Matcha poeder zit boordevol voedingsstoffen waar je lijf heel blij van wordt. Welke dat zijn en waar matcha eigenlijk vandaan komt, vertellen we je hieronder. Inclusief een heerlijk recept voor een vegan matcha kokosyoghurt cake.
Matcha: dit maakt dit krachtige poeder zo gezond
Matcha is groene thee in poedervorm en komt uit Japan. Toch is het een heel ander product dan ‘gewone’ groene thee. Je laat geen theebladeren trekken, maar lost het fijne poeder op in heet water. Daarmee krijg je álle gezonde stoffen van de theebladeren binnen, tot wel vijftien keer meer dan bij een kop getrokken groene thee.
Chlorofyl
Met de blaadjes van de theeplant waarvan matcha wordt gemaakt, gaat men zeer zorgvuldig om. Een maand voor de pluk worden de planten afgedekt met doeken. Door het in de schaduw houden van de plant ontstaat er meer chlorofyl. Dit stofje helpt bij het versterken van je immuunsysteem, activeert de vetverbranding en zorgt er voor dat je bloed meer zuurstof op kan nemen. Verder bevat dit groene wonderpoeder veel vitamine A, vitamine B, vitamine C en vitamine E.
Vrije radicalen
Ook zitten er veel anti-oxidanten in het groene poeder. En die hebben maar één missie: het aantal vrije radicalen in je lijf binnen de perken te houden. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd en dat is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts het verouderingsproces een flinke zet in verkeerde richting geeft, is het oxidatieve stress. Matcha is trouwens ook een perfect alternatief voor koffie; je wordt er alerter en energieker van zonder het opgejaagde gevoel.
Hoe gebruik je het?
Matcha poeder is breed inzetbaar. Je kunt er thee van zetten, taarten mee bakken (zie hieronder) en het poeder omtoveren tot populaire matcha latte. In Japan wordt matcha voornamelijk voor thee gebruikt. Hoewel veel Japanners het gewoon als dagelijks kopje thee drinken, wordt er soms een hele theeceremonie omheen gebouwd. Theeceremonies nemen al eeuwen een belangrijke plekje in de Japanse cultuur in. Ze draaien niet zozeer om de thee, als wel om het ritueel als geheel. De thee wordt, vaak door een speciale gastheer of -vrouw, zo zorgvuldig mogelijk bereid.
Recept: vegan Matcha kokosyoghurt cake
Tot slot nog wat extra inspiratie voor als je je potje matcha een vast plekje in je keuken hebt gegeven. Deze lekkere smaragdgroene matcha kokosyoghurt cake is vegan, bevat minder suikers dan gewone cake én zit boordevol antioxidanten.
Ingrediënten vegan Matcha kokosyoghurt cake
– 3 eetlepels (45 ml) kokosyoghurt
– 2 eetlepels (30 ml) gesmolten kokosolie
– 1/2 kopje (100 g) (biologische riet) suiker
– 225 ml ongezoete amandelmelk
– 1 eetlepel (15 ml) appel(cider)azijn
– 2 eetlepels (30 ml) water
– 1,5 kopje (200 g) (witte spelt)bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 1/4 theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
– 1/2 theelepel fijn zeezout
– 7 theelepels (20 g) Biotona Premium Matcha
Bereidingswijze matcha cake
- Verwarm de oven voor op 180C.
- Meng de appelazijn met de amandelmelk in een kom en zet apart.
- Maak van het matchapoeder en het hete water in een kleine kom een schuimige matcha-thee met de bamboe whisk (of een kleine klopper).
- Doe de kokosyoghurt, kokosolie en de suiker in een grote mengkom. Klop 2 tot 3 minuten met een mixer tot een egaal mengsel.
- Voeg het amandelmelkmengsel en het matchamengsel hier aan toe en mix nogmaals.
- Zeef de bloem, het bakpoeder, het zuiveringszout en het zeezout over het mengsel. Mix tot een glad en gietbaar beslag. Let op: mix niet te lang.
- Giet het beslag in een springvorm en bak gedurende 25 minuten.
- Zet de oven uit en laat de ovendeur 10 minuten openstaan voordat je de cake uit de oven haalt.
- Laat de cake volledig afkoelen en bestrooi tot slot met wat matchapoeder.