Veel vrouwen krijgen gedurende hun menstruatiecyclus te maken met verschillende fysieke en emotionele klachten. Neem ze echter niet voor lief, is de boodschap van acupuncturist Nathalie Kamp van House of Qi. Van een gezonde menstruatiecyclus zou je namelijk nauwelijks last mogen hebben volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Toen we dit hoorden ging er een (droom)wereld voor ons open. Nathalie vertelt je hoe acupunctuur de balans in je cyclus kan herstellen én wat jij zelf thuis kunt doen.
Acupunctuur & menstruatie: zo herstel je jouw Yin-Yang balans
Nathalie: ‘Wat mij betreft zou het bezoeken van een natuurarts (zoals een acupuncturist) bij klachten in Nederland veel gangbaarder mogen worden gemaakt. Die holistische geneeswijzen zijn niet vaag, maar – als ze door de juiste professional beoefend worden – juist enorm intelligent en wijs. Als acupuncturist vind ik het te gek om te zien wat er gebeurt als je de energie in een lichaam opnieuw (of anders) laat stromen. Als mensen zich beter gaan voelen, zijn ze vrij om te doen wat ze willen doen. Het is heel bijzonder om zo’n proces te mogen begeleiden.
Klachten en je menstruatiecyclus
In mijn praktijk help ik veel vrouwen die problemen hebben met hun menstruatiecyclus. Denk aan heftige buikpijn, een kort lontje hebben, sombere gevoelens rond de menstruatie, lusteloosheid / vermoeidheid en een onregelmatige cyclus. En dan zijn er nog symptomen die pas ter sprake komen als ik ernaar vraag, zoals het voelen van je eisprong, spotting, menstruatiebloed met klonters, een sterke geur van het bloed, veel bloeden of juist heel weinig. Je raakt snel gewend aan zulke symptomen, maar ze wijzen allemaal mogelijk op een disbalans. Neem je klachten altijd serieus. Pijn en andere problemen rond je menstruatie zijn niet ‘normaal’ dus weet; het kan anders!
Gezonde cyclus
Hoe ziet een goed stromende menstruatiecyclus er eigenlijk uit? Iedereen is verschillend, maar er is zeker een gezond gemiddelde als uitgangspunt:
- Een gezonde, gemiddelde menstruatiecyclus duurt tussen de 26 en 30 dagen.
- Een gezonde menstruatieperiode duurt tussen de 3 en 7 dagen.
- Per cyclus verlies je gemiddeld 60ml bloed. Iets minder (50ml) of meer (max 100ml) is goed. Een normale tampon of maandverband kan 4 ml absorberen, een grote tampon 8ml. Maxi maanverband gemiddeld 10ml.
- Het bloed is aan het begin helder rood en wordt donkerder gedurende de dagen. De eerste 2 à 3 dagen/nachten is het bloedverlies het meest.
Traditionele Chinese Geneeskunde en je cyclus
Als je last hebt van klachten rondom je menstruatiecyclus, kan acupunctuur helpen. Om je uit te kunnen leggen hoe precies, vertel ik je eerst wat meer over het concept Yin en Yang.
Yin en Yang
Je levensenergie, Qi, stroomt door de polariteit tussen Yin en Yang. Deze interactie creëert beweging. Iets is niet altijd Yin of Yang, dat is relatief. Water (zoals bijvoorbeeld het bloed in je lichaam) is Yin ten opzichte van lucht (je adem of energie), maar water is Yang ten opzichte van aarde of je botten. Dat betekent dat niks absoluut is en alles elkaar beïnvloedt. Water wil in balans zijn met de lucht, maar ook met aarde. Je kunt het makkelijk onthouden wat Yin of Yang is door de vergelijking met een berg. De schaduwzijde van de berg is Yin: donker, vochtig, koel, rust en materie. Yang is de zonzijde van de berg: licht, droog, warm, actie en vluchtig. Maar wat kun je met deze wijsheid? Als je voelt dat je uit balans bent, moe, of een korter lontje hebt, kijk dan eens naar hoe jouw yin-yang balans was de afgelopen dagen. Neem op basis van die conclusie wat meer rust (Yin), of ga juist lekker bewegen (Yang). Zo heb je meer invloed op je welzijn dan je denkt en dat geeft kracht.
Acupunctuur
Acupunctuur werkt met je Qi, je levensenergie. Zie een acupunctuurnaald als een geleider: waar je levensenergie niet goed stroomt helpt een naald deze te deblokkeren. Acupunctuurpunten zijn kleine ruimtes in je fascie (het fijnmazige bindweefsel dat overal in je lichaam om alle weefsels zit). Het zijn ‘mini knooppunten’ waar veel informatie in en uit gaat. Als je daar met je naald de lading beïnvloedt, beïnvloed je de doorstroming van die informatieprikkel. Het mooie is dat je daarmee de lichaamsfuncties van iemand prikkelt. Als acupuncturist ‘fix’ je dus niks. Je neemt geen taken over, maar je maakt de weg vrij zodat het zelfhelende vermogen van het lichaam weer ruimte krijgt. Niemand is zo intelligent als jouw lichaam zelf. Iets dat het Chinese systeem ruim 2.000 jaar geleden al heeft begrepen. Het is ook meteen de reden waarom dit klassieke systeem nog nagenoeg onveranderd is gebleven.
Hoe kan acupunctuur helpen?
Een behandeling met acupunctuur, moxa en ook Chinese kruiden kan veel doen bij klachten rond je cyclus. Maar ook bij endometriose en PCOS. Voor een gezonde cyclus, is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde een gezonde balans tussen Yin en Yang cruciaal. Er is beweging nodig (Yang) van je eicel en bloed (Yin). Als deze wordt bevorderd kan je cyclus regelmatiger en pijnloos worden. Acupunctuur en moxa kunnen je lichaam verwarmen, stagnatie oplossen en je bloed bewegen. De kans is groot dat dan je algehele gezondheid (fysiek en emotioneel) verbetert, niet alleen je cyclus. Klachten rondom je menstruatie staan vrijwel nooit op zichzelf. Het zou dus zomaar kunnen dat ook je huid verbetert of je darmklachten verdwijnen als je met acupunctuur begint. Ook voor de lange termijn is het belangrijk om je cyclus in balans te brengen. Als je een kinderwens hebt bijvoorbeeld, vergroot dit de kans op een probleemloze zwangerschap. Later in je leven kan het helpen bij een soepelere overgang.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt gelukkig ook van alles zelf doen om meer harmonie in je cyclus te brengen. Werk je hard en heb je veel stress? Zorg dan als tegenhanger voor voldoende Yin. Ga lekker wandelen, yin yoga doen of neem een warm bad met essentiële oliën zoals lavendel, kamille en salie. Hier volgen nog een aantal tips per cyclusweek.
Week 1 – menstruatie fase (winter)
Kies voor ‘gezonde’ biologische tampons of maandverband, of voor de menstruatiecup. Vrijen tijdens je menstruatie is volgens de Chinese leer niet aan te raden; het kan stagnatie verergeren. Nog wat andere tips voor tijdens je menstruatie:
- Een warme kruik op je buik kan helpen kramp verminderen, omdat warmte zorgt voor beweging.
- Heb je vaak buikpijn? Loop dan niet te veel op blote voeten. De kou kan via je voeten in je lijf trekken, je kunt van binnen koud worden en klachten krijgen.
- Eet niet te veel koud zoals smoothies en salades. Kou stagneert en doet weefsel samentrekken wat krampen veroorzaakt. Je hebt juist beweging nodig voor je cyclus. Eet regelmatig warm, eet rustig en kauw goed.
- Zorg voor voldoende omega 3 vetten en vezels in je voeding.
- Neem magnesium: het beweegt bloed en vermindert kramp (kan ook via de huid met magnesiumolie, of door een warm voetenbad)
- Een Iranese studie toonde aan dat Vitamine E (200 gram) 3 dagen voor je menstruatie t/m dag 3 van je cyclus krampen kan verminderen.
Week 2 – folliculaire fase (lente)
Na je menstruatie wil je je bloedreserve weer aanvullen. Eet bijvoorbeeld rode groente zoals bietjes en eiwitrijke peulvruchten zoals kikkererwten. Bottenbouillon kan ook helpen. Rond je ovulatie voel je je vaak extra sexy en outgoing, so enjoy it!
Week 3 – ovulatie fase (zomer)
Veertien dagen na je menstruatie vindt de ovulatie plaats. In die tweede helft van je cyclus voel je misschien de behoefte om je vaker terug te trekken. Doe dan gewoon iets rustiger aan. Het is ook een goed idee om minder explosief te sporten in deze fase van je cyclus.
Week 4 – luteale fase (herfst)
(Yin) Yoga is een aanrader: geweldig voor een goede doorstroming in je lijf, je hart- en bekkengebied. Het helpt dus ook je bloed te bewegen en dat is heel zinvol richting je menstruatie’.
Nog 2 verzorgingstips voor je vagina
1. Was je vagina niet met zeep. Het verstoort de balans down under en dat kan juist zorgen voor nare geurtjes. Vaak verdwijnen die wanneer je jezelf wast met alleen water.
2. Wil jij jezelf na je menstruatie toch een extra opfrisser geven? Je kunt een druppeltje (organic) tea tree olie toevoegen aan het water. Of eventueel spoelen met een vaginaal douche met lauw water en een druppeltje (organic) tea tree olie.
Kijk voor meer info en het boeken van een consult op nathaliekamp.nl of luister naar Nathalie’s podcast.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!