Dat de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron schommelen tijdens en na de overgang weten veel mensen al. Maar wist je dat er met de hormonen ghreline en leptine in deze periode óók van alles gebeurt? En dat kan ervoor zorgen dat je constant zin hebt om te snaaien. Hieronder lees je hoe dat zit en vertellen we je hoe je je bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden.
Dít is waarom je tijdens de overgang constant honger hebt
Leptine en ghreline zijn twee hormonen die direct van invloed zijn op je eetlust. Leptine zorgt voor een vol gevoel en ghreline geeft je juist een seintje dat het tijd is om te eten. Onderzoek uit 2009 liet zien dat tijdens en na de overgang ghreline bij sommige vrouwen een vlucht neemt, terwijl leptine juist daalt. Met als gevolg: honger die niet te stillen lijkt.
Cortisol en insuline
Ook cortisol en insuline spelen een rol in dit verhaal. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt, en cortisol zorgt er juist voor dat ‘ie niet te ver daalt. Bij veel vrouwen zijn de levels van deze hormonen flink uit balans tegen de tijd dat ze in de overgang raken, meestal door een te drukke en/of ongezonde leefstijl. En je kunt je voorstellen dat ze nog verder in de war raken als vrouwen hun eindeloze honger proberen te stillen met koolhydraat- en suikerrijke snacks. Zo beland je al snel in een rollercoaster van bloedsuikerpieken- en dalen. Het gevolg? Nóg meer trek!
Dit kun je doen
Gelukkig kun je zelf dingen doen om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden en je honger daarmee te beperken. Probeer deze tips eens:
- Eet een bord groente voor elke maaltijd.
- Vermijd suikerrijke snacks. Eet liever noten en zaden, donkere chocolade, avocado, of besjes.
- Eet elke 4 tot 6 uur een gebalanceerde maaltijd vol complexe koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Onderzoek laat zien dat het eten van 20-30 gram eiwit per maaltijd de aanmaak van ghreline onderdrukt.
- Neem rustig de tijd voor elke maaltijd en adem een paar keer diep in en uit voordat je begint met eten. Zo kalmeer je je nervus vagus en help je je lichaam met het verteren van je voedsel.
- Begin met krachttraining! Krachttraining stabiliseert je bloedsuikerspiegel en verhoogt je basale metabolisme, zodat je meer calorieën verbrandt wanneer je rust!
- Vermijd stress. We know, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het helpt écht.
- Gebruik een multivitamine speciaal voor vrouwen om eventuele tekorten in voedingsstoffen aan te vullen.
Wil je weten of je in de overgang zit?
Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.DOE DE TEST
Meer lezen over de overgang?
Signalen overgang: 7 verrassende feiten die je eerder had willen weten
Wanneer is de overgang echt voorbij?
Eerste signalen van de overgang: zo herken je ze
Bio-identieke hormonen: dit kunnen ze voor je betekenen tijdens de overgang