije radicalen in je lichaam binnen de perken houdt. Voel je griep of verkoudheid opkomen? Eet dan snel extra fruit en groente met veel vitamine C. Benieuwd waar de meeste vitamine C in zit? Dit is de – best wel verrassende – top 5:
1) Rozenbottel (560 mg per 100 gr)
2) Rode paprika (190 mg per 100 gr)
3) Witlof (112 mg per 100 gr)
4) Kiwi (98 mg per 100 gr)
5) Broccoli (93 mg per 100 gr)
In groente en fruit zit overigens niet alleen veel vitamine C maar ook andere bioactieve stoffen die bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Denk aan vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, vitamine E, essentiële aminozuren, essentiële vetzuren, foliumzuur, zink, ijzer, koper en selenium.
2. Voeding met zink
Zink is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij talloze lichaamsfuncties. Het versterkt je immuunsysteem en vermindert de duur en de ernst van milde ziektes zoals een verkoudheid. Tijdens een verkoudheid maakt je lichaam namelijk cytokines aan. Dit zijn moleculen die nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken. Zink remt de aanmaak van deze moleculen waardoor je minder snel en minder lang ziek wordt. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen van zink.
3. Havermout
Als je ziek bent, is eten vaak het laatste waar je zin in hebt. Niet zo gek, want je lichaam is druk in de weer met het bestrijden van de ziekte. Er blijft minder energie over om voeding te verteren. Havermout biedt dan uitkomst. Het heeft een neutrale smaak en eet makkelijk weg. Dat terwijl het wel de calorieën, vitamines en mineralen bevat die je nodig hebt om aan te sterken als je ziek bent. Haver heeft ook nog andere heilzame effecten, waaronder stimulering van het immuunsysteem en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevat haver vezels die ontstekingen in je darm tegengaan en dat is gunstig wanneer je last hebt van opgeblazenheid en diarree.
4. Paddenstoelen
Chaga – King of the Mushrooms – groeit op de berk en is rijk aan antioxidanten, zink, B-vitaminen, enzymen en mineralen. Ook reguleert chaga je immuunsysteem en kun je deze paddestoel inzetten als adoptogeen om je lichaam beter te laten omgaan met stress en ziekte. Een tweede paddenstoel die goed is voor je immuunsysteem is Reishi. Reishi is de meest onderzochte paddestoel door de wetenschap en is populair in de Chinese geneeskunde. Het is rijk aan antioxidanten, balanceert je hormoonhuishouding en brengt lichaam en geest in balans.
5. Kippensoep en groentesoep
Zelfgemaakte kippensoep heeft een mythische status als griepbestrijder. Niet voor niets wordt kippensoep ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. De heilzame werking die er vanuit dit pannetje homemade soep gaat valt niet te onderschatten. In kippensoep zit namelijk carnosine. Dit stofje helpt je immuunsysteem om verkoudheid en griep je lichaam uit te werken. Geen fan van kippensoep? Eet dan een flinke kom groentesoep. Volgens hoogleraar immunologie Huub Savelkoul remmen de antioxidanten uit de groenten de klachten iets af.
En dit kun je beter niet eten…
1. Producten met geraffineerde suikers
Suiker of producten waar suikers zijn aan toegevoegd kun je beter vermijden. Suiker doet een aanslag op je immuunsysteem en witte bloedcellen waardoor er zich sneller ontstekingen kunnen ontwikkelen. Juist je witte bloedcellen zijn essentieel wanneer je ziek bent want zij bestrijden de bad guys in je lichaam.
2. Eet niet te zwaar en te vet
Vet eten heeft langer nodig om te verteren, waardoor je misselijk kunt worden en het zuur kunt krijgen. Ook kan het zorgen voor spierspasmes in je darmen, waardoor diarree alleen maar erger wordt. Als je dan toch vet eten wilt, kiest dan voor een beetje extra virgin kokosolie. Dat is licht verteerbaar en bevat lakurinezuur, een krachtig stofje dat de strijd aangaat met virussen, bacteriën en schimmels.
3. Geraffineerde koolhydraten
In je lichaam worden geraffineerde koolhydraten snel omgezet in suiker. Hierdoor creëer je eigenlijk hetzelfde effect als wanneer je producten eet met veel suiker. Je bloedsuikerspiegel stijgt en de suikers plegen een aanslag op je immuunsysteem en witte bloedcellen. Als je je ziek voelt ga dan niet voor wit brood, witte rijst, pasta of cruesli, maar kies peulvruchten, fruit, bruine rijst, haver en quinoa.