Bindweefsel: met deze 3 tips houd je de ‘lijm’ van je lijf gezond

Body
bindweefsel

Bindweefsel: je zou dit rekbare weefsel kunnen zien als de lijm van je lijf. Het houdt alle onderdelen van je lichaam bij elkaar en geeft steun aan organen. Maar bindweefsel heeft nog veel meer functies. En dat maakt het zo belangrijk om goed voor dit weefsel te zorgen.

Bindweefsel: 3 tips om de ‘lijm’ van je lijf gezond te houden

Bindweefsel is zacht, rekbaar weefsel dat in je hele lijf voorkomt. Het bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen (waaronder hyaluronzuur) en water. Zie het als lijm die alle onderdelen van je lichaam bij elkaar houdt. Maar naast het geven van steun heeft connective tissue nog veel meer functies. Het beschermt je organen en kapselt zenuwen, bloedvaten en lymfebanen in. Daarnaast verbindt bindweefsel je huid met je spieren en zorgt het voor isolatie. Kortom: zonder bindweefsel geen bestaan. Toch hebben veel mensen nogal wat ‘issues met hun tissues’.

Ontstekingen en verklevingen

Als je jarenlang roofbouw pleegt op je lijf kunnen je bijnieren uitgeput raken. Hierdoor kunnen er verklevingen en ontstekingen in je bindweefsel ontstaan. Ook lange autoritten, slapen op een slecht matras, een chronisch gebrek aan beweging en langdurige stress hebben impact op de conditie van je bindweefsel. Als je bijvoorbeeld last hebt van spanningen trek je onbewust je schouders op. Om je schouders te ondersteunen maakt je lijf extra bindweefsel aan. Het weefsel rond je schouderbladen en nekspieren kan hierdoor verkleven. Hierdoor wordt het na verloop van tijd steeds moeilijker om je schouders te ontspannen en zet stress zich letterlijk vast in je lijf.

3 tips

In het bindweefsel is pijn heel duidelijk voelbaar. Het is dus lang geen gek idee om wat beter te zorgen voor de lijm van je lijf. Deze 3 tips helpen je op weg.

1) Doe aan yin yoga

paul grilleyVeel traditionele yogavormen zoals ashtanga en hatha yoga zijn yang georiënteerd. Deze vormen van yoga zijn vooral gericht op het versterken van je spieren. De tegenhanger hiervan is yin yoga. Grondlegger van yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley. Volgens Grilley is het niet spierkracht die je fit houdt, maar de flexibiliteit van je gewrichten en de conditie van je bindweefsel. Yin yoga is daarom een yogavorm zonder zware krachtinspanning, gericht op je bindweefsel in plaats van je spieren. Bindweefsel is minder flexibel dan spierweefsel. Het reageert op een langdurige druk/rekking van een bepaald gebied. Bij yin yoga worden de asana’s (houdingen) daarom drie tot vijf minuten vastgehouden. Op deze manier wordt je bindweefsel gestimuleerd.

2) Boek een massage

De bindweefselmassage is in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Duitse heilgymnast Elisabeth Dicke (heilgymnasten waren de voorlopers van de fysiotherapeuten). Bij een bindweefselmassage ligt de focus op de bindweefsellaag die zich tussen je huid en je spieren bevindt. Technieken die worden toegepast variëren van lichte strijkingen tot het rollen en oppakken van de huid. Hierdoor wordt niet je huid, maar ook het onderliggende bindweefsel gestimuleerd. De doorbloeding neemt toe waardoor ontstekingen en verklevingen verminderen. Kijk alleen niet gek op als een bindweefselmassage pijnlijk aanvoelt. De echte ontspanning ervaar meestal je niet tíjdens de massage, maar achteraf…

3) Let op je voeding

amandelenOm je weefsel gezond en soepel te houden die je er goed aan op je voeding te letten. Pas op met suiker, koffie, zwarte thee en alcoholische dranken. Daarnaast kunnen ook varkensvlees en geraffineerde producten zoals wit brood en koekjes belastend zijn voor je bindweefsel. Zorg dat je voldoende groenten, volle granen, zilvervliesrijst, peulvruchten en bonen eet. Ook geitenmelk, walnoten en amandelen kunnen een positief effect hebben op je bindweefsel. Net als het drinken van voldoende water. Naast gezonde voeding kunnen supplementen bijdragen aan gezond bindweefsel. Zo is glucosamine één van de bouwstenen van bindweefsel. Daarnaast zou je ook magnesium, vitamine C en MSM (zwavel) kunnen slikken.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link