Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo hormonen genoemd. Het zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wél zo. Het zijn chemische stofjes die je binnen krijgt via je huid, je spijsvertering en je longen. Eenmaal in je lichaam verstoren deze xeno-oestrogenen allerlei processen, waaronder de hormoonbalans. Zo kunnen xeno-oestrogenen oestrogeendominantie in de hand werken. We vroegen orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe om opheldering.
Xeno-oestrogenen: zo werken ze oestrogeendominantie in de hand
In ons dagelijks leven worden we omringd door talloze chemische stoffen die ons lichaam op allerlei manieren binnenkomen. Ze zitten niet alleen in de crèmes waarmee we smeren en de kleding die we op onze huid dragen, maar ook in onze voeding. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de chemische stoffen die we dag inademen. Een aantal van deze stoffen heeft een hormoonverstorende werking. Het zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich als oestrogenen. Wat het effect is van deze xeno-oestrogenen en hoe je ze kunt vermijden weet orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe.
Xeno-oestrogenen en oestrogeendominatie
Karlijn Hoebe: Voor een goede fysieke en mentale gezondheid is de juiste hormoonbalans erg belangrijk. Dat geldt ook voor de balans tussen oestrogeen en progesteron. Als je veel xeno-oestrogenen binnen krijgt kan deze balans verstoord raken. Het afbreken van xeno-oestrogenen is namelijk een complexe taak voor je lichaam. Het kan dus gebeuren dat er een overschot ontstaat en xeno-oestrogenen zich gaan opstapelen in je lever, je voortplantingsorganen en je vetweefsel. Hierdoor slaat de balans tussen progesteron en oestrogeen door en krijg je te maken met oestrogeendominantie.
Gevolgen van oestrogeendominantie
Oestrogeendominantie heeft vele gezichten. De belangrijkste en meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, vocht vasthouden, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, een opgeblazen gevoel, depressie, endometriose, vleesbomen, een slecht functionerende schildklier, een laag libido, borstkanker, borstcysten, fibromyalgie en baarmoederkanker.
Bekende xeno-oestogenen en waar ze in voor komen
Oestrogeendominantie is iets waar vrijwel alle vrouwen na hun 35e mee te maken krijgen. Vanaf ongeveer je 30e begint de productie van zowel oestrogeen als progesteron te dalen. Alleen daalt de productie van progesteron over het algemeen sneller. Deze balans kan nog verder verstoord raken als je te veel xeno-oestrogenen binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk om te weten waar deze nep hormonen allemaal in zitten. Deze lijst is absoluut niet volledig, maar geeft wel globaal weer hoe vaak je xeno-oestrogenen tegen kunt komen in het dagelijks leven:
- Pesticiden, herbiciden, dioxine (vet van niet biologische zuivel vlees en vis), PCB’s (verf en lijm).
- Ftalaten in plastic, dit zijn de zogeheten ‘weekmakers’. De stoffen uit plastic die in verband worden gebracht met ontregeling van onze hormonen zijn: alkylphenolen, bisphenolen zoals bisphenol-A (BPA.
- Parabenen worden veel gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn vooral effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën. Deze stof komt ook voor in cosmeticaproducten als shampoo, handcrème, massageolie, zonnecrème, lippenbalsem, douchegel, schoonmaakmiddelen en vloeibare wasmiddelen.
- Zware metalen als kwik, lood, cadmium, chloor, broom. HFCS ofwel glucose-fructose siroop, wat tegenwoordig gebruikt wordt als vervanger van ‘gewone suiker’, kan heel veel kwik bevatten.
- Siliconen, verwerkt in allerlei huishoudelijke artikelen, cosmetica maar ook in implantaten. Lekkende implantaten kunnen voor xeno-oestrogenen zorgen.
- Synthetische hormonen, zoals de hormonen uit de anticonceptiepil.
Wat kun je zelf doen tegen xeno-oestrogenen?
Het is niet mogelijk om xeno-oestrogenen volledig te vermijden. Toch kunnen onderstaande keuzes je helpen om er minder van binnen te krijgen:
- Kies zoveel mogelijk voor biologische en natuurlijke voeding. Eet mager vlees/magere vis en minder vetrijke dierlijke producten zodat je minder dioxines binnenkrijgt. Ook bij dieren slaat de overmaat aan xeno-oestrogenen zich voornamelijk op in vet en dat eet jij dus weer via je voeding.
- Als je niet voor biologische groenten/fruit kiest, was of schil alles dan goed. Met name appels hebben een hoge belasting wat betreft residuen.
- Bewaar zo weinig mogelijk van je voeding in plastic, maar kies liever voor RVS, glas aardewerk etc. Laat je eten in ieder geval goed afkoelen als je het in plastic bewaart.
- Warm je eten en drinken nooit op in plastic. Drink ook geen hete koffie of thee uit plastic bekertjes.
- Gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Of het nu om haarverf, bodylotion, deodorant of shampoo gaat. Er zijn steeds meer natuurlijke/biologische en ook nog eens betaalbare alternatieven.
- Gebruik natuurlijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Er zijn volop merken zonder een overvloed aan schadelijke stoffen.
- Kies altijd voor voedsel uit glas in plaats van blik. Blik bevat aan de binnenkant een coating die ook BPA (bisphenol A) bevat. Dit geldt overigens ook voor pakken soep, frisdrank etc.
- Gebruik alleen luchtverfrissers en geurkaarsen met uitsluitend natuurlijke aromatische oliën.
- Neem je eigen stoffen tas mee als je boodschappen gaat doen zodat je geen plastic tasje in de winkel hoeft te vragen.
Hormoontest
Als je twijfelt of je ook ‘oestrogeen dominant’ bent zou je ook een hormoontest kunnen laten doen aan de hand van je speeksel. Dit kan via een natuurarts/therapeut. Tot slot: laat je niet gek maken. Probeer gewoon te doen wat er voor jou mogelijk is. Alle kleine stappen vormen uiteindelijk met elkaar een reuzensprong.
Over Karlijn Hoebe
Karlijn Hoebe is orthomoleculair therapeut & transformatie coach. Zij begeleidt voornamelijk vrouwen met uiteenlopende (hormonale) klachten om meer in balans te komen. Voor persoonlijk advies kun je bij haar terecht in haar praktijk in Heiloo of online een afspraak bij haar maken. Kijk voor meer informatie op https://karlijnhoebe.nl of stuur een mail naar info@karlijnhoebe.nl