Daglichtlamp: een onmisbare wellness tool voor de winter & dit is waarom

Body
daglichtlamp
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
19.12.2022

Daglicht is essentieel voor je gezondheid. Het speelt een belangrijke rol bij de regulering van je biologische klok en stimuleert de aanmaak van de natuurlijke feel good drug endorfine. In de donkere maanden van het jaar kan het lastig zijn om jezelf aan voldoende daglicht bloot te stellen. Dit kan onder andere somberheid, een winterdip of winterdepressie, slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg hebben. Zodra de wintertijd begint kan een daglichtlamp uitkomst bieden. Hieronder lees je wat een daglichtlamp is en hoe je ‘m gebruikt, en delen wij onze top 3 beste daglichtlampen. 

Daglichtlamp: waarom dit de beste wellness tool voor in de winter is

Daglicht helpt onder andere je stemming op peil te houden. Het is niet voor niets dat er in Scandinavische landen, waar men het met minder zonuren moet stellen dan in andere delen van de wereld, veel meer antidepressiva worden gebruikt. In IJsland slikken 101 op de 1000 inwoners antidepressiva, in Nederland 41 op de 1000. Als je somber bent doe je er dus goed aan om elke dag even naar buiten te gaan. Aan een half uurtje heb je al voldoende.

Ook bij slaapproblemen is voldoende blootstelling aan daglicht ’s ochtends belangrijk. Vooral als je ’s ochtends moeite hebt om op te staan en ’s avonds moeilijk in slaap komt. Een daglichtlamp kan ’s ochtends de aanmaak van verschillende stofjes triggeren die jou een wakker gevoel geven. Daardoor is het later op de dag makkelijker om in de ‘slaapstand’ te komen. Op dagen dat tijd buiten doorbrengen erbij inschiet, je even geen motivatie hebt om een rondje te wandelen én in periodes dat je extra energie kunt gebruiken biedt een daglichtlamp uitkomst. Een daglichtlamp ondersteunt als het ware je natuurlijke dag- en nachtritme.

Gebruik de lamp dagelijks zo’n halfuur, bijvoorbeeld in plaats van je bureaulamp of geniet van de prettige verlichting tijdens je ontbijt. Tijdens het gebruik van de lamp is het niet nodig een zonnebril te dragen tenzij anders aangegeven.

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp bootst met wit of blauw licht zonlicht na. ‘Gewoon’ kunstlicht heeft een veel minder grote ‘verlichtingssterkte’  dan de zon en is daarom niet zomaar een goede vervanging voor zonlicht. Alleen speciale daglichtlampen – die worden gebruikt bij lichttherapie, maar je ook zelf kunt aanschaffen voor thuisgebruik – komen in de buurt van daglicht. Ze hebben een intensiteit van zo’n 10.000 lux – te vergelijken met daglicht op een dag met sluierbewolking.

Hoe werkt een daglichtlamp?

daglichtlamp

Een daglichtlamp bootst de van nature stimulerende kracht van daglicht op een zonnige dag na. Dit activeert de zogenoemde retinale ganglioncellen in het oog. Deze cellen sturen vervolgens een seintje naar het gebied in je hersenen dat je hormonen, lichaamstemperatuur en andere basisfuncties van je lichaam reguleert. Blootstelling aan het licht van een daglichtlamp heeft hierdoor een directe invloed op je energieniveau, je alertheid, je stemming (je voelt je minder depri) en de kwaliteit van je slaap.

Hoe lang moet je een daglichtlamp gebruiken?

Je moet niet langdurig recht in een daglichtlamp kijken en er ook niet te lang achter blijven zitten omdat je dan onder andere hoofdpijn kunt krijgen. Elke ochtend 20-30 minuten (bij een lichtsterkte van 10.000 lux) is voldoende. Je kunt de lamp bijvoorbeeld tijdens het ontbijt schuin tegenover je zetten. Zet de lamp op 40 tot 60 cm afstand van je gezicht. Merk je dat je ’s avonds heel vroeg moe wordt? Dan kun je de daglichtlamp ook vroeg in de avond gebruiken om je slaapritme te herstellen.

Beste daglichtlamp

1. BrellaVio Happy Light Daglichtlamp, €69,95

daglicht lamp

Deze daglichtlamp heeft een sterkte van 10.000 lux en is vrij van UV-licht. De lamp heeft een timerfunctie. Extra handig: tijdens het gebruik kun je je telefoon makkelijk draadloos opladen. BrellaVio, €69,95.

2. Beurer TL30, €45,99

beurer daglichtlamp

Het fijne aan deze daglichtlamp van het merk Beurer is dat hij compact en dun is en je ‘m zowel horizontaal als verticaal kan plaatsen. Je kunt er zo ook makkelijker met 2 mensen voor zitten. Ook deze lamp is vrij van UV-licht. Beurer, €45,99.

3. Daylight Duolamp, €59,99

Daylight lamp

Deze daglichtlamp is een vloerlamp die je op verschillende hoogtes kunt instellen. Hij bevat 2 LED-lampen die je afzonderlijk van elkaar aan en uit kunt zetten en kunt dimmen. De nek van de lamp is 360 graden draaibaar, dus je kunt de lamp makkelijk in de juiste positie zetten. Deze lamp heeft een lagere sterkte (2090 lux) dus vraagt om een langer lichtbad. Je kunt ‘m aanzetten als je gaat werken, lezen of Netflixen. Daylight, €59,99.

Heb jij last van een vitamine D tekort? Kies dan voor een vitamine D3 supplement, daglichtlampen zijn niet in staat je lichaam te helpen om vitamine D aan te maken.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.